Türkiye’de 20 panel fabrikadan biri olan Batman’daki Fer Panel sipariş yetiştiremiyor

*İnşaatlarda duvarın kalktığını belirten Fer panel yetkililerinden iş insanı Mustafa Balaban, 2 yıl önce kurulan fabrikanın kuruluş öyküsünü Batman Çağdaş’a değerlendirdi. Balaban, “Günümüzde fabrikaların çoğu duvar, sıva ve boya derdinden kurtuldu. İnşaat sektöründe artık neredeyse herkes paneli tercih ediyor” dedi.

*Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde Fer panelin Türkiye’de panel üretimi yapan marka tesislerden biri olduğunu belirten iş insanı Mustafa Balaban, “2 Yıl gibi bir sürede Türkiye’nin tanınan tesisi olduk. Depremden sonra panel ihtiyacı arttığından dolayı daha da tanındık” diyor.

-Organize Sanayi Bölgesi'nde farklı bir sektörde hizmet veren Ferpanel’in kuruluş hikayesini bize anlatır mısınız?

Ferpanel, Fernas bünyesinde. Aynı zamanda iş insanı Ferhat Nasıroğlu’nun isminden türemiştir. Biz Fernas’ın alçı, çimento, prefabrik, hazır çimento, bims  ve diğer fabrikalara tamamlayıcı bir ürün olarak burayı açtık. Fabrika yaptığınızda Fernas bünyesindeki bütün malzemeleri bulabileceksiniz. Beton, alçı pan, prefabrik binasını ve çatı panel sistemini. Bu tamamlayıcı bir panel. İnşaat ta tamamlayıcı bir unsurdur ve bu yüzden bu işe girdik.

-Ne zaman bu işe başladınız?

İki senedir açtık. 6 Aydır seri üretime başladık. Depremden dolayı yoğun bir talep olduğundan dolayı vardiya sayısını ikiye çıkardık. İki vardiya şeklinde çalışıyoruz. Depremden dolayı ham madde sıkıntısı var.  Ham maddemizi de tedarik ettikten sonra vardiya sayımızı da üçe çıkarmayı düşünüyoruz. Şu an da 35 tane otomasyon olduğu için 35 kişi çalışıyor.

-Günlük üretim kapasiteniz ne kadar? Kaç kişi çalışıyor?

Fabrikada 35 kişi çalışıyor. Makineler otomasyon olduğu için insan gücüne çok ihtiyaç duymuyoruz. 35 otomasyon var. Günlük kapasitemiz 6 bin ile 6 bin 500 metre kare arasıdır.

-Doğu ve Güneydoğu’da benzeri olmayan tesis kaç bin metre kare alana kurulu?

44 bin metrekare alana kurulmuş ve 13 bin metrekare kapalı alan üzerine. Tabi burası ek işler de yapılacak şekilde geniş bir alanı kapsıyor.

-Deprem bölgesindeki vatandaşların da bu panellere ihtiyaçları var.

Evet. Bu yüzden iki vardiya şeklinde çalışıyoruz. Saç tedariğimiz gelirse, üç vardiyaya çıkacağız. Yetiştiremiyoruz şu an. Ürünümüze ciddi bir talep var. Ankara, Denizli, Çorum,  Kahramanmaraş,   Gaziantep, Kayseri, Kırşehir ve Türkiye’nin her yerine ürünlerimizi gönderiyoruz.

-Türkiye'nin yanı sıra ileriye dönük ihracat yapabilecek misiniz?

Yurt dışına bir taş yünü hattı düşünüyoruz. Rusya ve soğuk ülkeler taş yünü istiyor. Oralara bir hat kurmayı düşünüyoruz.

-İnşaat sektörü de son yıllarda panel olayına kafa yoruyor ve projelerine panel de ekliyorlar.

Fabrikalar da duvar olayı kalktı. Neredeyse herkes panel yapıyor. Hem boya gerektirmiyor hem de çatlama olmuyor. Uzun ömürlüdür. Şuan da fabrikaların çoğu duvar, sıva ve boyama derdinden kurtulmuş durumda.

-Panel daha da ekonomik değil mi?

Bugünkü şartlara göre duvardan daha ekonomik. Artık herkes panele yöneliyor. Düşünün, duvar yapıyorsunuz ve iki sene sonra boyamak zorunda kalıyorsunuz. Sonra çatlıyor, dökülüyor. Panel de bu sıkıntılar yok. Çatıda da uzun ömürlü. 30 Yıl kadar kullanabileceğiniz bir mamuldür. Dış cephede de böyle.  Biz bu işe girerken Fernas’ın tamamlayıcı ürünü olarak girdik. Eskiden bir fabrika yaparken her şeyi Fernas’tan temin ederken paneli yapamıyorduk. Ama şimdi öyle değil. Bu panel kendi türünde son noktada.  Van, Bitlis, Erzurum ve Kars taraflarında da böyle bir fabrika yok. Doğu’daki illere en yakın biziz. Bölgenin en donanımlı ve en kapasitesi yüksek fabrikalardan biriyiz.

-Bu fabrikadan Türkiye’de kaç tane var?

Aşağı yukarı 20 tane var. Biz önceleri tanınmıyor ve bilinmiyorduk.  Ama şu anda tüm Türkiye bizi biliyor. Batman’da böyle bir fabrikanın olduğunu biliyorlar. Deprem nedeniyle panel ihtiyacı doğduğundan dolayı daha da tanındık. Kısa bir süre önce İstanbul’a da malzeme gönderdik.

-Türkiye genelinde bayileriniz var mı?

Çalıştığımız bayiler var. Buradan Van’a, Bitlis, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin bölgelerine daha da hakimiz. Panel ihtiyacı doğduğunda bize sormadan başka yere sormazlar. Türkiye genelinde bilinen bir marka olduk. Kalite olarak da çok iyi bir seviyedeyiz. Türkiye'deki ilk 5 fabrika ile yarışacak seviyedeyiz. Piyasaya da hakimiz ve tanınıyoruz.

-Markalaşma adına önceden bir projeniz var mıydı?

Türkiye genelinde 20 kadar fabrika var. Tabi tanınmak ve bir yere gelmek kolay değil. Düşünsenize 20 rakibiniz var. Piyasada rakiplere göre güçlü olmak zorundayız.  Deprem nedeniyle panele ihtiyaç arttı. 20 Güne yetecek kadar saçlarımız var. Ham maddeyi gönderen fabrikalar İskenderun’daydı.  Deprem nedeniyle ham madde sıkıntısı var.  Önümüzdeki haftalarda da üç vardiyaya çıkacağız. Şu anda sipariş  yetiştirmekte zorlanıyoruz.