Gıda sektöründe elektrik pano üretimine geçen iş insanı Feyzi Polat, Batman’ın elektrik pano üretiminde söz sahibi olduğunu söyledi ve ekledi

*İSO, TSE ve TİPTEST gibi belgelere sahip Polatsan Firması, Türkiye’nin dört bir yanına elektrik panoları üretiyor. Feypa İnşaat ve Polatsan Firması Genel Müdürü Feyzi Polat, gıda sektöründen farklı bir sektöre geçişin öyküsünü Batman Çağdaş’a değerlendirdi.

*Bu yıl ihracata hazırlandıklarını belirten Polat, “Ürettiğimiz elektrik panoları bu yıl Azerbaycan, Türki Cumhuriyetleri ve Irak’a da ihraç etmenin hazırlığındayız. Şu anda ihracata yönelik Ar-Ge çalışmamız sürüyor. Kaliteden ödün vermediğimiz panolara Türkiye’nin dört bir yanından talep var” diyor.

-Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik panosu üreten tek tesis konumundasınız. Böyle bir sektör aklınıza nasıl esti ve aile olarak nasıl başladınız bu işe?

Daha önce gıda sektöründeydim. Tavuk firmalarının bayiliğini almıştım. 2014 yılında Hasan ve Abdullah kardeşlerim yanıma gelerek bu işi düşündüklerini ve beni de aralarında görmek istediklerini söylediler. Böylece girdik bu işe

-Gıda sektöründen elektrik panolarının üretim işine geçişte zorlandınız mı? Usta bulabildiniz mi?

Her iki ortağım da tecrübeli isim. Abdullah iç montaj alanında Hasan abim ise saç alanında iyi bir ustaydı. Bu konularda tecrübeliydiler. Biz 5 kişi ile başladık sonda 20 ve son olarak 30 kişiyi bulduk.  Aşama aşama ilerleme kaydedip personel sayısını da artırdık.

-Tesisi yaklaşık bir sene önce mi açtınız ve günlük kapasiteniz ne kadar?

OSB’ye geldikten sonra kapasitemiz yüzde yüz arttı. Şantiye panolarından dalgıç panolarına tutun  kompanzasyon panosuna kadar her türlü panoyu imal ediyoruz. Sanayi tipi panolar, sayaç panoları, kompanzasyon panoları ve kart dağıtım panolarını üretip bunları teslim ediyoruz. Hastane ve fabrika pano ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Önceden bölgenin ihtiyaçlarını karşılarken OSB'ye geçmemizle tüm Türkiye'ye açıldık. TOKİ'lere de pano üretiyoruz.

-TOKİ dışında nerelere pano veriyorsunuz?

Hastanelere, inşaat sektörüne ve birçok alana veriyoruz. OSB'deki tüm işletmeler de panolarını  bizden tedarik ediyor.

-Bir ilki yaptınız. Bunun ham maddesini nereden tedarik ediyorsunuz?

Ham madde tedariğini İskenderun ve Ereğli'den alıyoruz. Oranın saç malzemesi sağlam ve kaliteli olur. DKP saç kullanıyoruz. Elektrostatik boyamızı ise Gaziantep'ten veya İstanbul'dan temin ediyoruz. Menteşe ve anahtarlama sistemini ise İstanbul'dan alıyoruz. Ham madde tedariğinde bir sıkıntımız yok çok şükür ama ekonomik bazı sıkıntılar bizi zorluyor.

-Kurduğunuz bu örnek tesis kaça mal oldu?

Biz 2020 yılının başlarında taşındık buraya. Tabi o süreçte ekonomik girdi fiyat dalgalanmalarına deng gelmedik. Burası 4 bin metre kare ve maliyeti 5 milyon lira oldu. Şuan da 4 bin metre karelik bu alanı yapmaya kalksam maliyeti 20 milyon TL’yi  bulur.

-Stajyer öğrencileriniz de var

Evet, bizde meslek sahibi olan stajyer öğrencilerde var. Farklı meslek liselerinden gelen öğrenciler bulunuyor. Stajyer öğrenci sayısını artırmak isteriz ama maliyeti bize çok yüksek olur. Burada 50 kadar personelimiz meslek sahibi olup başka illerde ekmeklerini kazanıyorlar. Kendi işinin patronu oldu. Personelimizin yüzde 25'i de okuldan başlayıp diploması alan ve burada kalfa olarak çalışan kişilerdir. Öğrenciler burada başlıyor ve kendilerini daha da eğitip ustalaşıyorlar.

-Meslekte kalifiye eleman bulabiliyor musunuz?

Tabi bizim sektörde kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bulamıyoruz, ancak biz alıp eğitsek. Lise de ya da 18 yaşını doldurmuş gençler kalfa olarak başladıkları bu meslekte ustalaşıyorlar.

-Bölgede benzeri bir tesis var mı?

Var ama boş pano üretiyorlar. Diyarbakır ve Elazığ da var ama ağırlıklı olarak boş pano üretiyorlar. Biz ise dolu pano imal ediyoruz.  Örnek biri sipariş verdi ve projesini attı bize. Biz proje çerçevesinde hazırlayıp jelatinledikten sonra o binaya giden elektrik bağlantılarını yapıp devreye alırız. Döşenmiş şekilde şartelinden tutun tüm panoya kadar.

-Günde ortalama kaç pano üretiyorsunuz?

Talep üzerine proje bazlı çıkarıyoruz. Günde ufak pano 50 adet üretiyorsak, büyük pano da 10 adet çıkarabiliyoruz. Kompanzasyon panoların işçiliği uzun sürüyor. Boş olarak 100 tane de çıkarabiliyoruz ama diğer iç montaj tamamen insan gücü iledir.

-Batman'da böyle örnek tesislerin olduğunu görünce mutlu oluyoruz. Gıda sektöründen pano sektörüne girmek her babayiğidin harcı değil. Siz bu işe girerken ‘Ben bu işi yaparsam zorlanırım’ diye düşündünüz mü?

İki kardeşimin de yanımda olması bana cesaret verdi. Biz 3 kardeş her birimiz kendini bir alanda yetiştirmiş. Böyle olunca da işler daha kolay oluyor.

-Bölgenin de sayılı tesislerindensiniz.

Evet öyle. 4 bin metrekare kapalı alana kurduk tesisi. Otomosyon panolarından tutun makine panolarına kadar hepsini üretiyoruz. Şuan da panoyla ilgili makine otomasyon sistemi kuruluyor ya; o panoları dahi üretiyoruz. HTS makineyi biliyorsunuz. HTS firması 22 ülkeye ihracat yapıyor. Bu HTS firmasının dahi bütün panolarını biz yapıyoruz.

-Şuan da sadece Türkiye'ye mi çalışıyorsunuz?

Evet ama ihracat için de çalışmalarımız var. İlerde hedefimiz yakın bir sürede ihracat yapmak

-Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Yerli bir firmayız ama yerli olduğumuz kadar da Türkiye çapında üretim yapıyoruz. Amacımız İhracata açılmak. Ankara ve İstanbul gibi farkı yerler de bile bizim panoların kalitesinden söz ediliyor. Panolarda fiyatları dengeli tutuyoruz. Diğer firmalara göre yüzde 5 gibi daha uygun bir fiyat tarifemiz  var. Buna rağmen panolarımız da kaliteden ödün vermiyoruz.

-İhracata açılmak da istiyorsunuz

Evet ihracat da yapmak istiyoruz. İhracata açıldığımız takdirde istihdam sayısını da artıracağız. İhracatla beraber 70 olan personel sayımızı aşama aşama artıracağız. Hatta çift vardiya sistemine geçeceğiz. Biz de şuana da bir Siensi makinası var, yeni Siensi makinası için de sipariş verdik.

-Bu makinaları genelde nereden tedarik ediyorsunuz?

Yurt içi ve yurt dışından temin ediyoruz. Bizim makinalarımızı daha çok Çin’den tedarik ediyoruz. Kaliteli ve uygun olması nedeniyle Çin'i tercih ediyoruz…