Arif üstat geçen gün kırsalın nabzını tutmuş.

Hasankeyf başta olmak üzere, Ilısu Baraj Gölü çevresinin nasıl değiştiğini belirtmiş.

Kırsaldaki insanlarla geçirdiği zamanda üretim biçimlerini ve ürünlerini de ele almış.

Bu yazıdan çok heyecan duydum.

Kalbim oralarda attı.

Kayıklı (Mehina) Köyü’nde misafir olmuş.

Köydeki dinamizmi görünce hemen Atatürk’ün söylediği söz aklıma düştü:

“Köylü milletin efendisidir!”

Yeter ki hepimiz köylümüzün yanında olalım.

Kayıklı Köyü insan kaynağı üretim yeri gibi.

Doktor, mühendis, avukat, ebe, hemşire…

Her meslekten pek çok insan milletin hizmetinde.

Selam olsun onlara!

İkinci önemli bir konu ise sarımsak üretimi.

Batman yöresinin pek çok ürünü coğrafi işaret aldı.

Ekolojik üretim yönüyle sarımsak da tescillenebilir.

ÖZEL AROMALI KAYIKLI SARIMSAĞI

Sarımsak dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir.

Arif üstadın belirttiğine göre bu yörenin sarımsağının aroması özelmiş.

Sarımsak ve soğan, Anadolu yemek kültürünün vazgeçilmezidir.

Hem gıdalarda hem de sağlık amaçlı kullanımında eski çağlara dayanır.

Mısır, Yunanistan ve Hindistan’dan kalma eski yazıtlar; baş ağrısı, zatürre, boğaz rahatsızlıkları ve mide-bağırsak bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunları için kullanımını belirtmektedir.

Günümüzde sarımsak; yüksek kolesterolü, yüksek tansiyonu ve diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olmak, çeşitli kanser türlerini önlemek ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmek de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için besin takviyesi olarak tanıtılmaktadır.

Sarımsak üzerine, özellikle kolesterol ve kandaki yağ seviyeleri üzerindeki etkileri konusunda çok sayıda araştırma yapılmıştır.

Aktarlarda ve takviye ürün satıcılarında pazarlanmaktadır.

Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda sarımsağın, kan kolesterol seviyeleri yüksek olan kişilerde toplam kolesterol ve kötü kolesterol seviyelerini az miktarda düşürebildiği belirtilmiştir.

Sınırlı kanıtlar, sarımsağın yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını az da olsa düşürebileceğini göstermektedir.

Sarımsak kürleri, diyabet hastalarında kan şekerini az da olsa düşürebilir denmektedir.

Sarımsak tüketiminin kanser riskini azalttığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Batman’da hekimlik yaptığım zamanlarda bazı saçlı derideki mantar benzeri ve vücuttaki deri hastalıkları için sarımsağın deriye veya saçlı deriye sürtülerek kullanıldığına şahit oldum.

Ancak taze çiğ sarımsak, deriye uygulandığında güvenli olmayabilir.

Ciddi deri tahrişine ve kimyasal yanıklara neden olabilir.

Sarımsağın ağız yoluyla tüketilmesinin yan etkileri arasında nefes ve vücut kokusu, karın ağrısı, gaz ve mide bulantısı yer alır.

Bazı kişilerde sarımsağa karşı alerjik reaksiyonlar görülür.

Sarımsak takviyesi almak kanama riskini artırabilir.

Sarımsak takviyesi alıyorsanız hekiminize mutlaka bildirin.

Bu, özellikle ameliyat olacaksanız veya kan sulandırıcı ya da aspirin gibi kanamayı etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız önemlidir.

Kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin veya başka herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, sarımsak veya diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce hekiminizle mutlaka konuşun; bazı bitkiler ve ilaçlar zararlı şekillerde etkileşime girebilir.

Sarımsak, hamilelik veya emzirme döneminde gıdalarda bulunan miktarlardan daha fazla yenildiğinde güvenli olmayabilir.

Her şeye rağmen aklınızdan çıkarmayacağımız şey, sağlığınızın kontrolünün elimizde olmasıdır.

Kullanacağınız herhangi bir tamamlayıcı sağlık yaklaşımı hakkında hekiminizle konuşun.

Birlikte, bilinçli ve ortak karara varılabilir.