*Son günlerde özel okullarda eğitim gören öğrencilerin velilerinden okul ücretlerine yapılan artışlarla ilgili şikayetler bize ulaşıyor. Veliler dertli mi dertli. Bir kaç veli ile sohbet ettik…

*Bakın, özel eğitim kurumlarına çocuklarını gönderen bazı veliler neler diyorlar; “Zor durumdayız. Daha önce bir şekilde karşıladığımız özel okul ücretleri artık çok yükseldi. Ödemekten zorlanıyoruz…”

ÖZEL OKULLAR ARTIŞA GİDİNCE…
Batman’da bazı özel okul kurucularını yakından tanıyoruz.

Gerçekten eğitim aşığı insanlardırlar ama giderler onların da belini bükmüş anlaşılan.

Bir kaç okul kurucusunu dinlediğimizde söze “Çok zor durumdayız" diyerek başladılar.

“-Bizim gelirimiz sabitlendi. Yüzde 64’den fazla zam yapamazsınız denildi. Ama bizim giderlerimizle ilgili böyle bir sınırlama yok. Asgari ücret kaç kez zamlandı. Geçen yıldan bu yana asgari ücret yüzde 131 artı. Bizim aldığımız zam belli. Elektrik, yakıt, su ve yemek gibi her şeyin fiyatı artı. Giderlerle ilgili bir limit yok. Bizim aldığımız ücrete sınır konuluyor. Biz çalışanlarımızın aldığı maaşı nasıl ödeyeceğiz ve onları nasıl mutlu edeceğiz? Bizi kim mutlu edecek?”

Son günlerde okul ücretlerini belirlemek için sürekli toplantılar düzenlediklerini hatırlatan bazı özel okul sahipleri bakın neler diyorlar;

“-Bir türlü karar veremedik. Bu fiyatları belirlerken kendimizi de velilerimizi de düşünüyoruz. Onlar için zor, bizim için de zor bir süreç. Tüm özel okullar zor durumda. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.”

DESTEK BEKLİYORLAR
Özel okulların devletin eğitimdeki yükünü de hafiflettiğini anımsatan Batman’daki özel okul kurucuları şunları söylüyorlar;

“Biz olumsuz bir şey yapmıyoruz. İnsanları iyi bir geleceğe yetiştirmek istiyoruz fakat alınan kararlarla artık nefes alamaz hale geldik. Devlet yeniden eğitim desteği vermeli. En azından bu sıkıntılı dönem bitene kadar öğrenci başına bir miktar destek verilirse rahat nefes alırız. Eskiden okulun bütçesi çıkarılırken, enerji giderleri önemli bir kalemi teşkil etmiyordu. Şu anda okul kampüslerinin elektrik ve doğalgaz giderleri, bütçede kiranın iki katı yer almakta. Son bir yılda kağıt maliyetleri yüzde 450 arttı. Gıda enflasyonu ve asgari ücret zamları takip edilemeyecek bir hal aldı. Son iki yıldır Türkiye’de 2000 özel okul kapandı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl yüzde 65 gibi bir ücret artışı sınırlamasını getirdi. Bu sınırlama sadece eğitim ücretini kapsamaktadır. Okulun yemek başta olmak üzere genel-gider kalemi bu sınırlamaya tabi değildir. Her yıl Batman’da yaklaşık 6500 öğrenci özel okullarda eğitim görmekte. Bunun bir kısmı meslek lisesi olduğu için devlet finanse ediyor. Ancak 3500 öğrenci kendi imkanlarıyla özel okullara devam etmekte. Devlet daha önce uyguladığı yürürlükten kaldırdığı özel okul öğrencisine teşvik uygulamasına yeniden dönmelidir…”

Bir başka özel okul kurucusu ise şunları anlattı:

“Özel okullar kapanırsa ne olacak? Çalışan öğretmenler ve hizmetliler işsiz kalacak. Öğrenci sıkıntılı süreçler yaşayacak. Durum daha kötü olmadan devlet biz özel eğitim kurumlarının sorunlarını masaya yatırmalı ve bize bir çıkış yolu göstermeli. En nitelikli öğretmenle en sıradan işi yapan çalışan aynı ücreti alıyor. Burada eğitimi nasıl verimli hale getireceksiniz? Bu maaş dengesizliği ve orantısızlık nasıl aşılacak? Kimse buna kafa yormuyor.”

BİR DOKUN, BİN AH İŞİT…
Bazı özel okullardaki bazı eğitimcilerle sohbetimizde aslında konuşacak çok sorunları olduğunu, onları anlatmak için de yüz yüze görüşmek istediklerini de dile getirdiler.

Özetle veliler hayat pahallılığı için çocuğunu özel okula göndermekte zorlanıyordu.

Bu yüzden de belirlenen fiyat artışını yüksek buluyor.

Özel okullar ise sınırsız bir şekilde artan maliyetlere karşı gelirlerinin sınırlandığını hatırlatarak böyle bir sınırlama getiriliyorsa; öğrenci başına devlet desteği verilmesi de gerekiyor.

Özel okul kurucuları artan giderlerden yakınıyor.

Sağlıkla kalın…