**24 Kasım Öğretmenler gününde 60 yıl önce Batman Lisesi’nin kurucu müdürü Gülpaşa Sezer ile Site Petrol Ortaokulu’nun Müdürü Mehmet Yıldız ile konuştuk. Öğretmenliğin önemini ve Batman’da geçen anıları onlardan dinledik.

**Meslek yaşamlarında sayısız öğrenci yetiştiren, öğrencilerini hayata hazırlayan Batman’da 60 yıl öncesinin gözde eğitim yuvalarında idarecilik ve öğretmenlik yapan kıymetli isimlerle ‘öğretmenliğin’ önemini konuştuk.

NİCE AYDINLAR YETİŞTİREN EĞİTİMCİLERDİ
Aslen Erzurumlu Gülpaşa Sezer, 1965-75 yılları arasında Batman Lisesi’nin ilk müdürlüğünü yaptı.

Sezer, aynı zamanda bu lisenin kurucu müdürüydü.

Diyarbakırlı Mehmet Yıldız ise 1968-78 yılları arasında Site semtindeki Petrol Ortaokulu’nun Müdürlüğünü yaptı.

Sitedeki Atatürk İlkokulu Müdürü ise Siirtli merhum Mehmet Ali Buğday’dı…

Aramızda olmayan merhum Buğday, o dönemlerde ilk üretim müdürlüğü görevinde de bulunmuştu.

Batman’da 10’ar yıl süreyle görev yapan Sezer ve Yıldız, petrol kentine veda ettikten sonra eğitimciliğin yanı sıra Hukuk bölümünü de bitirip birer başarılı avukat olmuşlardı ama iki önemli simanın gönlünde hep öğretmenlik vardı…

Bu şehirde sayısız öğrenci yetiştiren, hayata hazırlayan ve bu kentte aradan 60 yıl da geçse hala konuşulan değerli öğretmenleri 24 Kasım öğretmenler gününde dinledik.

Gerek Batman Lisesi gerekse de Petrol Ortaokulunda aydınlar yetiştiren iki örnek eğitimcinin Batman’da 60 yıl öncesine uzanan yaşamları…

YILDIZ: “2700 ÖĞRENCİNİN
DİPLOMASINDA İMZAM VAR”
1968-78 Yılları arasında Site mahallesindeki Petrol Ortaokulu’nda Müdürlük yapan Mehmet Yıldız pek çok öğrencisi ile yaşadığı acı ve tatlı anılarının olduğunu hatırlatıyordu.

Bakın neler diyor Yıldız;

“Site’deki ortaokulda 60’ların sonları ile 80 öncesinde bir kolej ortamı vardı. Batman’a geldiğimde kent nüfusu 40 Binlerdeydi. Petrol emekçilerinin ağırlıklı çalıştığı şirin bir kent olan Batman’ı unutmak mümkün mü? 10 Yıl süreyle görev yaptığım Batman’da 2700 öğrencinin diplomasında imzam var. Çok başarılı öğrencilerim vardı. Avukatlık da yaptım ama en çok sevdiğim meslek kuşkusuz öğretmenlik.”

“BATMAN’A İLK ÖĞRETMEN LOKALİNİ KAZANDIRDIK”
Görev yaptığı dönemde Batman’ın ilk Belediye Başkanı Mehmet Sait Ramanlı’dan ‘öğretmen lokali’nin yapılması için yaptığı görüşmelerden aldığı olumlu sonucu da şöyle anlatıyor Mehmet Yıldız; “Batman’da o dönemler eğitimcilerin bir araya gelebileceği bir lokalimiz yoktu. İlk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı beni çok severdi. Ailenin bir ferdi olarak görürdü. Görev yaptığım dönemde Cumhuriyet meydanındaki şimdi ki Öncü İş merkezinin yeri taştan yapılı Belediye binasıydı. Merhum Belediye Başkanı Ramanlı’yı ziyaret ettim. Öğretmen lokali binası için yer istedim. Bana eski Kaymakamlık binasının karşısında DDY raylarına komşu olan yeri gösterdi. Dönemin TPAO Bölge Müdürlüğü Yardımcısı Melih Gencay’dı. O da bize bina sözü verdi. Üç ay gibi bir sürede güzel bir öğretmen lokalini Batman’a kazandırmıştık. 1967 yılında da aynı okulda görev yapan eşim Aysel Yıldız ile o lokalde yapmıştık. Törene dönemin Kaymakamı Nihat Kemal Eren ve seçkin bir davetli katılmıştı…”

Yıldız’ın Batman’da doğan kızı Endüstri Mühendisi Ebru hanım, Antalya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile evli.

Yaşamını İzmir’de sürdüren Yıldız, eğitim camiasından kopmadığını söylüyor ve ekliyor; “Karanlığa hep ışık tutan tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü içtenlikle kutluyor, Batman’a sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

SEZER: “BATMAN, RÜYALARIMI SÜSLÜYOR”
Batman Lisesi Kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, her zaman Batman’ı sevgi, saygı ve özlemle andığını söylüyor.

60’lı yılların ortalarında zor şartlarda eğitim verdikleri liseli öğrencileriyle gurur duyduğunu dile getiren Sezer, sözlerine şöyle başlıyor; “10 Yıl süreyle eğitimcilik yaptığım Batman’da o yıllarda kısıtlı imkanlara rağmen huzurlu ve mutluydum. Eğitimde en güzel yıllarım Batman’da geçti diyebilirim. Halen rüyalarımı Batman Lisesi ile eski öğrencilerim süslüyor. Batman bir türlü rüyalarımdan çıkmıyor. 16 Yıl süreyle de avukatlık yaptım ama hiçbir meslek eğitimciliğin yerini tutmaz. 30 Yıl süreyle görev yaptığım öğretmenlikten keyif aldım. Öğretmenlik başka mesleğe benzemez. Çok renkli bir fotoğraftır. Sınıfa girdiğinizde öğrenci sizden bir şeyler bekler. O’nu bir meslek sahibi yapacak da öğretmendir. İşte hiçbir mazeret üretmeden var olan, her şeye yol gösteren eğitimcidir. Bu nedenlerle bu meslek çok kutsaldır…”

“ÖĞRENCİLERİMİ KAYBETTİĞİMDE SARSILDIM”
Batman’da unutamadığı pek çok öğrenci ve yaşadığı acı-tatlı anılarını da şöyle anlatıyor Gülpaşa hoca; “Düşünün Batman’da gece 24.00’den sonra hep dışarıda dolaşan, Allah rahmet eylesin şimdi aramızda olmayan Mehmet Alptekin’i okula bağladım. Çalıştı ve liseden mezun oldu. TPAO’da işe girdi. Okuldan uzaklaşan öğrencileri bağrıma basmak benim için bir görevdi. Bakın Demiryolu köyünde adını hatırlamadığım bir öğrenci okula kayıt yaptırmak istedi, sıra yoktu. Kaydını yaptıramadık. Babası okula geldi rica etti. 32 sınıfı dolaştık, bir boşluk gördük. Marangoza gittik. 1. Caddede marangoz atölyesine sipariş verdik. O dönemler imkanlar yoktu. Marangoz sırayı getirdikten sonra öğrenci liseye başlayabildi. İyi bir dereceyle de Diyarbakır Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni bitirdi. İlk öğretmenliğini de Batman Lisesi’nde yaptı. Edebiyat öğretmeni olan öğrencimle gurur duyduk. Bir o kadar da hayatlarının baharında hayatını kaybeden öğrencilerimden acı haber alınca sarsıldım. Yılmaz Ayana, ÖSS sınavları için gittiği İstanbul’da trafik kazasında hayatını kaybetmişti. İkiztepe köyünde ‘Cemal’ isimli öğrencim Batman Çayında boğuldu. 52 Numaralı öğrencim Saite Gül geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Bu öğrencilerimi ömrüm boyunca unutamam. Mekanları cennet olsun. Sanki birer evladımı kaybettim…”

Evet, bugün 24 Kasım Öğretmenler günü…

60 Yıl öncesinde bu şehirde özveriyle hizmet veren, Batman’a hep özlem duyan bu saygın mesleğin büyüklerini dinlemeyi bir görev bildik.

Batman’ın eski ortaokul ve lise mezunları o ilk eğitimcileri hep anımsar.

24 Kasım Öğretmenler günü kutlu olsun.