*Altın mikrofon ödülü sahibi TPAO Batman Orkestra şefi ve solisti İlhan Telli’nin tek oğlu Hakan Telli, çocukluğu ve gençliğinin geçtiği Site semtindeki günlerine özlem duyduğunu söylüyor; “Babamın yaşamı müzikle geçti. Günay annem de TPAO’daki hastanede hemşireydi. TPAO gibi bir camiada ailemizin geçmişi olduğu için mutluyum.”

“ORKESTRA’DAN BİR TOMRİS AMCA KALDI”
Bir zamanlar Türkiye’nin ‘Müzik Oscar’ı sayılan Hürriyet Gazetesi’nin ‘Altın Mikrofon’ ödülünü Batman’a getiren TPAO Orkestra Şefi ve Solisti İlhan Telli’nin tek oğlu 59 yaşındaki Hakan Telli, 4 yıl önce aramızdan ayrılan babası İlhan Telli’nin orkestrasındaki solistlerden bir Tomris Özışık’ın hayata kaldığını söylüyor: “Babamın 60’lı yıllarda kurduğu ödüllü orkestrada yer alan solistler Çetin, Ünal, Semih, Ünal Yiğitbaş ve Tomris Özışık, Batman’a ‘Altın Mikrofon’u getirdiklerinde günlerce, aylarca konuşulmuştu. Babam da birkaç yıl önce yaşama veda etti. O başarılı orkestranın solistlerinden bir Tomris amca kaldı.  TPAO Batman Orkestrası Cem Karaca, Erkin Koray, Selçuk Alagöz, Turgut Oksay, Moğollar, Haramiler ve Mavi çocuklar gibi ülkenin tanınmış orkestralarıyla  ‘Altın Mikrofon’ için mücadele vermişti.”

“ONLAR TARİH YAZDILAR”
Hakan Telli, 1968 yılındaki yarışmada 65 orkestra arasında birinci olan Batman orkestrasının baş solisti babası merhum İlhan Telli’yi, Diyarbakır turnesinde tanımakta güçlük çektiğini hatırlatmadan edemiyor. Telli, “O zamanlar yarışmaya katılan orkestralar bir çok il’de turneye çıkardı. Diyarbakır’a gelen TPAO Orkestrasına büyük ilgi vardı. Karşımda duran babamı tanıyamadım. Yarışma için bir filinta gibi olmuştu ‘Bu adam benim babam değil’ dedim. Babam ve arkadaşları kılık kıyafetlerini o yarışma için değiştirip büyük ödülü Batman’a getirmeyi başarmışlardı. TPAO Batman Orkestrası, derin bir şekilde Türk Popu’nu değiştirip Anadolu’ya yerleşmesini sağlamıştı” diyor.

“İSTEMEDEN BATMAN’DAN AYRILDILAR”
TPAO Batman Orkestrası’nın, Altın mikrofon ödülünün ardından büyük teklifler de aldığını şöyle özetliyor Hakan Telli: “İzmir Efes, İstanbul Hilton ve Divan otellerinden astronomik tekliflere rağmen babam ve ekibi, Batman’dan ayrılmak istemiyordu. Dönemin TPAO Genel Müdürü Raşit Ceylan, makamında kabul ettiği orkestra ekibine şunları söylemişti; ‘Çocuklar, sizler bizi çok aştınız. Giderseniz hiçbir şey diyemeyiz, gidersiniz. Şunu bilin ki, bizler sizi çok seviyoruz.’ Genel Müdür Ceylan, o zaman orkestrada yer alan ekibin yevmiyelerine 10 lira zam yapmıştı.”

“ANNEM, TPAO HASTANESİNDE HEMŞİREYDİ”
Çocukluğu ve gençliğinin geçtiği Site Mahallesi’nden 1979 yılında ayrıldıklarında gözyaşlarıyla veda ettiklerini söylüyor 59 yaşındaki Hakan Telli; “Batman’da babamın zamanının çoğu müzikle geçerdi. Boş zamanlarında ise Petrolspor’un idarecisi olduğu için Kırmızı-Beyazlı takımın yanında olurdu, maçlara giderdi. Günay annem ise TPAO’nun Hastanesi’nde hemşireydi. Evin tek çocuğu olduğu için şanslıydım. TPAO Bölge Müdürlüğü’nün olduğu Site’de Üç mahalle vardı. Misafirhane, Ekonoma ve Nizamiye tel örgü sırası. Misafirhane sırasına ‘Yukarı’, diğer iki mahalleye ise ‘Aşağı Mahalle’ derdik. İzmir’de yaşıyorum ama çocukluğum ve gençliğimin geçtiği Batman hala rüyalarımı süslüyor.”

TPAO’da ilk petrol mühendisler, yöneticiler, sanatçılar ve öğretmenler yıllar önce göçtüler Site Mahallesi’nden.

Site’deki lojmanların çoğu şimdilerde boş. Bir zamanların şen-şakrak ve tıngır-mıngır müzik seslerinin dinmediği TPAO’da artık sessizlik var.

MÜZİK TUTKUSU SÜRÜYOR
İlhan Telli’nin ekibinde hayatta kalan tek eski solist ise Tomris Özışık. İstanbul’da yaşamını sürdüren Özışık, 1973 yılında yaşamını öğretmen Vecihe (Atman) Özışık’la birleştirmişti. Batman TPAO orkestrasında iz bırakan 74 yaşındaki Özışık, halen İstanbul’daki Çamlıca TV’de program yapıyor. Pandemi döneminde evinde beste yapan Tomris Özışık, evli ve üç çocuk babası…