*Batman’da son yıllarda gündemden hiç inmeyen sorunların başını ‘Ulaşım’ ve ‘Yol’lar çekiyor… 1958 Yılından günümüze uçak seferlerinin yapıldığı Batman limanında; iki büyük şehir İstanbul ve İzmir dışında ne yazık ki direkt uçak seferleri yok. Batman’a ilk uçak seferini 1958’in sıcak Ağustos’un yapan emekli hava Albayı Muzaffer Kemal İntepe olmuş. Dönemin üst düzey komutanları ilk yolcu sefer yapan pervaneli çift motorlu ‘Fokker’ uçağı indiren İntepe ve pilot mürettebatı için 66 yıl önce Batman Çayı’nda ‘tekne turu’ yapılmış…

*Kent giriş yolları, yıllardır tek şerit olan Batman’da ulaşım ayrı bir dert… Batman-Binatlı-Hasankeyf kavşağı, bu yılın Kasım’ına kadar ‘bölünmüş duble yol’a dönüştürülecek ama Yeniköy-Xıncıka-Batman köprü mesafesi ise uzun süredir bitirilemiyor. Tek şerit yol yüzünden onlarca trafik kazasının yaşandığı bu güzergahta çalışma kaplumbağa hızıyla gidiyor. 10 Kilometreyi bile bulmayan bu dümdüz yolun ne zaman tamamlanacağı konusunda da kimse bir tarih veremiyor. Bu konuda özellikle uyarı yapmayı bir görev kabul ederek, bu ihmalin neden yapıldığına hiçbir anlam veremediğimizi ve yöneticileri uyarma gerektiğine inanıyoruz..

66 YIL ÖNCE İLK YOLCULU UÇUŞ

1958 Yılının sonlarına doğru Batman Çayı bitişiğindeki Hava limanı tamamlandığında; ilk yolculu sefer THY’nin ‘Fokker’ Uçağı yapmış.

Pervaneli çift motorlu uçağın pilotu ise emekli Albay Muzaffer Kemal İntepe imiş.

66 Yıl önce İstanbul’dan Batman’a 3 saate yakın bir süreyle uçuş gerçekleştiren İntepe, mükemmel bir uçuş gerçekleştirdiğinde Batman limanının zeminin bir bölümü beton, bir kısmı da toprakmış.

Tecrübeli emekli pilot Albay İntepe, takdire şayan bir uçuş gerçekleştirmiş.

O dönemin üst düzey Komutanları da Batman Hava Üssü’nü ziyaret nedeniyle uçaktaymış.

Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, Batman limanına ilk uçuşu gerçekleştiren pilot Albay İntepe, kabin heyeti ve üst düzey yetkililer için bir organizasyon düzenlemiş.

Batman Çayı’nda ‘Sal’ gezisine katılan ilk uçağın pilot-mürettebatı, o zamanlar su debisi yüksek akarsuya hayran kalmış.

66 Yıl önceki uçağın ilk konukları şimdi aramızda yok.

O dönemlerde üst düzey bürokratlar, petrol mühendisleri ve TPAO’nun üst düzey yöneticileri, ‘Kara altın’ın keşfedildiği buraya gelebilmek için uçakla seyahat ederlermiş.

Batman, bir zamanlar Diyarbakır’dan sonra bölgede uçak seferlerinin yapıldığı kentmiş.

O dönemlerde uçakla seyahat edenler, daha çok bürokrat kesimdi.

Nereden nereye?

66 Yıl önce 10 bin nüfuslu Batman’a uçak seferleri İstanbul ve Ankara’ya direkt yapılabiliyordu.

Günümüzde ilçeleriyle nüfusu neredeyse 700 bini yakalayan Batman’da, yıllar öncesinin bu iki büyük şehre yapılan seferlere ne yazık ki yenileri eklenmemiş.

İzmir ve Antalya’ya direkt seferlerin düzenlenmesini isteyen Batmanlı iş insanları ile STK temsilcilerinin taleplerini kimsenin aldırış ettiği yok.

Bunu da yetkililere duyurmuş olalım.

Uçak seferlerinde dolululuk oranının belki de en yüksek şehirlerden biri de Batman.

6 Yıldır Batman’dan İzmir’e direkt seferlerin yapılabilmesi için kampanyalar başlatıldı, bu talep THY başta olmak üzere diğer özel hava yolları şirketleri ve yetkililere iletildi.

En kazançlı ve güvenli limanlarından biri Batman ama… Direkt uçak seferleri sadece İstanbul-Ankara için geçerli Batman’da…

Batmanlıların İzmir ve Antalya’ya haftada 2 ya da 3 direkt sefer talebi karşılanmıyor nedense…

Batman hava yolu seyahatinde yerinde saymaya devam ediyor.

ŞEHİR GİRİŞ YOLLARININ HALİ!

Batman’ın şehir giriş yolları da tıpkı hava yolculuğu seyahati gibi sancılı.

Koskoca petrolün başkentinin girişinin ‘yol’ları günümüzde tek şerit.

Yıllardır bu konuyu işleye işleye dilimizde tüy kalmadı.

Bu sorunun çözümü için imza kampanyası mı başlatılmalı!

Yetkililerin bu can alıcı sorunu görmemesi mümkün değil.

Kaldı ki her yerde yazıldı, yazılıyor ve her durumda yetkilileri iletiliyor. Bir muammaya dönüşen bu giriş yolunun bir an önce bitirilmesi için buradan bir kez daha yapıcı uyarımızı yapmayı görev biliyoruz.

Toplumsal sorunlara duyarlıyız ve bu sorunlara olabildiğince de yer veriyoruz.

Bu yapıcı uyarının dikkate alınmasını ve gerekenin bir an önce yapılmasını Batman halkı olarak acilen bekliyoruz.

Bize ulaşan “Neden tek şeritli yollar ile uçak sefer sayısı yetersizliğini dile getirmiyorsunuz?” diye soran bazı çevreler üzerimizde öylesi bir olumsuz heves kırıcı bir etki bırakıyorlar ki?

Bizde görevimiz gereği çok aciz kalıyoruz. Ki defalarca yazdık. Hiçbir yazı ve uyarının dikkate alınmadığına şahitlik etmemiz ayrıca üzücü. Bir sorunu çözmek için uyarıya gerek olmadığına inanıyoruz.

Özellikle can alıcı sorunlar karşısında!!!

Yazdığımız ikaz ve uyarı yazılarının sayısını unuttuk.

Nihayet ‘Turizm güzergahı’ olarak bilinen ‘Batman-Binatlı-Hasankeyf’ yoluna el atılabildi.

Yüklenici firma, bu yol güzergahını sonbahar mevsimi gelmeden bitireceğini deklare etti.

Asıl sorun; Batman Çayı köprüsü ile ‘Xıncıka-Yeniköy’ arasındaki 10 kilometreyi bulmayan mesafe.

Bu tek şerit yol, tam 2 yıldır bitirilemiyor.

Bu gecikme ve yaşanan tüm kaza ve olumsuz durumların özellikle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Ve bugünden sonra konun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Memleketin ‘yol’larının manzarası kısaca böyle.

66 Yıl önce Batman limanına uçağın iniş öyküsüne yer verdik.

Bir de 1948 yılında Türkiye’de petrolün ilk dağı olan Raman yolunun nasıl asfaltlandığından kısaca söz edelim isterseniz.

Yıl; 1948… Yer; Raman yolu…

O zamanlar yol yok… Patika yollardan Raman Dağı’na ulaşabilen petrolcüler için asfalt yolu da Maden Teknik Arama Enstitüsü yapmış.

Raman Dağı’ndaki MTA Enstitüsü’nün aldığı ABD yapımı jipler ve sondaj aramada kullanılan birkaç  araç dışında araç yokmuş.

Günümüzde bir aracın güçlükle geçebileceği o ilk yolu, ki ağır tonajlı araçların geçişi için özel yapım teknikleri gerektiren yol 76 yıl önce kısıtlı imkanlarla yapan MTA’nın ilk emekçilerinin ellerinde çalılardan yapılan süpürge… Ve diğer ilkel malzemelerle Batman’da ilk yolun ne şartlar altında asfaltladığını bir siyah-beyaz kare anlatıyor bize.

Aradan tam 76 yıl geçmiş.

Bu şehrin giriş yolları halen tek şeritse yorumu en iyisi okura bırakmayı daha uygun görüyoruz.

Özetle; ulaşım sorunu yıllardır çözülemiyor.

Sağlıkla kalın…