Ortadoğu’nun yeniden kanla yoğrulduğu bir dönemde geçenlerde gazetelere düşen bir haber ilgi çekiciydi.
Rize’den Batmana gelen Rize Ticaret ve Sanayi odası yöneticileri ile yapılan bir dizi görüşme ve toplantı neticesinde iki odanın “kardeş oda” olma kararı aldıkları bildiriliyordu.
Her iki ilin sanayi odalarının böylesi bir adım atması elbette bizler açısından da sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.
Çünkü Karadeniz bölgesi ile Bölgemiz arasında atılacak olan olumlu adımlar ve geliştirilecek ilişkiler sadece ekonomik açıdan değil sosyal ve siyasal açıdan da önem arz etmektedir. Lafı fazla gevelemenin de sağa sola saptırmanın da anlamı yok. Kürt sorunun çözümlenemeyişinin ülkede yarattığı olumsuz havadan dolayı bölge insanına en fazla sosyal ve siyasal tepki gösterenlerin başında Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız gelmektedir. Bu durumun bir etnik soğuklu yarattığını belirtmeliyiz. Kürtlere karşı yapılan yanlış bilgilendirmeler ve olayların farklı yansıtılması nedeniyle bu soğukluk süregelmiştir. Ancak bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da şüphesiz insanlarımızın birbirlerini doğru şekilde tanımasından geçmektedir.
Ortak noktalarda ne kadar buluşulur ve karşılıklı tanışmalar ne kadar artarsa aradaki soğukluk da o kadar hızlı bir şekilde ortadan kalkabilir. Bun öncülük etmesi gerekenler de toplumun öncü kurum ve kuruluşları olmalıdır.
Kültürel alanda
Siyasal alanda
Sosyal alanda
Ekonomik alanda ilişkiler geliştirilirse insanlar birbirilerini daha iyi tanır ve severler. Karşılıklı menfaat ilişkileri de gelişince yanlış anlama ve anlaşılmalar ortadan kalkar ve insanlar önyargılardan kurtularak birbirlerini daha çok sevmeye başlarlar. Bu da ortadaki soğuklukları gidermeye yardımcı olur.
İşte tam da bu nedenle BATSO ve RİZESO arasındaki işbirliği ve ortaklaşmayı önemli buluyoruz. Tabi işin bir de ekonomik boyutu var. Bu ilişkilerin gelişmesi sayesinde Batman’da üretilen malların veya bölgemizde üretilen malların Karadeniz limanlarına ulaşması ve oradan Rusya ve diğer ülkeler gönderilmesi daha ucuz ve kolay olacaktır. Son olarak yapılan tünel sayesinde de bu kolaylaşmış ve hızlanmış olacaktır. Aynı şekilde o taraftan gelen malların da bölgemize ulaşması ve buradan diğer alanlara transfer edilmesi sağlanmış olacaktır. Bu tam anlamıyla bir kazan kazan mantığını ve sonucunu doğuracağından olumlu bir adım olacaktır.
İşin mantığı ve felsefesi her ne kadar doğru olsa da habere atılan başlığın farklı olmasında fayda vardı. Haber şu şekilde aktarılmıştı: “MESAFE İKİ SAAT AZALACAK Batman Ticaret ve Sanayi Odası ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası birlikte bir ilke imza atarak ‘sevgi yolu’ projesini hayata geçirmek için harekete geçti. Rize’nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı Geçidi’nde geçen tünel Rize’yi Erzurum’a bağlıyor. 14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, Dünyanın 3’üncü uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli ile Rize-Erzurum-Batman arası ulaşımı kolaylaştırmak ve mesafeyi kısaltmak için yeni sevgi yolu projesiyle Batman’ın ‘Liman Kent’ olması hedefleniyor. BATSO Başkanı Abdulkadir Demir: “Rize ve Batman arasında ticaret akışı daha da hızlanacak ve Batman ekonomik olarak cazibe kenti olacaktır” dedi.
Başlığa bakınca insanın aklına gelen iki odanın yeni bir karayolu güzergâhı inşaatına başlayacağıydı. Odaların Ulaştırma Bakanlığı görevlerini üstlenme gibi bir rolü olmayacağına göre “sevgi yolu” projesinin de haritadaki karayolu güzergâhı olarak verilmesi ilginç olmuştu. Her iki il ve bölge arasında bir sosyal ilişki geliştirme ve sevgi köprüsü oluşturma çabalarını elbette olumlu buluyor ve destekliyoruz. Bu konuda adım atanları da kutluyoruz.