*11 Mart’tan bu yana tüm okullar korona salgını nedeniyle tatil edilmişti. Aradan geçen süre içinde okulların ne zaman açılacağı hep tartışma konusu oldu. En son tüm okulların açılışı 21 Eylül’e ertelenmişti. Eğer yeni bir karar açıklanmazsa okullar 21 Eylül’de açılacak...

*Batman Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 31 Ağustos ile 21 Eylül tarihleri arasında okullarda uzaktan eğitim uygulamasının sürdüğünü hatırlatıyor ve ekliyor: “Öğretmenlerimizin seminer dönemi Pandemi kuralları içinde devam ediyor.” Bir de Batman’dan mezun olan üst düzey bürokratların bugüne kadar mezun oldukları okullarının eksikliklerini gidermemeleri de ayrı bir tartışma konusu…

EĞİTİM PANDEMİ KURALLARI
ÖN PLANDA OLACAK

Şu günlerde birçok öğrenci velisinin kafasında okulların 21 Eylül’de açılıp açılmayacağı sorusu var.

Eğer yeni bir karar alınmazsa okullar 21 Eylül’de açılacak.

Şu günlerde Batman’da okulların Pandemi sürecine uygun eğitime getirilmesinin hazırlığı var.

Milli Eğitim’de öğretmenlere seminer dönemi Pandemi kuralları içinde veriliyor.

31 Ağustos’ta başlayan ve 21 Eylül’e kadar sürecek uzaktan eğitim uygulaması devam edecek.

Batman’da tekli eğitime geçiş konusunda çalışmalar var.

Pandemi sürecinde Milli Eğitim maske ve dezenfektan üretimiyle de adından söz ettirmişti. Milli Eğitim yöneticileri, okulların yeniden eğitime kazandırılması konusunda boş durmuyor. Bazı okullarda tadilat işleri tamamlandı. Geçen yıl ödeneksizlik yüzünden yarıda kalan bazı eğitim yuvalarının inşaat çalışmalarının hızlandırılması da dikkat çekiyor.

Her sene olduğu gibi temizlik ve güvenlik açısından okulların takviye edilmesi şart.

İş-Kur’un okullara yönelik açtığı TYP kadrolarını da zamanında yapmalıdır.

Okullara maske ve hijyen desteği verilmeli.

Ki, bu konuda Milli Eğitim’e bağlı birçok eğitim yuvası bu ürünleri imal etmişti.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRÜYOR
Batman’daki öğretmenler uzaktan eğitim konusunda geçen yıl aldıkları deneyimle bu yıl öğrencileri daha da çok motive edecekleri söz konusu.

Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileriyle dün sohbettik.

Okullar 21 Eylül’de açılacakmış gibi hazırlık içinde olduklarını söylüyordu:

“Tüm hazırlıklarımız 21 Eylül’de yüz yüze eğitimle ilgili. Bakanlığımızın talimatlarını bekleyeceğiz.”

Şu günlerde Batman kent merkezinde eğitim yuvalarının çoğunda uzaktan eğitim iyi giderken, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde durumun nasıl olduğunu bilmiyoruz.

Kısacası okulların açılmasıyla ilgili belirsizlik sürerken, özel eğitim kurumlarında öğrenci ücretlerini peşin isteyen okullar ile veliler arasındaki gergin hava sürüyor.

Bu zorlu süreçte indirime yanaşmayan bazı özel eğitim kurumlarına tepkili olan veliler bir de servis ücretleriyle de başları dertte.

Geçenlerde bir okurumuz elektronik postamıza dikkat çeken bir mesaj atmıştı:

“Batman’da bazı esnaflar, korona sürecinde çok tüketilen ürünlerde indirimli kampanyalara yönelirken, özel eğitim kurumlarından da böyle bir jest bekliyoruz.”

Kısacası hem Özel hem de diğer okulları zorlu bir süreç bekliyor…

*********

MEZUN OLDUKLARI
OKULLARI UNUTMAMALILAR

Söz okullardan açılınca, önemli bir konuyu daha okurlarımızla paylaşmakta yarar var.

Batman’daki eğitim kurumlarında mezun olan onlarca Profesör, Vali, Müsteşar, Kaymakam, doktor ve üst düzey bürokratımız var.

Hakkın rahmetine kavuşan işadamı merhum Necat Nasıroğlu dışında eğitim yuvasını memlekete kazandıran tek bir iş insanımız yoktu.

Merhum Nasıroğlu ve ailesi dışında bu şehre bakın, kaç işadamı kaç eğitim yuvası kazandırdı?

Bırakın yeni eğitim yuvalarını yukarıda meslek gruplarını yazdığımız Batmanlı kaç üst düzey bürokrat mezun olduğu okulun tadilat ve eksikliklerini giderdi?

Ne yazık ki, bugüne kadar Batman dışındaki tek bir bürokrat ya da farklı meslek grubunda olan batmanlı bürokratın okulların eksikliklerini gidermeye yönelik hiçbir bağışta bulunduğunu da duymadık.

Şu günlerde Batman’ın eski mahallelerindeki okulların tadilat ve diğer eksiklikleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesiyle gideriliyor.

Gönül arzu eder ki, Nasıroğlu ailesi gibi birkaç iş insanı şu dönemde ya yeni bir eğitim yuvası ya da mezun olduğu okulların ihtiyacını karşılayabilseydi.

Batman dışında Profesör, Doçent, Vali, Kaymakam, üst düzey bürokrat ve doktorlarımız var.

Keşke bu elit tabaka Batman’da mezun olduğu eğitim yuvalarına da anlamlı bir jest yapabilseydi.

Onlar, bu eğitim yuvaları sayesinde hayallerini gerçekleştirdiler.

Bir yere geldiler.

Başka illerdeki iş insanlarının, mezun oldukları okullara yaz mevsiminde yaptıkları bağışları duydukça kıskanmamak elde mi?

Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer ile bir süre önce sohbet ettiğimizde söylediği sözü unutmuyorum: “40-45 Yıl önce Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy, eğitim yuvaları tatile girdiğinde lisenin kırılan camlarının tüm masraflarını içeren faturayı bana gönderin derdi. Biz o dönemler lisenin gereksinimlerini duyarlı işadamlarının desteğiyle giderirdik.”

Düşünün, yıllar öncesinin dayanışmanın bile çok gerisindeyiz.

Kalın sağlıcakla…