Saha çalışmalarımız sırasında yolumuz Reşkotan bölgesinde düştüğünde herkesin konuştuğu ünlü yemeklerden biri olan savara raxisti, bölgenin vazgeçilmez tat ve lezzetlerinden biri olduğundan midemiz kendiliğinden bu yemeğe hazır hâle geliyor.
Kışın hindi, yaz mevsiminde ise kırmızı etin serpildiği bulgurlu yemek, yöre halkının sofralarından eksik olmuyor. Birkaç yıl önce MasterChef programında Hasankeyf’te yöresel yemeklerin tanıtımı yapılırken Reşkotan yöresine ait Savara Raxisti de ekranlara taşınmıştı.
Geçen hafta sonu Beşiri kırsalında, diğer bir tabirle Reşkotan bölgesinde bazı köy ve mezraları dolaştık. Kıra Dağı’nın eteğindeki Doğankavak (Hathatke) köyü, tarihi bir yerleşim birimi... Köye giderken muhtar Abdullah Karabulut’un evine konuk olduk. Babası Alaattin Karabulut, 86 yaşında olmasına rağmen bu coğrafyada en iyi savara raxisti yemeği yapan ustalardan biri...

ÖMÜR UZATAN SOFRALAR
Beşiri ilçesi, yani Reşkotan bölgesi denilince kuşkusuz ilk akla gelen savara raxisti yemeği oluyor.
Savara raxisti yemeğinin nasıl yapıldığını, yaşayan tarih 86 yaşındaki Alaattin Karabulut amca anlatmıştı bize.
Herkes savara raxistiyi kış yemeği olarak bilir.
Ancak bu yemek dört mevsimde de sofralara taşınır.
Kışın hindi, yazın ise kırmızı etin serpildiği etli bulgurun tadına doyum olmaz.
Beşiri Ovası’na gittiğinizde hemen her evde misafirlere mutlaka savara raxisti yemeği ikram edilir.
500 Haneli Doğankavak, diğer adıyla Hathatke köyüne konuk olduğumuzda muhtar Abdullah Karabulut; “Sizi ağırlamadan bırakmam” deyince kıramadık.
Elbette köyün sorunlarını ve bazı projelerini de hafta içinde okurlarımızla paylaşmıştık. Ancak memleketin sorunlarından çok şu meşhur savara raxisti yemeği nedense hep ön plana geçiyor.
Kadim yemeğin tarihçesi ve yapılışını 86 yaşındaki Alaattin Karabulut’tan dinleyince, Batman Çağdaş’ın sayfalarında güzel bir haberle okurlarımıza duyurmayı görev bilmiştik.
O haber öyle bir ilgi gördü ki… Onlarca dost Karabulut ailesini arayıp; “Bizi de savara raxistiye davet edin” diyerek davet bekledi.
Bizden sonra da Karabulut ailesinin konukları olmuştu.
Hem muhtar Abdullah Karabulut hem de babası Alaattin Karabulut amca, yarım asırdır süren bu savara raxisti geleneğinin tarihçesini anlatmıştı.
Beşiri, Reşkotan bölgesinde bu yemek her yerde konuşuluyor ve misafirlere ikram ediliyor.

O SOHBETTEN GERİ KALANLAR
500 haneli Doğankavak, yani diğer adıyla Hathatke, çok eski bir yerleşim birimidir.
Neredeyse nüfusu bazı beldeler düzeyinde olan Doğankavak’ta yılları geçen 86 yaşındaki Alaattin Karabulut amca, 80 darbesi döneminde Beşiri Kaymakamlığı yapan Selçuk Botsalı ile olan birkaç anısını da bizlerle paylaşmıştı.
Karabulut ailesinin yaşayan tarihi Alaattin amca, önce Selçuk Botsalı ile yanlış bir anlaşılmadan ötürü karşı karşıya gelmiş, ancak sonradan dost olmuşlar.
Batman’ın ilçelerinde yaşayan tarih diye tabir edilen insanlarımız var.
İşte o yaşayan tarihlerden biri de 86 yaşındaki Alaattin Karabulut amcadır.
Beşiri’nin dününe tanıklık etmiş, Beşiri’nin küçük bir ilçe olduğu dönemleri bile bize anlatan Alaattin amcanın verdiği mesajlar dikkat çekiciydi.
Özellikle savara raxisti yemeğini en iyi yapan Alaattin amcanın Selçuk Botsalı ile ilgili anılarını önümüzdeki sayılarda tekrar sizlerle paylaşacağız.
Beşirililerin ne kadar misafirperver olduklarını da bu sütunlarda değinmeden geçemeyeceğim.
Beşiri, Reşkotan bölgesi denilince akla ilk gelen ve o bölgede hangi köye konuk olursanız olun, sofranıza mutlaka savara raxisti gelir.
Doğankavak’ın farklı haberlerini de okurlarımızla paylaştık.
YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEMLİ PARÇASI
Ancak savara raxistiye parantez açmış; sosyal medyada ve gazetede paylaştığımız bu haber büyük ilgi görmüş ve beğeni toplamıştı.
Bizi evine konuk eden muhtar Abdullah Karabulut; “Diğer haberlere de yer verdiniz fakat savara raxisti yemeği apayrı bir yankı uyandırdı” diyordu ve ekliyordu:
“O haberden sonra onlarca dostumuzu tekrar soframızda ağırlamanın sevincini ve mutluluğunu yaşadık. Savara raxisti bizim yemek kültürümüzün önemli bir parçasıdır.”
Bir yemekten geride kalan güzel mesaj ise şuydu:
Dostlarla birlikte olmak, kırsalın duygu ve düşüncelerini paylaşmak ve sofraya getirilen ünlü savara raxisti yemeğini sizlerle buluşturmak...
Sağlıkla kalın, Batman Çağdaş’la kalın…
Next