22 Yıldır Batman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanlığını yapan Şevki Taş, Kooperatifin dünü ile bugünü anlattı

*Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifine bina kazandıran Şevki Taş, 2002 yılında göreve geldiğinde karşılaştığı sorunlara dikkat çekti ve ekledi; “2002 Yılında görev geldiğimde kooperatifin biriken borçları vardı. Kooperatif icralık olmuştu. Elektrik faturası bile ödenmediği kooperatifi bugünlere getirmek için büyük çaba sarf ettim.”

*Örnek binasıyla Batman Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin tüm esnaflara kapısını açtığını belirten Başkan Şevki Taş, “Bölgede tek ve örnek bir kooperatifiz. Toplantı ve konferans salonumuzdan her esnaf yararlanabiliyor” diyor.

-Batman'da en uzun süre oda başkanlığı yapanlardansınız. Bize odanın dününü anlatır mısınız? Odayı kim ve ne zaman kurdu?

Bu odayı 1963 yılında rahmetli Necati Arıkan ve ardından oğlu, bir süre başkanlık yaptı. Daha sonra merhum Serbest Koyuncu bu görevi sürdürdü. Raman Özdemir’den sonra da Mehmet Teymur oda başkanlığı yaptı. 2002 yılında seçim oldu. Kurtaranlı bir arkadaşım da rakibimdi. O seçimi 280 fark oyla kazandım.

-Oda’nın eski neredeydi?

Midyat garajındaydı. Biliyorsunuz, Midyat Garajı bir zamanlar Batman’ın en işlek güzergahlarındandı. Burada, aynı binada Ticaret ve Sanayi Odası da bulunuyordu.

-22 Yıldır Batman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanlığı yapıyorsunuz. Kooperatifi nasıl aldınız ve nerelere getirdiniz?

Kooperatifin 417 bin lira şahsi borcu vardı. Yine devletin esnaflardan alacağı vardı. 2002’de göreve geldiğimiz zaman çalışan personelin 3,5 yıllık maaşları içerdeydi. Ayrıca emekliliği gelen bir personelin tazminatı ödenmediğinden kooperatifi icraya vermişti. Kooperatifin 417 milyar borcu vardı. 12 yıl boyunca sigorta ve vergi ödenmemişti. Elektrik faturası bile ödenmemişti. Dört yıl hiçbir ücret alamadan hizmet etmeye başladım. Çalıştım, çabaladım. Genel merkeze gittim, destek olmalarını yardımcı olmalarını istedim.

-Borçlu bir kooperatif alarak düzlüğe çıkarmışsınız. Nasıl bu borcu temizlediniz?

Cesaret ve gayretle temizledim. Elimi taşın altına koyarak borçları temizledim. Çünkü, bu göreve geldiğimde kooperatifi düzlüğe çıkaracağımı söylemiştim.

Çabalarımla sigorta, vergi, elektrik ve su borçlarını kapattım. Zamanla borçları ekseriyetle kapatarak kooperatifi düzlüğe çıkarttım. Genel merkeze de borçlarımız vardı. Genel Başkanımız, benim çalışmalarım ve sözüme güvenerek, borçlarımızı sildi ve yardım etti. Bu şekilde kooperatifi açarak kredi vermeye başladık.

-Kooperatife modern bir bina kazandırdınız. Eski Midyat Garajında bulunan yerden böylesine güzel bir yere nasıl taşıdınız?

Kooperatifin eski yeri fiziki olarak küçüktü ve otoparkı da yoktu. Üstelik merdivenler de mozaikten yapılmıştı. Bir bayan üyemiz, bir gün gözlerimin önünde merdivenlerden düşünce; bu benim için kırılma noktası oldu. Batman’da gezdim, dolaştım. Burayı buldum. Midyatlı bir arkadaşımındı burası. Yaptığımız çalışmalarla şu an kullandığımız binayı aldım. Burayı 2009 yılında 108 bin liraya satın aldım.  70 bin lirayı ödedim ve geri kalan 38 bin için kredi çektim.  İki senede de borçları ödedim. Satın aldıktan sonra buradaki binayı yıkıp yerine şimdi kullandığımız bu yeri yaptım.  Şu anda kooperatif olarak hem binamız, hem aracımız hem de paramız var. Bu anlamda bölgede tek ve örnek bir kooperatifiz.

-Binanın toplam maliyeti kaça mal oldu?

Toplantı salonuyla birlikte 480 bin liraya mal oldu. Taşındıktan sonra genel merkez teftişe geldi. Tabi genel merkeze borcumuz vardı ve burayı açmayı da istemiyorlardı.  Genel merkezin 30 bin lira alacağı vardı. Alacaklarını da verdim. Daha sonra binamızda hizmet vermeye başladık.

-Diğer meslek grubundan esnaflara da kapınızı açıyorsunuz

Elbette açıyoruz. Burada toplantı ve konferans salonlarımız var. Dileyen esnaf burada toplantı yapıyor. Burası tüm esnafın. Esnafın malıdır, benim malım değil. Buranın tapusunu da kooperatif adına yaptım. Tapuya da bir madde koydum. Kimse kolay kolay satamaz.

-Bize son seçimi değerlendirebilir misiniz?

Karşımda aday olan arkadaş benim yönetimimdeydi.  Kendisiyle anlaşamadık ve aday oldu. Tabi adaylık herkesin en doğal hakkı. Her esnaf, seçim gününde bile aday olabilir. Adayım diye ismini divana veren her esnaf aday olabilir. Bu herkesin en demokratik hakkıdır. Seçimin açık olma nedeni de maddeleri tek tek geçirmemizdendir.  Biz bu maddeleri esnafa sunuyoruz ve esnaf da kabul ederse değiştiriyoruz. Seçim kooperatifinin seçim mevzuatının ‘35. Madde 1.Fıkrası’ yer aldığı üzere ‘el kaldırma şeklinde’ yapıldı. Birde yaptığımız seçim aslında 2 yıl sonra yapılacaktı ama maddeleri değiştirilince erken yapıldı. Eskiden sadece Batman merkezden sorumluyduk ama şimdi tüm Batman ilini aldık. Köy ve kazalar da dahil. 

-Seçim geride kaldı ve sizin seçim öncesi bazı vaatleriniz vardı. Bundan sonra hedefiniz nedir?

Ben küçük esnafa hem iş yeri hem de ev yapmak istiyorum. Konut yapmak istiyorum. Görevi bırakmadan önce bu hedefimi gerçekleştirmek istiyorum. Hırdavatçılara bir yer açmak istiyorum. Yine evi olmayan esnafa ev yapmak isterdim. Devlet bana hazineden yer tahsis etseydi, alt yapısını Özel İdare aracılığıyla yapardım.  Yine malzemeleri çimento ve demiri esnafımdan alırdım. Az maliyete evleri tamamlardım.  Yine bazı iş kollarına daire karşılığı ev verirdim. Ucuza mal ederdim. TOKİ'nin verdiği fiyatın yarısına evleri verirdim. Bence bir esnaf bir yer açacağı zaman yetkililerden habersiz açmamalı. Belediye ve odalar birliğinden görüş almaları lazım. Herkes istediği yere dükkan kuruyor. Her esnaf her yere dükkan açamaz, açmamalı. Küçük esnafı bir arada tutmak istiyorum. Binanın altına marangoz açıyorlar. Marangozun sesinden bina sakinleri rahatsız oluyor. Hızarcı, kaynakçı ve farklı meslek gruplarını bir araya getirebilirsek hem görüntü hem de gürültü kirliliğinden kurtulmuş oluruz. Şehir daha güzel ve temiz bir görünüme kavuşur. Hedefim, bu projeyi gerçekleştirmek.

-Küçük esnaf yüksek kiralardan yakınıyor.

Hem Valilikten hem de hazineden arsa bulabilirsem, evi olmayan küçük esnafları ev sahibi yapmak istiyorum. Hayalim hem konut hem de iş yeri yapmaktır. Kiraların yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Yüksek kiraları ödeyemeyen esnafımızın beli bükülmüş durumda. Bizim projemizde esnafımıza kendi dükkanını kurup kendi işletmesine sahip olmaktır. Mevzuata uygun bir yer bulduğumuzda bu projeyi hayata geçireceğiz.

-Proje kapsamında kaç esnada iş yeri düşünüyorsunuz?

600 civarında esnafa iş yeri yapmayı hedefliyorum.

-Üyelerinize bir mesajınız var mı?

Esnaflarımız ülke ve şehir ekonomisinin gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlıyor. Tek amacımız esnafımıza hizmet etmektir. Batman ortak paydası şiarıyla yeni dönemde de hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Üyelerimize daha fazla imkân sağlanması için yeni yönetimimiz ile birlikte yeni projelerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. Esnafımızın yüksek kira ödemesine üzülüyorum. Turgut Özal Bulvarı dışında alternatif caddelerimiz olsaydı, kiralar bu kadar yüksek olmazdı. Alternatif caddelere ihtiyacımız var. Turgut Özal bulvarındaki bir mağazada bir gömlek 500 lira iken aynı gömlek başka yerde daha uygun. Tabi esnaf mecburen kirayı ürünlere yansıtmak zorunda kalıyor. Yani özetle küçük esnafı hep düşünüyoruz ve onların sorunlarının çözümü noktasında üzerimize düşeni yapacağız.