Aşıların, insanlığın son 50 yılda yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırması açısından insanlığın en büyük başarılarından biri.

Düşük ve orta gelirli ülkelerin 20'den fazla bulaşıcı hastalığa karşı aşıya erişimini sağlamak için çalışan pek çok kurum ve kuruluş var.

Bu sayede aşıların dünya çapında en geniş erişime sahip olduğunu biliyoruz.

Aşıların eşitlik üzerindeki etkisinin en açık kanıtı, genellikle başka sağlık hizmeti kaynağı olmayan bir topluluğa sunulan ilk müdahale olmalarıdır.

Sağlık çalışanınız veya sağlık sisteminiz yoksa hiçbir şey yoktur.

Paranız yoksa, paranızın karşılığını en iyi şekilde almak istersiniz bu da aşı ile bağışıklamadır.

Bağışıklamaya yatırdığınız her dolar için 54 dolar fayda elde edilebiliyor.

Maliyet etkinliği açısından bakıldığında, bu en iyi yatırımdır, bu nedenle aşılama müdahalenin öncelikle bu topluluklara ulaşması söz konusu olmalıdır.

Bağışıklama, sağlık sisteminin öncüsüdür.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 1974'te “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kurdu.

Bu sayede dünyadaki her ülkenin bir bağışıklama programı vardır.

Yoksulluk, yetersiz beslenme, altta yatan sağlık sorunları, aşırı kalabalıklık, savaşlar, yerinden edilme ve tıbbi bakıma, hijyene veya sanitasyona erişim eksikliğinin hepsinin bulaşıcı hastalık için risk faktörleri.

Aşıların bu sorunların en çok yaşandığı ortamlarda hastalıkları azaltma yeteneği,  onlara eşitliği iyileştirmek için orantısız bir güç veriyor.

Aşıların sağlık eşitliğini sağlama gücünün çiçek hastalığındaki başarısından daha büyük bir göstergesi olamaz.

Çiçek hastalığını ortadan kaldırma başarısının büyüklüğü, dünyada hiç kimse hastalığa yakalanmadan, işte bu eşitlik meselesindeki en üst nokta.

DEVAM EDECEK