Yıl 1988…
Yerel gazetelerin el dizgisiyle çıktığı dönemlerdi.

O dönemde Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger’den bir önceki Kaymakam, OHAL Valisi olarak da görev yapan merhum Aydın Arslan’dı.

Batman Çağdaş’ın ilk özel ofset baskılı sayısı, o dönemler Adana’da Ekspress Gazetesi’nin tesislerinde basılmıştı. Sohbetimizde gazeteyi inceleyen Kaymakam merhum Arslan: “Belki biz hayatta olmayacağız ama bu gazete ofset baskı ile Batmanlılara bu hizmeti veriyorsa, yıllar sonra bu yayın organının kendi tesislerinde de bu hizmeti vereceğine inanıyorum” demişti.

Türkiye Petrolleri misafirhanesinde Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan’ı, Çağdaş’ın ilk ofset baskısı için de kutlamıştı dönemin Kaymakamı Arslan…

Yıl 1991…
Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler.

Eski Tekel Caddesi şimdiki ‘Gülistan Caddesi’nde ziyaret ettiği Batman Çağdaş’ın bürosunda gördüğü ‘özel bayram sayısı’ nedeniyle Çağdaş ekibini kutlamıştı. Batman’ın yerel basında ‘güçlü’ imajı eski yıllardan geliyor.

Yıllar öncesinde Batman’da bir elin parmak sayısı kadar yerel gazete çıkıyordu ama o gazeteler arasında tatlı rekabet vardı.

Batman Çağdaş yayın hayatına başladığı 1984 yılının Mart’ından bugüne dek hep fark yaratmaya çalıştı.

O dönemler imkansızlık diz boyuydu… Şimdiki gibi ne bilgisayar ne ofset tekniği ne de internet vardı. İçinde bulunduğumuz süreçte imkanların en iyisiyle gazeteler hazırlanıyor ama şimdi ki yerel gazeteler özgünlük ve nitelikten çok uzak.

O kıt imkanlarla Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nden tutun da saygın basın kuruluşlarına dek birçok ödül Batman’ın yerel medyasına verilirdi. Yerel gazeteler de birer ‘iletişim fakültesi’ gibiydi. Kimler geldi, kimler geçti o gazetelerden… Kimi bürokrat oldu kimi siyasetçi kimi de mesleğini geliştirmek için Büyükşehirlerin yolunu tuttu. Bazıları da yurt dışını tercih etti.

İşte bugün de yılların geleneğini sürdürerek, Batman Çağdaş ekibinin hazırladığı ‘özel bayram’ sayısını sizlerle buluşturuyoruz…

-Batman’ın en büyük ilçesi Kozluk için özel sayfa hazırladık.
-Batman’ın eski Valilerinden Haluk İmga, görev yaptığı petrol şehrinde eski günlerini Çağdaş’ta kaleme aldı.

-Batman Çağdaş Editörü Barış Arslan ve diğer yazarlar, farklı değerlendirmeleriyle Batman Çağdaş’ın özel bayram sayısını renklendirdi.

Yılların geleneğini sürdüren bu yayın organının sayısı, Allah nasip ederse yıl sonuna kadar 10 bini bulacak.

Aradan tam 36 yıl geçmiş, gazete yılların geleneğini aksatmadan sürdürüyor.

Hafta içinde Mardin Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Adnan Günbegi, bir proje için Batman’daydı… Batman’ın yerel medyasının, sadece üç yerel gazetenin olduğu Mardin’den çok daha önde olduğunun altını çiziyordu.

Evet, Batman’ın yerel medyası Mardin’in dışında Siirt, Bitlis, Diyarbakır ve Adıyaman’ın da önünde.

***

Eskiden gazeteciler, Ramazan ve Kurban bayramlarını çok sever, bugünleri kelimenin tam anlamıyla iple çekerlerdi. Nedeni, gazetelerin hep birlikte tatile girmeleriydi. Günlük gazetelerin yerini toplam 5 gün için gazeteciler cemiyetlerinin çıkardıkları bayram gazeteleri alırdı. 

90’lı yılların başında kendine özgü rekabet koşulları içinde gazeteler bayram günlerini Cemiyet gazetelerine bırakmaya karar verdiler. Bizden o dönemlerde Cemiyetin çıkardığı gazeteler için özel haber dosyaları isterlerdi.

Maalesef yaygın basında artık o tatiller de ortadan kalktı.

Eski bayramları, bu özel günlerin geleneklerini anmak artık her bayramda karşımıza çıkan alışılmış yazı türlerinden… Eski gazeteleri el dizgisiyle çıkaranlar mesleğin ne zor şartlar altında yapıldığını bilirlerdi. Günümüzün teknolojisinde artık her şey var. El pedalı ile gazete çıkarmak, el dizgisi-entertiple gazete hazırlamasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçti.

Şimdi o günleri acaba kaç kişi hatırlayabiliyor? Ya da o mesleğin zorluğunu kaç kişi biliyor. Kısacası; o eski bayram özel sayılarının hazırlanışı çileydi ama bir o kadar da zevkli işti.

Tüm okurlarımızın Kurban bayramını kutlar, esenlik dolu günler diliyorum...