*Dün Batman’ın ‘İl’ oluşunun 34’üncü yıl dönümüydü. 16 Mayıs’ta bir kez daha ‘Petrolün Başkenti’nin ‘Vilayet’ oluşunun tarihine bir kez daha yolculuk yapıyoruz. 34 Yıl önce ‘İl’ şenliğinin yapıldığı o eski meydanı çok ama çok özledik…

*İl şenliğine katılan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın bulunduğu platformun önünde kafasında karpuz sektiren İsmail Çiçek… Ünlü sanatçılar İzzet Altınmeşe ile Huri Sapan’ın o müthiş konseri hala belleklerde…

34 YIL ÖNCE DE MODERN BİR KENTTİK

Türkiye’nin birçok ‘İl’inden daha büyük ve hatta daha modern bir şehirdir Batman.

‘İlçe’ olduğu dönemlerde bağlı olduğu Siirt’e; gidiş ve gelişlerde yaşanan olumsuzlukları burada tekrar tekrar yazmanın gereği de yok.

Düşünün, petrolün kalbinin attığı yer; Batman’dı…  Basit bir örnek vermek gerekirse; petrol sektöründe işçi alımları için Siirt eski İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan bir kart alabilmek için Batmanlılar, 90 kilometre uzaklıktaki komşu İl’e yolculuk yapardı.

41 Yılı aşkındır Batman’ın ‘gözü, kulağı, dili’ olan ‘Çağdaş’ bile 1983 yılında yayın hayatına başlamak için tam 1 yıl süreyle Siirt Valiliği’nden beklediği izni alabilmişti.

O yıllarda bir gazete yayın hayatına başlayabilmek için bir bürokrattan izin beklerdi.

Ve bu gazete Batman’ın ‘İl’ olması için başlattığı ‘Batman İl olsun’ imza kampanyasıyla bugünkü 72’nci İl’in ilk kıvılcımını yakmıştı.

Geçmişten günümüze bağlı olduğu İl’i üçe katlayan Batman’ı, Siirt hep kıskanırdı.

Futbol müsabakalarında bile Batman’ın markası olan Petrolspor’un önünde hep Siirt engeli vardı.

Hatta 1986’da Amatör Türkiye Şampiyonası’na katılan Batman Petrolspor futbol kulübünün isminin önüne ‘Siirt Petrolspor’ adını yazdıran da komşudan başkası değildi.

İşte 34 Yıl önce Batman, bileğinin hakkıyla bağlı olduğu eski İl’i Siirt’ten koparak 72’nci plakasıyla şimdi de ‘Büyükşehir’ olma yolunda.

MEYDANDA COŞKU SELİ

Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın ilk mitingini yaptığı o meydan, ‘meydan’ olduğundan bu yana ilk coşkulu kalabalığı 16 Mayıs ile 24 Temmuz 1990 tarihlerinde yaşamıştı.

Batman’ın ‘İl’ oluşu kararının TBMM’de 16 Mayıs 1990 tarihinde çıkmasının ardından bir heyetle Batman’a çıkarma yapan dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut, o tarihi meydan da Batmanlılara seslenmeden bir gün önce meydan, gelinlik gibi süslenmişti.

Eski Atatürk heykeline komşu olan 3 katlı eski Demir Otel’ine Atatürk ile Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın fotoğrafları asılmıştı.

Yıllarca konaklama hizmeti veren Demir Oteli, 1990’larda doktorların muayenelerinin olduğu ofislerdi.

O iş merkezinde ünlü hekimler vardı.

Radyoloji uzmanı Abdülbari Taşdemir’den ünlü cerrah İlhami Solak’a kadar birçok başarılı hekim vardı.

Yine eski iş merkezine komşu olan ve bir zamanlar ‘Hotel Radar’ ismiyle hizmet veren eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’a ait 3 katlı konaklama tesisinin üzerinde anlamlı bir bez pankart vardı.

‘Batman İl’ine bağlanmaktan Kıvançlıyız, mutluyuz… Kozluk, Beşiri, Sason, Hasankeyf, Gercüş…’

O dönemler Anavatan Partisi iktidardaydı ve dönemin Belediye Başkanı merhum Ataullah Hamidi, iki kez yerel yönetimi kazanan politikacıydı.

Hamidi’nin meydana astırdığı ‘Batman halkı Anavatan Partisi’ne gönül vermiştir, seçimlerde bunu hakkıyla ispatlamıştır’ yazılı pankart, o dönemlerde trafiğe açık  1’nci Cadde’nin girişindeydi.

Meydanın diğer yüzü olan Çabuk Apartmanında da dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut’un fotoğrafının yanı sıra ‘Anavatan Partisi’nin aldığı isabetli ve cesur kararları Batman ve ilçeleri takdirle anacaktır. Bu hizmetler unutulmayacaktır’ yazılı pankartı asılmıştı.

Meydanın dört bir yanı o zamanlar iktidar olan Anavatan’ın flamalarıyla süslenmişti.

1989 ve 1991 Yılları arasında Başbakanlık yapan Akbulut için Siirt-Batman tur firmasının önünde devasa bir platform kurulmuştu.

16 Mayıs’ta ‘İl’ kararı çıktıktan sonra bir grup Bakan ile Batman’a gelen Akbulut, coşkuyla karşılanmıştı.

Eski Başbakan merhum Akbulut’un yanında dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Mustafa Taşar gibi bir zamanlar siyasete damgasını vuran önemli isimler vardı.

Başbakan merhum Akbulut, baharın ortasında “İl’iniz hayırlı uğurlu olsun” deyip Batman ile birlikte ‘İl’ olan Şırnak’ın yolunu tutmuştu.

24 TEMMUZ’DA İLK VALİ BATMAN’DAYDI

O dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’i petrol şehrine  getirdiği tarih ise 24 Temmuz 1990’dı.

Batmanlılar, Cumhurbaşkanı merhum Özal’ı eski havalimanı kavşağında ilginç gösterilerle karşılamıştı.

Eski Tekel Başmüdürlüğü binası önünde yüzlerce büyükbaş hayvanı kurban kesimi için getiren Batmanlılar, sevdikleri lider Özal’ı adeta bağrına basmıştı.

Şimdilerde küçük bir tekstil kentte dönüşen eski Tekel Başmüdürlüğü ve lojmanları yok ama geride o anı dondurduğumuz kare; bizi bu şehrin ‘İl’ oluşunun tarihine yolculuğa götürüyor.

Bir süre önce yaşama veda eden Tilmerçli Sanayi Teleke’nin de objektiflerimize yansıdığı karede yine tanıdık birkaç sima var.

Belediye emeklisi ŞeyhmusBeytüt ve halen Ankara’da bürokrat Selman Yüksel, objektiflerimize gülümseyerek yansımıştı.

Kalabalık kitlenin üzerinde ‘Batman Belediyesi’ yazılı tişörtler ve önlerinde çok sayıda büyükbaş hayvan kesilmeden önce Özal’ı beklemişti.

Merhum Özal, havalimanından çıktığında o muhteşem kalabalık kitleyi ve kurbanları görünce dayanamadan seslenmişti;

“Kurbanları azad ettim. Haydi hep beraber ‘İl’ coşkusunu kutlamak için İl şenliğinin yapıldığı alana” demişti.

MAKAMDAN İNİP HALK ARASINA KARIŞMIŞTI

Batman eski havalimanı kavşağında kalabalığı görünce Cumhurbaşkanı forsunun bulunduğu araçtan inen merhum Özal’ın yanında o dönemin tanınan politikacıları ve bürokratları da vardı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Siirt eski Valisi Atilla Koç, merhum Özal’ın yanı başındaydı. Havalimanında sayısız pankartlar eşliğinde kısa bir yürüyüş yapan Özal’ın arkasında Batman’ın ilk Emniyet Müdür Celalettin Cerrah da duruyordu.

Eski havalimanı kavşağından eski SSK Hastanesi kavşağına kadar olan bölümünü aşırı kalabalıktan 1 saatte yakın sürede varan merhum Özal, tarihi meydana girdiğinde tabiri caizse yer yerinden oynamıştı.

Çabuk Apartmanında sayısız bayrak, flama ve döviz vardı.

‘Halka hizmet eden Özal’dan hak razı olsun. Batman halkı…’ ‘72’nci İl’imizi Batman halkı ile kutluyoruz. TPAO…’ ‘Batman-Diyarbakır karayolunun açılmasını istiyoruz. Batman Belediyesi…’ ‘Yıllardır bitirilemeyen Gercüş ayakkabı fabrikasının açılması zatınıza nasip olsun. Gercüş Halkı…’ yazılı pankartlar, merhum Özal’ın dikkatini çekmişti.

Ünlü ses sanatçısı İzzet Altınmeşe, o dönemlerde meydana sığmayan Batmanlılara müthiş bir konser vermişti.

İkindi saatlerinde başlayan konser, karanlık çökene kadar sürmüştü.

Merhum Özal, Batmanlıları ilk Vali Tuncer Perçinler ile buluşturmuştu.

UNUTULMAYACAK BİR KONSERDİ

Ünlü sanatçılar İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan, merhum Turgut Özal’ın bulunduğu platform önünde Batmanlıları coştururken, onları yalnız bırakmayan sempatik sima ise İsmail Çiçek’ti.

Belediye emekçisi İsmail Çiçek, düğün ve etkinliklerde kafasında karpuz ve su dolu sürahi sektiren yerel sanatçıydı.

Merhum Özal ve eşi Semra hanım, pür dikkat Çiçek’i izlemişlerdi.

O dönemlerde Batman’ın Belediye Başkanlığını yapan eski Milletvekili Ataullah Hamidi, merhum Özal’a fahri hemşerilik beraatı ve şehrin altın anahtarını da vermişti.

Özal’ın yakınında duran eski Bakanlardan Mustafa Taşar ve çevresindeki üst düzey bürokratların yanında Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler ve Batman’ın bir dönemler sorumluluğunda olan eski Siirt Valisi Atilla Koç da Ataullah Hamidi ile yan yana durmuştu.

Merhum Özal, 1990’nın sıcak 24 Temmuz’un da Batmanlılara bir yaz mevsiminde serin bir hava estirmişti.

Bugün de okurlarımıza Batman’ın 34 yıl önce yaşadığı ‘İl’ coşkusunu hatırlatmayı bir görev bildik.

Sağlıkla kalın.