Batman’da Tıp Fakültesi’nin olmaması büyük bir eksiklik. Son yıllarda sağlığa ciddi yatırımların yapıldığı bir dönemde Tıp Fakültesi’nin konuşulmaması elbette büyük bir eksiklik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl Malazgirt’teki etkinliklere katıldığında, Bitlis Eren Üniversitesi’ne ‘Tıp Fakültesi’ müjdesini vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta içinde yine komşuya konuk olacak. Tabii ki Doğu ve Güneydoğu’daki birçok ilin Valisi, bürokratı ve vatandaşları yine bu etkinliklerde yerini alacak…
Biz de şimdiden Batman’ın da Tıp Fakültesine kavuşması dileğinin herkesin beklentisi olduğunu tekrar hatırlatalım. Geçmişteki ihmaller yüzünden Batman, tıp fakültesine kavuşmayan bir şehir oldu ne yazık ki… Yanı başımızdaki tüm illerde tıp fakültesi var ama hasta potansiyeli açısından burada ‘Tıp Fakültesi’nin açılmaması bir ironi ve bu şehrin en büyük eksikliği bizce...
NEDEN HALA TIP FAKÜLTEMİZ YOK?
Batman nüfus ve hasta potansiyeline karşılık neden hala tıp fakültesi yok?
Okurlar zaman zaman bize; “Yanı başımızda tıp fakültesi açılmayan şehir kalmadı. Batman Tıp fakültesine ne zaman kavuşacak?” diye soruyor.
Elbette okur ve vatandaşlarımız haklı.
Nüfusu 700 bine yaklaşan bir şehrin tıp fakültesinin olmaması ironi ve ciddi bir eksiklik.
Bakın, geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt’teki etkinliklere katılınca komşu ile en güzel müjdeyi vermişti: Tıp fakültesi.
Tıp Fakültesinin yapıldığı Bitlis’te ilk alımı yapılan öğrenciler, İstanbul-Çapa’ya yönlendirildi ve şu anda İstanbul-Çapa’da en yüksek puanla alımı yapılan öğrenciler, Bitlis Eren Üniversitesi’nin oldu.
Geçen gün Milliyet Gazetesi, Bitlis Eren Üniversitesi’ndeki Tıp Fakültesi’nin diğer Tıp Fakültelerini geride bıraktığına dikkat çekmişti.
Tabii altyapısı tamamlanana kadar Bitlis Eren Üniversitesi’ndeki tıp bölümünde okuyan öğrenciler, İstanbul-Çapa’da eğitim görecekler.
Bu da o öğrenciler için büyük bir şans.
Eğer ilk etapta Bitlis Eren Üniversitesi’nde fakülte burada açılsaydı, belki bu kadar öğrenci buraya başvuracaktı. Fakat Bitlis Eren Üniversitesi şu anda tıp fakültesiyle en gözde üniversiteler arasına girme şansına sahip oldu.
Haklı olarak soruyoruz; Mardin, Bitlis ve Siirt’in bile Tıp Fakültesi’ne kavuştuğu bir dönemde hasta potansiyelinin bu üç ilden daha yüksek olduğu Batman’da Tıp Fakültesi neden açılmıyor?
Şehrimizde Tıp Fakültesi açılmamasının özel veya bilinmeyen bir nedeni mi var?
BATMAN’DA CİDDİ POTANSİYEL VAR
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin verilerine baktığımızda en fazla hasta potansiyeli burada.
Çevredeki yerleşim birimleriyle birlikte ortalama 2 milyonu aşkın hasta Batman’da tedavi görüyor.
Özel ve kamu hastaneleriyle hizmet veren Batman’ın ciddi hasta potansiyeli var.
Elbette Batman Üniversitesi bünyesine kazandırılan Diş Hekimliği Fakültesi de petrolün başkenti için önemli bir yatırımdır.
Ama artık Batman Tıp Fakültesini hak eden bir şehir.
Bu şehri geçmişte yönetenler; maalesef ihmal veya başka nedenlerden ötürü şehrin acil ihtiyaç duyduğu tıp fakültesini açamadı.
Geçmişte tıp fakültesine yönelik hiçbir talepte bulunulmadı.
Günü geçiştiren dönemin politikacıları ve yöneticileri, Tıp Fakültesi beklentisini üst düzey yetkililere aktaramadı.
Gerek YÖK gerekse üst düzey yöneticilere; Batman’ın acil ihtiyaç duyduğu ‘Tıp Fakültesi’ konusunu gündeme getirmedi hiç.
BATMAN TIP FAKÜLTESİ BEKLİYOR
Oysa Batman’da katma değeri çok yüksek tıbbi cihaz ve ürünler artık birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde Biosys’in ürettiği sağlık sektöründeki tıbbi cihazlar 50 ülkeye gönderiliyor.
Geçenlerde Batman’a konuk olan Sağlık Bakanı Memişoğlu da dikkat çekmişti.
Konuk olduğu Biosys tesisinde üretilen ürünlerin ne kadar kıymetli olduğunu kamuoyuna kendisi açıklamıştı.
Böyle altyapısı güçlü bir şehirde tıp fakültesinin olmaması ne kadar büyük bir eksiklik, görüyor musunuz?
Siirt gibi Batman’dan daha az nüfusu olan, Bitlis gibi illerin bile geçen yıl Tıp Fakültesine kavuştuğu bir dönemde; Batman’ın hâlâ bir Tıp Fakültesi’ne kavuşmamasının büyük bir eksiklik olduğunu daha önce de dile getirmiştik.
Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Tıp Fakültesi’nin altyapısının oluşturulmasına dair atılan adımların önemli olduğuna dikkat çekmişti ve eklemişti: “Biz aslında Tıp Fakültesinin altyapısını oluşturuyoruz. Önümüzdeki yıl açılacak yeni şehir hastanesi, birkaç ay içinde açılacak üniversite bünyesindeki diş hekimliği fakültemizle biz tıp fakültesine çok yakın bir şehiriz.”
BATMAN NEDEN TIP’A KAVUŞMASIN?
Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, genel sorunları sürekli gündemde tutan bir politikacı, aynı zamanda bugüne kadar Batman’a getirdiği bakanlara şehrin genel sorunlarını aktaran bir milletvekili.
Biz bu süreçte tıp fakültesinin Batman’a çok şey kazandıracağına inanıyoruz.
Çünkü burada hasta potansiyeli bir hayli yüksek ve tıp fakültesinin altyapısı hazırdır.
Bu yüzden Batman’da artık bir tıp fakültesiyle buluşması gereken bir şehir.
Bu nedenle bu şehir, Tıp fakültesini hak ettiğini söylüyor ve bu şehrin tıp fakültesine çok gereksinim duyduğunu da tekrar hatırlatmak istiyoruz.
******
BAŞKAN TUTUŞ’A KULAK VERİN
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in Belediye Başkanı Hamit Tutuş’a bir dokun, bin ah işit misali.
‘Turizm Potansiyeli’ni tam değerlendiremiyoruz diye yakınıyor hep.
Fakat bir gerçeğin de altını çiziyor.
Gelecekte ilçede turizmi geliştirmek için Vali Ekrem Canalp ve Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun da projeler için desteğini aldığını hep anlatıyor.
Başkan Tutuş’un geçmişte kaybolmaya yüz tutan el sanatları, yöresel lezzetler, doğa yürüyüşleri gibi farklı organizasyonlarla Hasankeyf’in turizmde çıtayı yükselteceğine inandığını anlatıyor.
Hasankeyf’in turizm potansiyelini heba etmemek için gündemdeki bazı projeleri artık hayata geçirmenin zamanının geldiğini söylüyor ve ekliyor Başkan Tutuş: “Hasankeyf yalnız Hasankeyflilere bırakılmayacak kadar önemli bir merkez.”
Yine Tutuş’un verdiği bir mesaj daha var.
Başkan Tutuş, Hasankeyf’te ‘sahil yolu’ projesi başta olmak üzere beş yıldızlı otel projesinin de artık gerçekleşmesinin gerektiğini söylüyor bize.
Tabii ki Hasankeyf’in bu günlere gelmesinde emeği olanları da unutmayan Başkan Tutuş’un verdiği mesaj çok anlamlı.
“Hasankeyf sadece Hasankeyflilere bırakılmamalı.”
Umarız Başkan Tutuş’un gerçekleştirmek istediği projeler kısa sürede hayata geçer.
Sağlıkla kalın, Batman Çağdaş’la kalın…
Next