*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, haftanın bir gününü bu sütunlarda okurların iletilerine de yer veriyor. Bu şehrin sorunlarının çözümüne yönelik her mesaj bizim için çok değerli. Yeter ki, uyarılar kırmadan, dökmeden yapıcı öneriler olsun…

*Yaklaşık 65 ve 70 yıl önce ‘kara altın’ı keşfeden Türkiye’de ilk petrolcülerin son gezisi 29 Ekim 1989 tarihiydi. Cumhuriyet’in kuruluşunun 66. yıldönümünde ilk petrolcüler, gençliklerinin geçtiği petrolün dağı Raman’a son gezilerini tam 33 yıl önce yapmıştı…

OKURLARDAN MESAJ YAĞMURU

Batman Çağdaş okurları, Türkiye’nin dört bir yanından mesaj gönderiyor. Yurt dışında da Batman Çağdaş’ı takip eden okurlarımızın iletilerini bu sütunlarda yer veriyoruz. İşte Batman Çağdaş’a gelen bir kesit ileti…

Uzun yıllar Batman Petrolofisi Bölge Müdürlüğünü yapan Ahmet Alper yazmış.

İskenderun’da yaşamını sürdüren Alper, tam bir nostalji tutkunu;

“Batman Çağdaş’ın ‘nostalji’ sayfasında TPAO’da emeği geçen ve genç nesiller ile şef sondörleri tanıtmanız gazetecilik adına çok güzel bir olaydır. Merhum büyüklerimiz, Batman’ı ‘Batman’ yapan, TPAO’nun çok özveriliyle çalışan gerçek birer kahramanlarıydılar… Geçenlerde Ankara’da Üniversite’de okuyan öğrenciler için öğrenci yurdu açılması münasebetiyle yıllar önce ziyaret ettiğimiz TPAO Genel Müdürü sayın Turgut Gülez ile çektirdiğimiz fotoğrafta yanımda yer alan ve Hukuk Fakültesi’nde okuyan arkadaşım Nezir Atuğ, merhum Esat Atuğ’un büyük oğluydu. Onun kardeşi Şerif Atuğ ise şimdilerde Almanya’da tanınan büyük bir hekim.”

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Efsane Müdür’lerinden Mehmet Yamaç’ın döneminde Bölge Müdür Muavinliğini yapan Adnan Gümüştaş, Batman Çağdaş’a e-mail göndermiş;

“Batman Çağdaş’ın ‘nostalji’ köşesinde adı geçen sondörlerimizden Muhittin Eren, Hasan Güven, Mehmet Gürbüz, Yusuf Öney, Yusuf Ceylan ile beraber çalıştım. O güzel simalarla çalıştığımızda çok güzel yıllardı. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.”

Okur Cemil; “Nostalji köşesindeki bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz. Yine bu örnek köşede merhum Ali Kaya ve Şerif Çiçek gibi ustalarımızı da görmek istiyoruz.”

Mehmet Zeki Şimşek: “Midyat-Estelli olan merhum babam Sabri Şimşek de Batman’ın ilk petrolcülerdendir. Sondör olarak 1975 yılında emekli oldu. 1990 Yılında İstanbul’da vefat etti. Tüm vefat edenlerin mekanları cennet olsun.”

DİĞER SORUNLARA DA MESAJ VAR

Batman Çağdaş’a şehrin bazı sorunların çözümü için de elektronik postamıza ileti gönderen duyarlı okurlarımızın mesajları;

Batmanlı vatandaş; “Şehrin en kalabalık noktalarına konulan aşı çadırları çok işe yarıyordu. İnsanlar hastanelere gitmeden bu merkezlerde direkt aşı olabiliyorlardı. Bu merkezlerin tekrar kurulması gerekir.”

B.B; “Hastanelere maskesiz kimse alınmamalı. Covid poliklinikleri ve diğer poliklinikler ayrı yerlerde olmalı. (Kan alma ,röntgen ,müşahede odaları falan hepsi).”

A.R; “Bence TPAO’da çalışanların maaşları o kadar da düşük değil. Kapsam dışı personelin maaş ortalamasının İş-kur alımlarına yansıdığı kadarı ile 25 bin TL. Bunun ekleri de vardır muhakkak. Normal işçi maaşları da 6 ile 10 bin TL belki. Uzak sahalarda çalışan 15 bin üzeridir. Yani doktordan çok kazanılıyor.”

Hayrullah Bulut; “Sayın Arif Arslan bey; 12 Eylül’ün 1980 darbesinde petrol işçisine en büyük darbeyi TÜRK-İŞ Genel Sekreteri olan Sadık Şide’nin, Çalışma Bakanı olmasıyla başladı. Petrol emekçilerin haklarının gasp edilmesinde Sadık Şide’nin de payı var. Bunu bütün TÜRK-İŞ camiası da biliyor.”

Selçuk A; “Teşekkürler sayın Arif Arslan. Batman’ın 500 yatak kapasiteli hastane yatırımının gerçekleşmesi için bu işin takibini yapıyorsunuz, görüyoruz…”

Mahir Kalıcı: “Batman halkını artık üzmeyin. Yapın şu hastaneyi. Tüm Batman halkı bu yatırımı bekliyor.”

RAMAN’I SON KEZ GÖRMÜŞLERDİ

29 Ekim 1989 tarihinde Batman’a çıkarma yapan ilk petrolcüler, anlamlı bir günde petrolün dağı ‘Raman’a son kez ayak basmıştı.

TPAO’nun ilk Genel Müdürü Şehap Birgi’den Korkut Özal’a, TPAO Batman Bölge Üretim Müdürü Rıfat Beyazıt’tan Batman eski Bölge Müdürlerinden Raşit Ceylan’a varan çok önemli isimler Raman’da ‘nostalji’ yaşamıştı.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 66. yıldönümünde petrolün başkentinde ağırlanan ve plaketle ödüllendirilen eski petrolcüler arasında kimler yoktu ki…

TPAO’nun 14 eski Genel Müdürleri arasında İhsan Topaloğlu, Firuzan Ardıç, Selahattin Özkan, Mehmet Altınsoy, Özer Altan, Bumin Gürses, Yavuz Emin Sey, Alaaddin Kayıhan, Ozan Sungurlu ve Yalçın Orkmatak da vardı.

Son kez Raman, Batı Raman ve Dodan’ı gören o eski petrolcüler, TPAO’nun yüz akı Kristal Park’ta plaketle ödüllendirilmişti.

O petrolcülerin çoğu şimdi aramızda değil.

Merhum Halit Edip Özcan ile birlikte eşlik ettiğim, o gezide ilk petrolcülerin gerisinden bu hatıra fotoğraf kaldı…

Sağlıkla kalın…