*Geçmişten günümüze eski yöneticilerin de sıcak baktıkları ‘Gar’ yada ‘Vagon Müzesinin Batman’a kazandırılması önerimiz DDY İstasyon bahçesinde otururken, bir kez daha hatırladım ve bu tarihi istasyona 60 ve 70 yıl önce gelen ünlülerin kareleri gözümde canlandı…

*Birkaç adım ötede ise Enerji Bakanlığı’nın Batman’a söz verdiği, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgi’nin de üzerinde titrediği ‘Petrol Müzesi’nin, bu şehre çok yakışacağını her zaman söylüyoruz…

BU ŞEHRİN SİMGESİ

Türkiye’de ilk rafinerinin kurulmasıyla en uzun demiryolu hattının olduğu şehirlerden biri kuşkusuz Batman.

‘Kara altın’ın bugünlere getirdiği Batman, 1950 yılında fuel-oil’i denizciliğe veriyordu.

O zamanlar Türkiye’de denizlik dışında ‘fuel –oil’ diye bir yakıt bilinmiyordu.

MTA’nın Raman’da ürettiği petrolü değerlendirmek için DDY istasyonu arkasına kurulan ‘Pilot rafineri’ burada üretilen ‘fuel-oil’i DDY’nin bölgesel lokomotiflerde ‘kömür’ yerine kullanmaya başlamıştı.

Batman’da ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar, yönetimindeki Necati usta, Rauf Eren, Necmettin Danışman, Hamit bey, Oğuz Avdan, Nuri Çankaya, Mustafa Can ve Gar Amiri Necdet beyle Batman DDY Garı’nda çektikleri bu siyah-beyaz karede eski DDY vagonların, DDY Batman Garı’na tarihi yolculuk yaptığını özler önüne seriyor.

Kuşkusuz bu şehrin önemli simgelerinden biri kara altındır.

Diğeri ise ‘DDY Gar’ıdır.

Hepimiz bu şehrin o eski simgelerinin yaşatılmasını istiyoruz.

Geçmişte Batman’ın girişinde hem rafinerinin hem de petrolün atbaşını simgeleyen çok güzel takılar vardı.

Maalesef o simgeler yok artık.

Batman’da bir zamanlar şehrin cazibe merkezlerinden biri de DDY Batman Garı çevresiydi.

Hele istasyon bahçesi bir başkaydı.

Şimdilerde hem Gar tesisleri hem de park atıl duruma düşmüş.

Bir dönemler şehrin kalbinin attığı o bölgeyi yeniden canlandırmak için Gar müzesine de bir de bir kaç metre ötedeki TPAO Batman Bölge Müdürlüğü girişine müze yapımı kaçınılmazdır.

Gerçi Petrol Müzesi için önemli adımlar atıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Batman'a söz verdiği ve TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’in de üzerinde durduğu ‘Petrol Müzesi’nin proje ihalesi tamamlandı.

Petrol Müzesi, TPAO girişine ayrı bir çehre kazandıracak.

DDY’YE GAR MÜZESİ ŞART

Petrol Müzesi kadar Batman’a bir de ‘Gar Müzesi’nin gerekli olduğunu her zaman dillendiriyoruz. Kent Konseyinde de ‘Gar Müzesi’ projesine yöneticiler ‘yeşil ışık’ yakmıştı.

Aylar öncesinde bir toplantıda ‘Gar Müzesi’nin DDY’nin eski lojman dairelerinde yada gar’ın bir köşesine yapılmasının çok güzel olacağını dile getirmiştim.

Geçmişte Türkiye’nin eski Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Bakanlar ve üst düzey bürokratların bu şehre ilk geliş yerlerinin burası olduğunu hatırlatmaya çalıştık.

Gerçekten bu tarihi bölgenin iki önemli müzeye ihtiyacı olduğunu söylüyoruz.

DDY Batman Gar binası, ‘Batman’ın belleğidir…

Bu gar alanında vagonların birinde kütüphane ağırlıklı kafe - restoran tarzında bir çalışmaya gidilirse; şaheser bir ‘eser’ ortaya çıkmış olur.

Eski gar alanındaki binalar da yeni çevre düzenlemesiyle daha kullanılır hale gelir.

Çünkü bu bölgenin Batman’ın gelişiminde büyük katkısı olmuş.

Bu şehri var eden kara altının da peşine düşen petrolcülerin eski yaşamını canlandıracak yeni bir park yada vagon müzesine dönüştürülmesi mükemmel olacak.

Keşke bu konunun muhatabı olan yöneticiler, bu şehrin tanıtımında diğer şehirlerdeki ‘Vagon Müzesi’nin benzeri projeleri de hayata geçirebilseler.

Kısacası; bu şehre hem petrol müzesi hem de gar müzesi çok ama çok yakışacak.