Bir manipülasyon yöntemidir, narsist kişilik özelliğine sahip insanlar bu yöntemi çok kullanırlar. Kişi karşıdakinin gerçeklik algılarını manipüle ederek asıl problemin kendisinde olduğunu düşündürür.

Partneriniz ya da arkadaşınızın/aile bireyinizin/ tanıdığınızın size şu cümleleri kurduğunu duydunuz mu?

-Tamamen kafanda kuruyorsun,

-Abartıyorsun,

-Senin hatan,

-Sen normal değilsin

Diğer bir örneğine bakacak olursak;

-Saçmalama,

-Sana öyle gelmiş,

-Çok hassasın,

-Şaka yaptım, çok alıngansın,

-Şu an sağlıklı düşünemiyorsun

Bu cümleler duygusal manipülasyona/gaslightinge maruz kaldığımızı gösterebilir. Bu durum kişinin kendi akıl sağlığını sorgulamasına kadar iter.

Gaslighting’in ana amacı kişiyi şüpheye sürüklemektir. Bazı insanların hedefledikleri kişiye uyguladıkları bu manipülasyon yöntemi, kişinin akıl sağlığını ve gerçekliğini sorgulamasına sebep olur ve bu bir duygusal istismar türüdür. Genellikle bu durumda mağdur olan kişi, olayın farkında değildir. Sinsi ve gizlice uygulanmakla birlikte bazen kasıt dışı da uygulanıyor olabilir. Evliliklerde, arkadaşlar arasında, ebeveynlerde ya da iş yerinde ortaya çıkabilecek bir durumdur.

Bir şeyler istediğiniz gibi gitmediğinde tüm hatanın sizde olduğunu düşünürsünüz.
• Eskisinden daha endişeli ve kendinizden daha az eminsinizdir. Gerçeklerden ve hislerinizden şüphe duyarsınız.
• Yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissedersiniz.
• Konuşmaktan ve duygularınızı ifade etmekten korkarsınız. Çünkü ifade ettiğinizde durum ters teper, haksız olan sizmişsiniz gibi hissettirilir.
• Gereğinden daha fazla özür dilersiniz.
• Bir şeylerin yanlış olduğuna, yanlış gittiğine dair endişeli hissedersiniz ancak ne olduğunu tespit edemezsiniz.
Sorulara verdiğiniz cevapların doğruluğundan emin değilsinizdir ve sürekli sorgularsınız.
•Eğer eşiniz tarafından “gaslighting”e uğruyorsanız, onunla yüzleşmekten kaçınırsınız, onun size karşı kötü davranışları için mazeretler üretirsiniz ve arkadaşlarınıza, ailenize bilgi vermekten kaçınırsınız.

Peki genel olarak bu manipülasyon yöntemini istemli ya da istemsiz kullanan insanların özellikleri ve kafalarındaki düşünceler nelerdir? Nasıl Anlaşılır?


• Sizin duygularınızı ve düşüncelerinizi önemsizleştirirler.
• Sizi gözden düşürmeye çalışırlar.
• Karşı suçlamaya başlarlar. (Onlarla girdiğiniz her tartışma sonucunda suçlu siz çıkarsınız. Tartıştığınız konu ne olursa olsun, konu yolundan saptırılarak yine suçlu olarak sizin gözükmenizi sağlayabilirler)
• Hikayeleri yeniden yazarlar. (Hikayeleri kendilerini haklı gösterecek şekilde değiştirebilirler. Hikayeyi kendi lehlerine çevirecek şekilde sürekli olarak anlatacakları için sizi şüphe ettirmeye başlarlar)

 Kanıtınız olsa bile söylediklerini inkar ederler.

Kendinizi yetersiz hissettirirler.

Sizi çevrenizden soyutlayarak zamanla kendilerine bağımlı hale getirirler.

Kendi gerçekliğinizden şüphe etmenize neden olurlar.

Bu bireylerin söz ve davranışları uyuşmaz.

Sizi kötü gösterme eğilimindedirler.

Gerçekte olmadığınız bir kişi olduğunuza inandırırlar.

Mağdurlar neden yine de ilişkilerini sürdürür?

Kendinizi zamanla yetersiz ve kabul görmeyecek gibi hissettiğiniz için içinde bulunduğunuz ilişki ne kadar kötü olursa olsun sürdürmeye çalışırsınız. Çünkü sizi bu şekilde kabul eden ya da size katlanan tek kişinin partneriniz olduğu yanılgısına kapılırsınız. O nedenle bu ilişkiyi bitirip yalnız kalma endişesinden ziyade sürdürmeyi tercih edersiniz.

Mağdurlar ne yazık ki bu durumu yaşarken ne kadar ağır olduğunun farkına varmazlar. Zamanla algıları farklılaştığı için normal olanın bu olduğunu düşünürler.

Eğer bu maddeleri okuyup içinde bulunduğunuz ilişkide benzer bir duruma maruz kaldığınızı düşünüyorsanız aman dikkat ediniz !