Sevdiğiniz insanı kaybettikten sonra yaşanan yas süreci oldukça zor olabilir. İlişki bittikten sonra insanlarda kontrol edemeyeceği duygular meydana gelebilir. Bu durum çoğunlukla ilişkinin tek taraflı bitirilmesinden kaynaklanır.

Ayrılık sonrasında yas tutmak kişinin bir yakınını kaybetmesindeki yasa benzer. Ancak yapılan çalışmalar doğrultusunda ayrılık sonrası duyulan acının hafifletilmesinin kolay olduğu gösterilmiştir.

Ayrılık sonrası ortaya çıkan yas 5 adımlık bir süreçten geçmektedir. Yakın birini kaybettikten sonra duyulan yastan biraz farklıdır fakat mekanizma benzerdir.

1-İnkar

2-Öfke

3-Pazarlık

4-Depresyon

5-Kabullenme

Ayrıldıktan sonra herkes aynı aşamaları yaşayacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Bir kişi önce öfkelenip sonra inkar edebilir ve ardından depresyon süreci yaşayabilir. Bazı kişilerde ise depresyon ve uzlaşma arasında gelgitler olabilir. Ayrılık ardından yaşanan duygularda değişiklikler hissetmeniz gayet doğaldır. Uzun süre güçlü duygular yaşadığınız kişiden ayrıldıktan sonra duygusal çöküntü yaşamanız kaçınılmazdır.

Ayrılık sonrası yaşanacak olan duyguları ve aşamaları bilmeniz acınızı hafifletmede yardımcı olabilir.

1-İnkar: Ayrılıktan etkilenen kişi ilişkinin sonlandığı gerçeğini kabul etmek istemez. Zihninden “Ayrıldığımıza inanamıyorum! Kesin yaptığına pişman olacak ve geri dönecek! Bunu hak edecek hiçbir şey yapmadım, bunu bana yapamaz!” gibi düşünceler geçmektedir.

2- Öfke: Kendi içinde üzüntü ve öfkeyle dolu olur. Bu duyguları yaşamamışım bizlere faydası vardır, duygusal acının azalmasına destek olur. Bu süreçte duygularınızı bastırmanız üzüntünüzün artmasına neden olacaktır. İçinizde fırtınalar koparken sizin hiçbir şey olmamış gibi davranmanız iç çatışmaya yol açabilir. Zihninizden “Ben bunu hak ettiğimi düşünmüyorum! Benim zaten ona ihtiyacım yok! O zaten ne kaybettiğinin farkında değil!” gibi düşünceler geçer. Fakat bu tür düşünceleri söylemek sizin üzüntünüzü ve kırgınlığınızı saklamaya yöneliktir. Ayrılık sonrası etkileri azaltmak için herkes gibi eski partnerinizin de sıradan bir insan olduğunu anlamalısınız.

3-Pazarlık: Kişi eski partnerini elde etmek için tüm yolları deneyerek geri kazanmaya çalışır. Romantik davranışlar, yalvarışlar vs. Bu tür yapmacık davranışlar çoğunlukla depresif olan kişilerin sergilediği yöntemlerdir. Zihninizden “Keşke kıskanmasaydım da onu bu kadar bunaltmasaydım! Ona sevgimi gösterebilseydim bana bunları yapmazdı!” gibi düşünceler geçer. Bu aşamada en iyi yol kabullenmektir.

4- Depresyon: Kişi artık eski partnerin dönmeyeceğini kabullenmiştir. Yine de ayrılık acısını atamaz. Bu aşamada kişi daha çok yeni partnerler bulmaya çalışır ve onların daha iyi geleceğini düşünür. Zihninizden “Onun gibi birisine rastlamayacağım! Asla kendimi toparlayamayacağım! Beni onun gibi seven olmayacak!” gibi düşünceler geçer. Kişinin kendi bilinçaltına gönderdiği bu mesajlar çoğunlukla mantıklı değildir. Eski partneriniz olmadan da daha iyi bir yaşam sürebileceğiniz düşüncesini kabul etmeniz gerekir.

5- Kabullenme: Kişi yaşadıklarını tümüyle kabullenir. İyi olmak için o kişiye ihtiyacı olmadığını kabul etmiş olur.

Bu süreç 1-6 ay arası zaman alabilir. 6 aydan uzun sürüyorsa psikolojik destek alması tavsiye edilir.

Paulo Coelho’nun sevdiğim şöyle bir cümlesi var: “Kendinden başka bir şeye ne kadar çok bağımlı olursan o kadar az mutlu olursun. Mutluluk kendine yetebilmektir.”