Batman’da 7-24 hizmet veren Demirhan restaurant kurucusu Mehmet Ali Demirhan, deprem bölgesinden gelen afetzedelere kapılarını açtıklarını söyledi

*Yıllarca Bolu, Düzce, Kırşehir ve Kapadokyada lokantacılık sektöründe hizmet veren Demirhan Restaurant Kurucusu Mehmet Ali Demirhan, deprem bölgesinden Batman’a yerleşen afetzedelere kapılarını sonuna kadar açıklarını söyledi ve ekledi; “Depremzedelere askıda yemek kampanyamız var. Para bizim hiç önemli değil. Misafirlerimiz burada doydukça biz mutlu oluruz. Depremde her şeyini kaydeden vatandaşlarımıza kapılarımızı açtık.”

*Batman’ın lezzetli yemeklerinin Doğu ve Güneydoğu’da birçok şehrin gastronomisini geride bıraktığını belirten Demirhan, “Batman, mutfakta kendini aşmış durumda. Yerli ve yabancı konuklarımızı baş tacı etmeliyiz, hizmette kusur etmemeliyiz. Gelecekte de Batman gastronomide iddialı bir şehir olacaktır. Gastronomi ağırlıklı festivallere de ev sahipliğini yapmalıyız. Batman’ın zengin mutfağı turizme ivme kazandırır.”

-Demir Han Restaurant’ın öyküsü nereden başladı? Lokanta sektörüne ne zaman başladığınızı bize anlatır mısınız?

Sektöre 1982 yılında İzmir yolunda başladım.  10 sene çalıştıktan sonra Konya-Beyşehir’de de 11 sene çalıştım. Akabinde 16 sene de Düzce’de çalıştım.

-Çocukluğunuz Batman’da mı geçti?

1980 Yılına kadar köyde kaldım ve 82 yılında gurbete çıktım.

-Batıda başladığınız bu sektörde gittikçe ilerlediniz. Sonradan ne yaptınız?

Düzce otobanında karşılıklı iki yerde 400 personele Genel Müdürlük yaptım. Tabi Türkiye’nin en büyük tesisinde yıllarca genel müdürlük görevini sürdürdüm. Şu anda Türkiye’nin rekoru benim elimde. Bir günde 912 otobüs indirdim ve ağırladım. İstanbul’un 34 ilçesinden otobüsler bize gelirdi. Yine Irak’ın yolcu otobüsleri gelirdi. Azerbaycan’a gidecek olan yolcular bize uğrardı. Kısacası ilgi gören önemli bir tesistik. Bolu ve Düzce otobanında hizmet veren Türsan’da on üç buçuk yıl genel müdürlük yaptım.

-Sonrasında Kapadokya bölgesine geçiş yaptınız.

Evet, yıllardır bu işi yaptığımız için bu sektörde önemli arkadaşlarımız oldu. Kırşehir’deki arkadaşımın isteğiyle de tesis açtık ve şu anda orayı da çalıştırıyoruz. Kırşehir'de işletmecilik yaparken bir gün Batman’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne uğradım. Kiralık bir dükkan gözüme çarpınca kendi kendime; ‘Yıllardır dışarıda lokantacılık işi yapıyorum, neden kendi memleketimde yapmayayım?’ dedim.  Memleketimize  hizmet yapmak niyetiyle bu işe girdim. Düzce ve dışarıdaki birikimimizi buraya getirdik.

-Batman’da ne zaman başladınız bu işe ve kaç personeliniz var? Bir de Batman’da 7/24 açık olan tek tesissiniz.

Evet, 7-24 açık olan tek işletmeyiz.  Eskiden Batman’a gece gelenlerin gidip karnını doğuracağı bir yer yoktu. Biz bu boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Ben bu işin A’dan Z’sine her alanına hakimim.  Bu işi en iyi şekilde nasıl yapacağımı ve personele nasıl davranmam gerektiğini iyi biliyorum. Tecrübe var. Deprem olduğunda ben İstanbul’daydım. Türkiye'de en yoğun noktada işletmem var. Depremden etkilenen afetzedelere işletmemizin kapılarını açtık. Elhamdülillah verdikçe Rabbim de bize verdi. ‘36 saattir açım, cebimde param yok’ diyen vatandaşa ve onun gibi depremde her şeyini kaybeden afetzedelere kapımızı açtık. Bu insanlara ‘hayır’ deme şansımız yok. Yaklaşık 30 otobüsü ağırladım. Kimseyi geri çevirmedim. Yine fiyatlarımızda da yüzde 30 indirime gittik.

-Batman’daki işletmenizde de kapılarınızı depremzedelere açtınız mı?

Elbette açtık. Askıda yemek kampanyamız var. Batman’a gelen 12 bin afetzede var. Bunlar dilediği gibi buraya gelip yemek yiyebilir. Para hiç önemli değil. Onlar yedikçe ben sevinirim. Rabbim çoluk çocuğumun rızkını ağırladığımız misafirlerin hürmetine veriyor.

-Memlekete geldiniz ve Demir Han Restaurantı açtınız. Demir Han’ın özelliği nedir?

Özelliği şudur; 41 sene bu sektörde yer aldığım için bu  bilgi ve birikimime güvenerek en iyi hizmeti müşterilerimize sunmaya çalışıyorum.

-Kaç aşçı ve personeliniz var?

9 Aşçım var. Döner, kebap, pide ve sulu yemek kategorilerinde aşçılarımız var. Toplam 45 personelle de çalışıyoruz. Tesisimizde 24 saat açıktır.

-Buraya gelen misafirlere ne öneriyorsunuz?

Tüm yemeklerimiz damağa hitap ediyor ama tandır yemeğimiz ve kuzu haşlamamızı gelen misafirlerimize tavsiye ederim.

-İnsanlarımızın kırmızı ete de çok talebi var. Bu neden kaynaklanıyor?

İnsanlarımız kırmızı eti seviyor ve istiyor. Batı’da durum daha farklı. Kırmızı etin lezzeti ve kalitesi memleketimizde daha iyi olduğu için insanlarımız eti seviyor. Etimiz lezzetli bir kere. Burası Bitlis ve Hatay’ın et lezzetinden çok farklı.  Yazın uzun sürmesi nedeniyle otlar tuzlu olur ve bu da ete lezzet verir. Hasankeyf ve Gercüş de ot ve meşe fazla oluyor. Bu yüzden buranın etin damağı daha başka lezzet katıyor.

-Tecrübeli bir ustanız da var.

- Evet var. Batman’a yemek kültürünü getiren kişi bana göre Kazım Usta’dır. Biz gözümüzü onunla açtık. Benim aşçı başımda Kazım ustanın oğlu Şahin ustadır. Mükemmel ve işine sadık bir aşçı başıdır.

-Mekanınızdan ayrılan müşterinin memnuniyeti nasıl?

Geçen yılın bayramında personelimiz işletmeyi kapatmamı istedi ama ben kapatmadım. Bayramda da mekanımızı açtım. Bayram arifesinde telefonlarım da susmadı;  “Açacak mısınız, açıyor musunuz?” diye telefonlarımız susmak bilmedi. Bayramda turizm firmaları işletmemize geldi ve kendilerini ağırladık. Jolly Tur’dan yetkili bir arkadaş aradı ve işletmemizden memnuniyetle ayrılan müşterileri adına bize teşekkür etti. Bu da beni çok memnun etti.

-Bahar geliyor ve mekanınız tur operatörlerinin durağı haline geldi. Turizm sezonunda yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazır mısınız?

Hazırız ve şimdi onun alt yapısını hazırlıyorum. İşletmemizin mutfağını aşağı indiriyoruz. Arka tarafa bahçe yapıyoruz. 200 kişilik bir yer daha hazırlıyoruz. Konuklara şimdiden bir dizi hazırlık yaptık. Güzel hizmet verdiğimiz için de Mardin’de de bu işi yapmamızı istediler ama şimdilik orayı askıya aldık. İleride düşünebiliriz. Talep çok. Geçen sene 3-4 otobüs aldım ama yerim kısıtlı olduğu için daha fazla alamıyordum. Artık yerimizi genişlettikten sonra daha fazla müşteri ağırlayacağız. İşletmemizin arka tarafına da bir giriş yapacağız. Tur otobüsleri arkada araçlarını park edecek ve oradan giriş yapacaklar. Hem Batman’daki hem de dışarıdan gelen müşteriler rahat edecek.

-Demir Han ismi nereden geliyor?

Demirhan soy ismim olduğu için bu ismi verdim. Batman’da Reşkotan aşireti büyük bir aşiret. Önce ‘Reşkotan’ ismini vermeyi düşündüm ama sonra önemli bir arkadaşımın fikri üzerine soy ismimi verdim. Arkadaşımın, ‘Dışarıdan gelen misafirler Reşkotan’ı bilmez ama soy ismimi bilir’ demesi üzerine kendi soyadım olan Demirhan’ı koydum. Burası büyük bir han. Herkesin hanı. İnsanlar burada gastronominin en lezzetli yemekleri ile tanışacaklar.

-Logonuzda da büyük baş hayvanın simgesi dikkat çekiyor

Evet hayatımız ‘Et’ olduğu için logomuza da eti çağrıştıran büyük baş hayvan boynuzunu koyduk.

-Han’a yakışan güzel bir logo olmuş. Peki Batman lokantacılık sektöründe ne durumda?

1982 Yılında bu sektöre adım attım ve Türkiye’nin her yerini gezdim ve gördüm. Şuan da Batman bana göre lezzette bir numara. Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve birçok İl’e göre daha iyi. Batman kendini bu konuda aşmış durumda. Bakın ileriyi düşünerek adım atmalıyız. Fahiş fiyatlarla müşteri kaçırtmamalıyız. Fahiş fiyatlarla müşteri kaçırtan bazı iller var. Biz onların yaptığı yanlışa düşmemeliyiz. Müşteri hizmeti çok önemli. Uzun vade de kazanan biz oluruz. Bakın birçok turizm acenteleri bizi arıyor ve bizle çalışmak istediklerini söylüyorlar; ‘Turizm sezonuna hazırlıklı olun, seninle çalışacağız.” Ben bu söyleme güvenerek işleri bu noktaya getirdim ve burayı da şu an büyütüyoruz.

-Batmanlılara bir çağrınız var mı?

Özellikle dışarıdan gelen misafirlere iyi davranmalıyız.  Yıllardır bu işin içinde olan biri olarak bunu söylüyorum.  Bu işe uzun vadeli bakmak lazım. Uzun vadeli bakarsak tüm esnaf kazanır, Batman kazanır. Yerli ve yabancı turistlere çok ilgi göstermemiz lazım. Kısa vadeli bakmamamız lazım. Gelecek açısından Batman gastronomi de iddialı bir şehirdir. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, gastronomi ağırlıklı fuar ile festivalleri de yapmalıdır.

-Konuklarınız, yemek ve hizmet kalitenize nasıl bakıyor?

Elimizden geldiğince mekanı büyüterek, gelen yerli ve yabancı turistlerle daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde Batman’ı da tanıtmaya çalışıyoruz. Batman’ın özgün ve lezzetli yemeklerini konuklarımıza ikram ediyoruz. Batman olarak lezzette iyiyiz ama reklam konusunda gerideyiz. Gelen turistlerden de bunu duyuyoruz. Lezzet olarak hiç bir müşterimizden olumsuz görüş almıyoruz. Turizm acentelerinin burayı tercih etmesinde de lezzetli yemeklerimizin payı var.

-Batman, tarihi dokusu yeterli tanıtılmıyor mu?

Bazı tur operatörlerinin Hasankeyf’i turizm güzergahından çıkarmasından sonra turizm noktasında geriledik. Önemli turizm mekanlarımız, manastırlarımız ve kapalı kiliselerimiz var. Bunca turistik değerlerimiz var ama turizmde istenilen seviyede değiliz. Bir şekilde şehrimizi iyi tanıtıp turistleri şehrimize çekmemiz lazım. Turist çekebilirsek, tüm esnaf bundan yararlanır. Komşumuzdaki turizm hareketliliğini buraya da kazandırabiliriz hatta bizim kendi turizm hareketliliğimiz de olabilir. Batman Mezopotamya’nın beşiği ve insanlığın kuruluşu burada başladı. Burası tarihin sıfır noktası ama iyi değerlendiremiyoruz. Önemli müzelerimiz, tarihi dokumuz var. Kısacası şehrimizi iyi tanıtmamız gerekiyor.