*Batman’ın 500 Yatak kapasiteli yeni hastanesi 2020’nin programına alınmıştı. Korona virüs salgınında böylesi sağlık kuruluşlarının ne kadar önemli bir gereksinim olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Batman’da hemen herkesin beklentisi yılsonuna kadar yeni hastane temelinin atılması…

*Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden Emrullah Türk, petrol şehrinin dününe ışık tuttuğu ‘Petrol, Göç ve Değişim-Batman Kentleşmesi’ adlı kitabıyla 14 haneli İluh köyünün bugünlere nasıl geldiğini bilimsel verilerle anlatıyor…

YENİ HASTANE ÇOK GEREKLİ
Birkaç özel hastanenin 90’lı yıllarda Batman’ın sağlık turizmine yönelik yaptığı yatırımlar, maalesef kamu hastane yatırımlarını geride bıraktı. Bir bakıma özel hastanelerin oluşu, yeni kamu hastanelerinin gereksinimi hissettirmedi.

Ancak durum artık ortada…

375 yatak kapasiteli Devlet Hastanesinin son 15 yılda sağlıkta sadece Batman’a değil, komşu yerleşim birimlerine katkısı inkar edilemez. Yılda ortalama 2.5 Milyon hastanın muayene ve tedavi gördüğü bu hasta artık yükü kaldırmakta zorlanıyor.

Mevcut hastanenin yükünü hafifletecek 500 yatak kapasiteli yeni hastane yatırımı tam 6 yıldır bu şehrin gündeminden düşmedi.

Bu önemli sağlık yatırımının gerçekleşmesi için de Batman Valisi Hulusi Şahin’in, büyük rolü oldu. Milletvekili Ziver Özdemir ve İl Başkanı Akif Gür de bu yatırımın takipçisiydi.

Petrol şehrinin eski köylerinden şimdinin ise yeni semti konumundaki Erköklü (Ermi) yerleşim birimine komşu olacak yeni hastanenin yer sorunundan tutun da imara kadar her şeyi hazır.

Gerçekten Batman’ın bu önemli sağlık yatırımına ihtiyacı var.

Hele Korona virüs salgını döneminde yeni sağlık yatırımlarına ne denli ihtiyaç duyulduğunu anlatmaya bile gerek yok.

Batman’da sağlık yatırımları nedense ağır gidiyor.

Baksanıza, yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi neredeyse yılın sonunda tamamlanacak.

Hala tamamlanmadı.

Böyle giderse bu yatırım 2020’nin sonunda biterse iyi.

Batmanlılar, haklı olarak 500 yatak kapasiteli hastanenin son durumunu öğrenmek istiyor.

Bu önemli yatırımın gecikmemesi için de mutlaka proje ihalesi ve diğer bina ihalesi süreci takip edilmeli.

Kısacası; Batman’ın yeni hastanesinin son durumunu herkes ama herkes merak ediyor…

PETROL, GÖÇ VE DEĞİŞİM
Batman Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Emrullah Türk, petrol şehrinin dününe dair bilimsel verilerle örnek bir kitap çıkarmış.

Öğretim Üyesi Türk, Batman’ın kentleşme sürecine ışık tutmuş.

“Çalışması Batman’ın kentleşme süreci, sanayileşme, göç ve toplumsal değişim bağlamında incelemektedir. Bu çalışmada, Batman’ın kentleşme sürecinde yaşanan değişim kapsamlı bir biçimde değerlendiren” Öğretim Üyesi Türk, örnek çalışmasında 70 yıllık şehrinin gelişimini de çarpıcı örneklerle gözler önüne sermiş.

Türk, petrole dayalı sanayileşmeyle doğan, sonrasında sanayiden hizmetler sektörüne verilen Batman’da, mekandaki farklılaşma ve dönüşüm ile toplumsal yapıyı oluşturan bileşenlerdeki değişim izi de inceliyor. ‘İluh’ adıyla bilinen bir köyün devlet imkanlarıyla kurulan Petrol Rafinesinin belirlediği kentleşme süreci, fonksiyonları ve yaşanan sorunlar da ele alınıyor.

Türk’ün kitabı 4 bölümden oluşuyor;
1- Kent realitesinin kavramsal ve kuramsal düzlemdeki teorik arka planı üzerine bir çerçeve yer almakta.

2- Türkiye’deki kentleşme süreci üzerine bir tartışma yürütülerek, Batman’ın kentleşmesinin makro fotoğraftaki yerini tartışmak ve belirginleştirmek anlamında bir zemin yaratılıyor.

3- Araştırma yöntem ve tekniklerine dair genel bir perspektif oluşturulmuş. Çalışmanın verileri, Batman kent merkezinde 510 haneyi temsil eden bireylerle gerçekleştirilen anket, kurum temsilcileri ve Batman’ın hafızası konumundaki bireylerle yapılan görüşmeler ile sahadaki gözlemlerden edinilen bilgilere dayandırılıyor.

4-Kitapta hem anket hem de görüşmelerden elde edilen veriler yorumlanmış. Batman özelinde sosyo-ekonomik ve demografik durum, iç göç tarihleri ve sebepleri, iç göç sürecindeki dayanışma ağları, aile ve akrabalık ilişkileri, siyasal ve dini kimlikler, kente ilişkin tutum gibi hususlar ele alınmış.

Sonuç olarak; Batman’ın kentleşme sürecinin başlangıç aşaması, Kırıkkale ve Karabük gibi kentlerle benzerlikler gösterse de farklı dinamiklerin etkisi ve hakim üretim biçiminin sanayiden hizmetler sektörüne evrilmesinden ötürü çalışma boyunca Batman’ın “sanayileşmeyle doğduğu halde sanayileş(e)meden büyüyen bir kent” modeli olduğu savunuluyor.

Kısacası; petrol şehri için akademisyen Emrullah Türk, örnek bir yapıta imza atmış…