*31 Yıl öncesiydi… Eskiden TPAO’da gelenekselleştirilen yıldönümü törenlerinde petrol emekçileri ödüllendirilirdi. Dönemin yöneticilerinin katıldığı o etkinlikler, TPAO camiası kadar kentte de konuşulurdu. 1989’un Aralık ayındaki TPAO kuruluş yıldönümünde kadim dostum Mehmet Şah Anaç, 10 yıllık başarı belgesini elimden alınca çok sevinmişti. Anaç’ın hep gülen yüzündeki o tebessüm görülmeye değerdi…

*Güney çevre yolu tamamlanmıştı. Balpınar beldesi yakınından geçen yol güzergahının bir bölümü Mehmet Şah Anaç’ın arazisinin içinden geçmişti. Galiba 4 yıl önceydi. Önceki Vali Ahmet Deniz, kent trafiğini rahatlatacak o çevre yolunun açılması için çaba gösteriyordu ama Karayolları’ndan istimlak bedellerini alamayan köylüler, yolu trafiğe açmamakta kararlıydı. Yol sorununun çözümü için konuyu günlerce manşete taşımıştık. Vali Deniz bize rica etti, konuyu getirdiğimiz o güzel sima, yolu trafiğe açmıştı. Ne yazık ki, o güzel insanı da Korona virüs salgını aramızdan aldı…

BEYAZ SARAY’DA 31 YIL ÖNCE…
Batman’ın ‘İl’ olması için Batman Çağdaş’ın ‘İmza kampanyası’ başlattığı dönem 1989’du.

Batman’dan önce dört büyük ilçe ‘İl’ olmuştu.

Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, rötarlı olsa da petrol şehri Batman’ı, 16 Mayıs 1990 tarihinde ‘İl’ Statüsüne kavuşturmuştu.

Fakat bu şehrin ‘İl’ talebini gündemde tutmak için Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, üzerine düşeni yapan tek yerel gazeteydi.

Bir ilki başlatan Batman Çağdaş ‘İl’ için topladığı 20 bin adet imzayı dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’ya göndermişti.

O kampanyamız başarıyla sonuçlanmıştı.

Batman’ın ‘İl’ olması için sürdürdüğümüz imza kampanyasına destek verenler arasında petrol emekçileri de vardı. O anlamlı kampanyada Balpınarlı Mehmet Şah Anaç’ın da imzası vardı.

TPAO’nun kuruluş yıldönümü her yılın 10 Aralık tarihinde kutlanır.

Eskiden imkanların sınırsız olduğu bu petrol sektöründe çalışanlar başarı sertifikasıyla ödüllendirilirdi. O geleneksel kutlamalar tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırıldı. Şimdilerde sade etkinliklerle 66 yıllık petrol sektörünün can damarı TPAO unutulmuyor.

Bir zamanlar TPAO’nun sembolü olan ‘Beyaz saray’ binasında yıldönümleri etkinliklerinde salon dolup taşardı.

TPAO Ünite Müdürlerinden kentteki yöneticilere, emeklilerden ünitelerde çalışan petrol emekçisine dek herkes yıldönümü etkinliklerini ilgiyle takip ederdi. Akşamları Kristal Park ile eski misafirhanede verilen kokteyller ise bir başka olurdu. O dönemlerde TPAO’da sınırsız imkanlar vardı.

Tarih 10 Aralık 1989.

İlçe döneminin son Kaymakamı merhum Ali Ülger, İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Başgör, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski Müdürü Cevat Kocaman ve Petrolofisi eski Bölge Müdürü Ahmet Alper’in de bulunduğu o törende ‘Beyaz Saray’ binasının girişindeki salonda yer yoktu.

Petrol emekçilerine ‘başarı’ sertifikası verilmişti. Dönemin TPAO Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, belgelerin konuklar tarafından çalışanlara verilmesini istemişti. Kadim dostum M. Şah Anaç’ın 10 yıllık başarı sertifikasını verdiğimde, gülen yüzünden tebessüm eksik olmamıştı. O’nu kutladığımda kulağıma fısıldadı; “Özellikle belgemi senin elinden almak için amirlerime rica ettim.”

O zaman Anaç, 34 yaşındaydı.

TPAO’nun 10 yıllık personeliydi.

Anaç, benden 6 yaş büyüktü.

Benim de o dönemlerde gazetecilikte 10’uncu yılımdı.

Beyaz Saray binasında 31 yıl önceki töreni hiç unutamıyorum.

Aradan yıllar geçti. TPAO’dan emekli olan M. Şah Anaç, Akyürek Mahallesi’nde Ozalit işlerine yönelik bir mekan açtı.

Mutluydu, sade bir yaşantısı vardı…

ARAZİSİ YOL GÜZERGAHINDA KALMIŞTI
Batman’ın trafiğini rahatlatan güzergahlardan biri de kuşkusuz Güney çevre yoludur.

Bu yol güzergahı, önümüzdeki yılın ilk 6 ayında yeni stadyum ile Ermi Mahallesi arasında temeli atılması planlanan 500 yatak kapasiteli hastaneye de hayat verecek.

Konuyu fazla dağıtmadan asıl meseleye gelelim.

Aslen Balpınarlı M. Şah Anaç’ın arazisinin bulunduğu bölgeden Güney çevre yolu geçmişti.

Batman’ın trafiğini rahatlatan bu çevre yolunun da tamamlanması için günlerce konuyu manşetlerden düşürmemiştik.

Yol bitmişti ama bu kez ‘ödenek’ engeli o güzergaha engeldi.

Önceki Vali Ahmet Deniz, yolun trafiğe açılması için de çok çaba göstermişti.

Arazi sahipleri, Karayolları’nın ‘İstimlak’ bedellerini vermemesi halinde yolu trafiğe açmayacaklarını açıklamışlardı.

Yolun başlangıç kısmı; Anaç’ın arazisinden başlıyordu.

Eski Vali Deniz, rica etmişti.

Kadim dostum M. Şah Anaç’la görüştüm.

Bu şehrin kanayan sorunlarından birinin de trafik meselesinin olduğunu Anaç’a anlattık.

Hoşgörülü olduğu kadar yapıcıydı.

Önce o yolu açtı, ardından diğer köylüler.

Anaç’ın söylemleri halen kulağımda:
“Mağduruz. Karayolları maalesef istimlak bedellerimizi hem düşük gösterdi hem de zamanında vermedi. Fakat şehrimiz için bu yolu kapatacak halimiz yok. Her olumlu çalışmaya biz de katkı sunmaya hazırız. Yeter ki bizim de diğer arazi sahiplerinin de mağduriyetleri giderilsin. Çevre yolu hayırlı olsun…”

Çok geçmeden Güney çevre yolu trafiğe açılmıştı.

ANAÇ’IN SON MESAJI
Yaklaşık 2 ay öncesiydi…

Batman Çağdaş’ın ‘Nostalji’ köşesinin tutkunlarından M. Şah Anaç, son mesajı ile birlikte 31 yıl öncesinde Beyaz Saray’daki o törenin fotoğrafını whattsapp’la cep telefonuma ulaştırmıştı bir süre önce.

Neler yazmıştı kadim dostum Anaç:
“TPAO’nun 35’inci kuruluş yıldönümünde 10 yıllık başarı sertifikamı siz bana sunmuştunuz. Bugün varız, yarın yok’uz. Eğer o köşede değerlendirirseniz sevinirim. Şu günlerde Korona virüs salgını var. Dikkat edin, kendinize…”

Evet, bir ay önce korona virüse yakalanan Anaç, geçen haftada tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

Hayat böyle bir şey.

Bir varsın, bir yoksun.

Anaç, hastaneye kaldırılırken de “Allah’ın verdiği canı, kuşkusuz Allah alır” diye çevresine mesaj vermiş.

Anaç, inançlı biriydi.

Allah mekanını cennet eylesin.

Bu süreçte ne güzel simalar kaybettik…