*Gercüş denilince hep ‘Ağalar diyarı’ akla gelir. Oysa bu deyim, burası için geçerli değil. “Ağalık demek misafirperverliktir...” Bu sözün sahibi de Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın’dır. 6000’i aşkın nüfuslu Gercüş, aynı zamanda Batman’ın ilçeleri arasında en çok bürokratın yetiştiği yerdir… 

*3.5 Yıldır Gercüş Belediye Başkanı görevini sürdüren Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın’ın, hayalinde Midyat ile tarihi Hasankeyf arasında ‘köprü’ kuracak butik bir otel var. Gercüş sırtını Midyat’a dayamış ama bir o kadar da Batman’a bürokrat ve siyasetçi kazandırmış...

BATMAN’IN GÜNEY SINIRINDAYDIK

6000 nüfusu aşkın bu şirin ilçe Gercüş sırtını Midyat’a dayamış ama yönünü hep Batman’a çevirmiş... 1990’da Batman ‘İl’ olunca Mardin’den kopan Gercüş, gelenek ve görenekleriyle petrol kentine renk kattı.

Günümüzde ‘Gercüş’ denilince ağalar diyarı diye bilinir.

“Ağa demek misafirperverdir” diyen Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, iş insanlığından ilk kez tanıştığı siyasette başarılı bir siyasetçi grafiği de çiziyor. Beyefendiliği, mütevaziliği ve misafirperverliği ile sinerji veren Gündüz Günaydın, 3,5 yıldır ilçede yaptığı çalışmaları bugün Batman Çağdaş’ın röportaj sayfasında geniş yer bulmuş.

Bugün buradan Gercüş’e özgü kısa nüktelerden biraz söz etmek istiyoruz. Hani derler ya ‘Gercüşlüler hem evde hem dışarıda ağadır’ diye. İşin doğrusu Gercüşlüler ‘ağa değil, misafirperverdir.’ Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, bugün gazetemizin röportaj köşesinde ‘Ağalık nedir?’ sorusuna güzel bir yanıt vermiş.

Gercüş’te bir dönemler ulaşımın büyük güçlülerle yapıldığı süreçlerde ilçeye gelenler konaklama yeri bulamayınca, camilere sığınırlarmış. Gercüşlüler ise camilerde kalan konukları alır, eve götürür. Misafir eder ve kaldığı süre içinde de her evde bulunan misafir odasında ağırlarmış. Küçük olan Gercüş’te halen de otel yok. Çünkü, Gercüş’te her evde ‘misafir’ odası konuk gelecekmiş gibi hazır tutuluyor. Gelenek ve göreneklerin en güzel yansıtıldığı Gercüş’te ‘Mezrone’ üzümünün yetiştiği bağlarda tadımlık üzüm her konuğa İkram edilir. Kış mevsiminde şu günlerde kime konuk olursanız cevizli sucuk ile pestil ikramı da mutlaka yapılır…

TACA ÇIKAN TOPU KİMSE ALMAYINCA…

‘Ağa’lardan açılan söz bakın nereye geliyor. Her ilçenin olduğu gibi Gercüş'ün de bir futbol takımı var. Batman birinci amatör küme’de mücadele ediyor ama ‘şampiyon’luk iddiası yok. Halı sahaların olmadığı dönemlerde Gercüş’te futbol müsabakaları eski YİBO bitişiğindeki toprak sahada oynanırdı. Tabi sahanın etrafında duvar ve tel örgüler yoktu. Top taca, yani saha dışına çıktığında kimse almaya gitmeyince; “Ağa topu alsın” derlerdi.

İşte o gün bugün ‘Ağalar diyarı’ söylemi de o futbol müsabakasından gelir. Biraz Gercüş'ün fıkralarından çıkıp tarihi dokunun taşına toprağına hakim olduğu eşsiz ‘Mezopotamya Toprağı’nın güzelliğinden de bir kaç satır yazmak istiyoruz. Hasankeyf’ten başlayıp Midyat da biten o tarihi turizm güzergahında neler yok ki…

Batman’ın Suçeken köyünün virajından kıvrıla kıvrıla giden yol; sizi Ilısu’nun masmavi sularıyla buluşturuyor. O güzelim antik kenti, çoktan sulara gömülmüştü. O 12 bin 500 yıllık tarihi Hasankeyf'in Yolgeçen hanı, Helenistik dönemine ait binlerce mağara, Er Rızk camisi karşısındaki Süleyman Koç Külliyesi ve eski Hasankeyf çarşısı.. Ah eski Hasankeyf ahh…

10 Binlerin ağırladığı o eski Hasankeyf’te hüzünlü bir şekilde mavi suları hüzünle izleyen kale; yıllara meydan okuyor, bir de kalenin yamacındaki küçük saray…

FİLM PLATOSUNUN OLDUĞU BÖLGE

Hüzün dolu anlar film şeridi gibi gözümün önünden geçip ‘Dıfne’ yani Üçyol’un modern tünelinden misafirperverliğin kenti Gercüş’e yol aldığımızda Türkan Şoray’ın ‘Hazal’ filminin çekildiği Gönüllü (Derdıle) çevresindeki köylere yerleşen Doğu’daki göçerlerin sürüleri, soğuk bir kış günündeki mücadelelerini gözler önüne seriyordu.

Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın ilçe girişinde misafirperverliği ile bizi karşıladı. “Sakın ağa demeyin bize, misafirperver ilçe deyin Gercüş’e" diye başladı sözlerine.

Gercüş’ün sırtını dayadığı eski yapıların çoğu boş… Karayoluna komşu olmuş Gercüş yüksek katlı yapıların merkezi olmuş son dönemlerde.

Eski tarihi konakların turizme kazandırılması için de Başkan Günaydın bize turizme yönelik hazırladığı projeyi açıklıyordu ve hayalinde iki tarihi ilçenin arasındaki Gercüş’e ‘butik otel’ kazandırmak istediğini söylüyordu.

Gercüş’te daha yapılacak çok iş var

Gercüş’ün komşu ilçesi Midyat’a yakın bir dostumuzun taziyesi için yol aldığımızda bir anda kendimizi Keferallap köyünde bulduk.

Keferallap, Türkiye’de ilk yerli sondaj sondörlerin yetiştiği köydür.

Esat Ertuğ, Muhittin Eren ve Mehmet Gürbüz gibi sondörlerin çıktığı Keferallap, Midyat'ın büyük köylerinden ama birçok hizmetten de yoksun.

O tarihi köyün dili olsa da o Batman’ın etrafını kale gibi saran Raman, Batı Raman ve Garzan’da geçen günleri anlatsa. ‘Kara altın’ın gizli kahramanları Keferallap’ta yetişen o emekçilerdi.

Midyat-Batman dönüşünde karanlık çökmüştü. Sisli ve puslu bir havada bugünlük de Gercüş, Hasankeyf ve Midyat izlenimlerimizi sizlere aktardık.

Kısacası bir başkadır benim memleketim.

Sağlıkla kalın…