*Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, Batman’a yönelik aşağılayıcı yazısının arkasında durdu. Cumhuriyet Gazetesi yönetimi de Özgentürk’e hiçbir yaptırım uygulamadı. İstanbul’daki Batman Kültür ve Yardımlaşma Dernekleri de üzerlerine düşeni yapmadı. Batman’daki STK temsilcilerinin sert tepkilerine ise Özgentürk, pek de aldırış etmedi…

*Işıl Özgentürk’ün aşağıladığı bu petrol şehrinin 60 yıl öncesinde, gerek sosyal aktivitelerde gerekse eğitimde nerede olduğuna dair bazı hatırlatmalarda bulunmakta yarar var. 62 Yıl önce Batman’ın Site Mahallesi’nde ilk petrolcülerin eşleri kendi aralarında ‘briç’ oynardı. Dönemin TPAO bünyesindeki Petrolspor Güreşçileri, Bulgaristan’da Türkiye’yi temsil etmişlerdi. Yıllar öncesinde TPAO’da golf sahası bile vardı. 1987 Yılında Güneydoğu’da ilk TED Koleji’nin açıldığı yer de Batman’dır…

İSTANBUL-BATMAN DERNEKLERİ CILIZ KALDI
Geçenlerde aşağılayıcı yazısıyla Batmanlılara hakaret eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, buradaki STK ve Odalar başta olmak üzere yüzlerce kişinin, sert tepkilerine aldırış etmedi.

Üstüne üstlük ‘Özrü’ bile ‘Özür’den uzaktı.

Özgentürk, yazdıklarının arkasında durdu.

Tabiri caizse yüzüne gözüne bulaştırdı son yazılarıyla Özgentürk.

Batman’da duyarlı çevreler tepkilerini dillendirdi. Kimi suç duyurusunda bulundu, kimi ise sosyal medyadan hem Cumhuriyet Gazetesi’ni hem de Özgentürk’ü kınadı. Fakat nedense bu yazdıklarının arkasında duran Özgentürk ve Cumhuriyet Gazetesi Batmanlılardan ‘özür’ dilemedi.

Bu kadarına da pes doğrusu.

Uzun bir süre önce özel bir kanalın spor programında bir maç değerlendirmesini yaparken, Boşnak’lara hakaret içerikli bir söz kullanan Rasim Ozan Kütahyalı’ya, İstanbul’daki Boşnaklar tepkilerini demokratik şekilde öyle bir güzel dile getirmişlerdi ki… Siyah çelenklerle gittikleri o TV kanalının bahçesindeki basın açıklamaları, görsel medyada da geniş yankı bulmuştu.

O televizyon, tepkilerden sonra Kütahyalı’nın programını sonlandırmıştı.

Gönül arzu eder ki; İstanbul’da onlarca Kültür ve Dayanışma derneği kuran Batmanlı gurbetçilerimiz de tepkilerini böyle dile getirselerdi.

Nedense İstanbul’daki hemşeri derneklerimiz, bir çelenk dahi gazete önüne taşıyamadı.

Kırmadan, dökmeden, incitmeden İstanbul’daki Batman dernekleri, demokratik tepkilerini dile getirmeliydi.

Eğer İstanbul’daki derneklerimiz, merkezi İstanbul’daki Cumhuriyet Gazetesi’nin bulunduğu Şişli’ye siyah çelenk bıraksaydı, bambaşka bir gündem yaratırlardı.

İstanbul’daki dernekler bırakın çelenk bırakmayı; bir basın açıklamasını bile yapamadı.

Hemşeri dernekleri cılız kalınca; ne Özgentürk ne de Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetimi Batmanlılardan ‘özür’ dilemedi.

Peki, İstanbul’daki derneklerimizin, böyle durumlarda sessiz kalmaları ne kadar doğru?

Bakın, İstanbul’daki Boşnaklar kendilerine yapılan bir haksızlığa karşı gösterdikleri haklı tepkiyle… O yazar işinden olmuştu.

Bizde ne yazık ki, arzu edilen duyarlılık yok…

ÖZGENTÜRK, HİÇ ARAŞTIRDI MI?
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, petrolün başkenti Batman’ı acaba ne kadar tanıyor?

Petrol şehrinin temellerini atan Türkiye’de ilk petrolcülerin hikayelerini biliyor mu?

Bu şehir 70-80 yıl önce kurulurken, Türkiye’nin dört bir yanından buraya gelip kültür mozaiğini oluşturanların anılardan hiç mi ders çıkarmadı Özgentürk.

Eski sanatçılardan Hakan Balamir’den Fatma Girik’e, Tarık Akan’dan Müjde Ar’a, Türkan Şoray’dan Erol’a Taş’a kadar bir ünlü sanatçının 50-60 yıl öncesi burada çektikleri filmlerde, yöre insanı ile TPAO’ya hayran kaldıklarını hiç araştırdı mı yönetmen-yazar Özgentürk?

Çok değil, Batman’da 15 yıl önce düzenlenen festivallerde de İbrahim Tatlıses’den Zülfü Livaneli’ye, Yıldız Tilbe’den Masum Kırmızıgül gibi ünlü sanatçıların, burada yüz binlere konser verdiğinin farkına hiç mi varmadı yazar Özgentürk.

Konserlerde alanlara sığmayan o kitlenin görüntüleri bir zamanlar görsel medyada geniş yankı bulmuştu.

Özgentürk’e, aşağıladığı Batman için birkaç hatırlatmada bulunmayı bir görev biliyoruz;

-1966 Yılında İlhan Telli şefliğinde Altın mikrofonu TPAO Batman Orkestrası kazanmıştı.

-Mehmet Esenceli, Ali Rıza Alan ve Mehmet Emin Şimşek, Batman’a altın madalya getiren milli güreşçilerdi. TPAO Batman Güreş takımı, Türkiye’yi Bulgaristan’da temsil etmişti.

-60 Yıl önce Site Mahallesi’ndeki kadınlar, sohbet ve çay günleri düzenlerdi.

-62 Yıl öncesinde Batman ‘Briç’ oyununa ilgi gösteren şirin bir petrol kasabasıydı.

-TPAO tesislerinde ‘golf’, ‘tenis kortu’ gibi sahalar vardı. Hala da TPAO’da tenis kortu sahası ve spor kompleksleri mevcut.

-65 Yıl öncesinde Batman Rafinerisi’nde çalışan 50’ye yakın ABD’li mühendis, buradan gitmek istemezdi. Batman’ın modern yüzünü Amerikalı petrolcülerin de ilgisini çekmişti.

-Türkiye’de ilk petrol mühendislerinin buluştuğu adres Batman’dı ve o dönemin mühendisleri aileleriyle birlikte seve seve buranın yolunu tutarlardı.

-1987 Yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde TED Koleji’nin açıldığı ilk yer Batman’dı.

RAMAN’DA 64 YIL ÖNCE BAYRAM
Batman’ın ‘geçmişten günümüze’ eğitime ne kader önem verdiğini anlatmaya gerek yok.

Yazar Işıl Özgentürk’e 64 yıl öncesinde; o zamanlar Batmanlı petrolcülerin çalıştıkları Raman Dağı’nda çekilen siyah-beyaz bir kareyi sunuyoruz.

1956 Yılında Raman Dağı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenlenen törende; Bayrak ve Atatürk portresini taşıyan kız öğrenciler var.

Yine kortejin önünde kalabalık sayıda kız öğrenciler bulunuyor.

O törendeki öğrencilerin çoğunu kız öğrenciler oluşturuyor.

Özgentürk’ün bu karelerden de haberi yok.

64 Yıl öncesinin bu bayram karesi; Özgentürk’e kapak olsun…