**Her ne kadar resmi olarak Batman’ın ‘İl olma’ tarihi 16 Mayıs 1990 olarak biliniyorsa da Batman’ın İl oluş günü 10 Nisan 1990’dır. Batman Çağdaş’ın sararan arşivinde Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Batman’ı Türkiye’nin 72’nci, Şırnak’ı ise 73. İl olmasını kararlaştırıyor...

**10 Nisan 1990 tarihinde entertip dizgisiyle hazırladığımız Batman Çağdaş’ta; Ramazan ayında sahurda ek baskı yaptığını dün gibi anımsıyorum. Gülistan caddesi olarak bilinen eski Tekel caddesinde ilkel şartlarda hazırladığımız gazetenin manşetlerini günlerce; ‘Batman’ın il şenliği’ haberleri süslemişti…

10 NİSAN 1990 TARİHİ…
O dönemler teknoloji böyle gelişkin değildi.
Ne bilgisayar ne internet ne de dijital ortam vardı.
Hatta özel TV kanalları bile yoktu.
TRT dışından tek kanal yoktu.
Batman’ın İl ilan edildiği o akşam; Ramazan ayının ortasıydı.
Sahur vaktiydi.
10 Nisan 1990 tarihinde Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Batman ile Şırnak’ın ‘İl’ olmasına karar verdiğinde; gece yarısı TRT ekranında duyurulduğunda yer yerinden oynamıştı.

Batmanlılar, sahur vaktinde yaklaşan Ramazan bayramı arifesinde adeta çifte bayram yapmıştı.
Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın manşetleri günlerce ‘İl olma’ şenliğine ayrılmıştı.

NE MANŞETLERDİ?
İşte Batman Çağdaş’ın o manşetlerinden bir kaç kesit;
“Cumhurbaşkanı Turgut Özal Başkanlığında toplanan Bakanlar kurulu, Batman ve Şırnak’ın il olmasına karar verdi.” (10 Nisan 1990)
“Mutluyuz, gururluyuz. Yılların düşü artık; hayal değil. Batman İl oldu.” (11 Nisan 1990)
“5 Trilyonluk yatırım geliyor, Batman’da büyük sevinç” (12 Nisan 1990)
“Batman’da İl olma şenliği” (13 Nisan 1990)
“Batman’a bağlanan dört ilçede çifte bayram havası yaşanıyor” (14 Nisan 1990)
“ANAP Milletvekili Kemal Birlik, ‘Batman ve Şırnak’ı kardeşlik iller ilan ettik’” (16 Nisan 1990)
“Türkiye’nin 72. İl’i Batman- Arif Arslan” (16 Nisan 1990)
“Batman’a 6767 yeni kadro. Batman İl kanun tasarısı Meclis iç komisyonunda kabul edildi.” (21 Nisan 1990)
“Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger, muhtarlarla toplantı yaptı” (21 Nisan 1990)
“Mustafa Ramanlı açıkladı; ‘Batman herkesin çabasıyla İl oldu’ (21 Nisan 1990)
“Batman’ın il oluşu kira ve arsa fiyatlarını artırdı” (23 Nisan 1990)

MERHUM ÖZAL’IN BATMAN SEVGİSİ
29 Nisan 1990 tarihinde Ramazan bayramı arifesinde Batman Çağdaş’ın manşeti, Türkiye’nin 72. İl’i petrol şehrinin bir belgesi gibi.
“Batmanlılar çifte bayram yaşıyor” sürmanşet haberde Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman (Siirt) eski Milletvekili Kutbettin Hamidi, Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ile ‘Batman il hatıra’sı fotoğrafını başkentte çekiyor.
O kare de kimler yok ki?
Dönemin Milletvekili Kutbettin Hamidi; “Sabrın ve azmin sonucu Batman İl oldu” diyor ve ekliyor;
“Cumhurbaşkanımız sayın Turgut Özal’ın bize verdiği sözünü yerine getirmesinden ötürü çok mutluyum. Batman ile Şırnak’ın aynı anda il olması açıklandığı gün kendimi dünyanın en mutlu insanı olarak gördüm.”
O dönemde yaptığı çalışmalarla merhum Turgut Özal’ın gönlünde taht kuran dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, İl sevincini şöyle özetlemiş;
“Batman, Türkiye’nin en büyük ilçesiydi. İl olması hakkıydı. Batman, İl oluşunun dönemimize rastlaması nedeniyle çok sevinçliyiz, mutluyuz. Şu anda 200 bini bulan Batman nüfusu, Devlet Planlama Teşkilatının araştırmalarına göre 2000’li yılarda yarım milyonu bulacak.”
Batman’ın 18. Kaymakamı ve ‘Son Kaymakam’ı olarak görev yapan Ali Ülger, Batman’ın İl olmasıyla petrol şehrinin kabuğuna sığmayacağını ifade ediyor;
“Batman’ın ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık yatırımları yönünde hiçbir sorunu yok. Mevcut duruma göre sorunlar aşılmış, ancak gelecekte doğacak sorunları şimdiden görüp tedbir almak şart. Batman’ın ekonomisi sürekli gelişiyor. Batman’ın, bölgenin ekonomi merkezi olacak düzeyde.”

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ
1955’te Belde, 1957’de İlçe ve 1990’da da İl olan Batman’da, 18 Kaymakam görev yapmış.
İşte o Kaymakamlardan kayıtlara geçen 15’inin ismi;
“Altay Kancaal, Ergün Nalbantoğlu, Mustafa Yeni, Salih Aygen, Nihat Kemal Eren, Necmettin Utkan, Nizamettin Güven, Namık Tekin, Recep Ceylan, Erol Tuncer, Okan Eşrefoğlu, Hayrullah Yıldız, Erdal Aksu, Aydın Arslan ve Ali Ülger…”
27 Yıllık il olan petrol şehrinde 12 Vali de görev yaptı.
Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’di. Yaklaşık 14 ay süreyle Batman’da görev yapan Perçinler’den sonra görev alan Valilerin süreleri ortalama 2.5 yıl. İşte dünden günümüze Batman’ın Valileri;
“Tuncer Perçinler, Sami Seçkin, Zeki Şanal, Salih Coşkun Şarman, Necati Develioğlu, Mustafa Kemal Koçaklar, İsa Parlak, Efkan Ala, Haluk İmga, Recep Kızılcık, Azmi Çelik ve Ahmet Deniz...”

ESKİ BAŞKANLAR NE DEMİŞTİ
Batman ‘il’ olduğunda dönemin Belediye Başkanlarının açıklamaları dikkat çekici.
Beşiri’nin merhum Belediye Başkanı Ahmet Karabulut, kendilerine 12 Kilometre mesafedeki Batman’ın, ‘İl’ oluşuna en çok sevinenlerden olmuş.
Karabulut; “Batman’ın İl olmasını sevinçle karşıladık. Çünkü Batman bize yakın mesafede. Batman’ın İl olması Beşiri’ye birçok yönden yarar sağlayacak. Siirt’ten kurtulduk. Daha önce her yönüyle Batman’a bağlıydık…”
Abdullah Kaya (Kozluk Belediye Başkanı) ; “Siirt’e uzun süre bağlı kaldık. Hizmetlerden yoksun kaldık. Kozluk sosyolojik ve kültürel açıdan Batman’a yakındır. Batman’la her an iç içe yaşıyorduk.”
Yaşar Güngördü (Sason Belediye Başkanı) ; “Sasonlular, Batman’ın İl olmasından ötürü çok mutlu. Sason’da adeta bayram yaşanıyor. Halk senelerdir böyle bir kararın gerçekleşmesini bekliyordu.”
Eşref Başaran (Hasankeyf Belediye Başkanı) ; “Batman’a bağlanmaktan şeref duyuyoruz. Batman’ın İl olmasını yürekten kutluyoruz. Tarihi ve antik kentimiz her yönüyle Batman’a bağlıdır. Batman’ın İl olmasından ötürü mutluyuz, sevinçliyiz. Hasankeyf’in de ilçe olması turizme hareketlilik kazandıracaktır.”
Aradan tam 27 yıl geçmiş. Batman o ‘tarihi an’ı şimdi de yaşıyor.
Yıllarca bu şehir için mücadele veren Batman Çağdaş, o anlamlı günü siz değerli okurlarla paylaşmayı bir görev bildi bugün.


 


BİR DOSTUN ARDINDAN…
Yaşça benden büyüktü ama çok yakın bir dostum sayılırdı.
O’na ‘Hep abi’ derdik.
Süleyman Nasıroğlu.
35 Yıla yakın bir dostluk.
Ziraat Bankası Merkez Şubesinin arka sokağında ‘Nasıroğlu Ticaret’ adı altında elektrik, sıhhi tesisat ve elektrik taahhüt işlerini yapan bir esnaftı.
Gazeteci merhum ağabeyim Enver Arslan’ın yakın arkadaşıydı.
O daracık sokaktan geçerken, ‘Hele bir soluklan, ondan sonra git’ derdi.
O eski çay evi ve kıraathanelerin bol olduğu sokağın tanınan, bilinen simalarındandı.
Birkaç yıl önce sohbet ettiğimizde “Bu şehrin ilk mükelleflerindenim. Bak vergi levhasında Batman’ın ilk 10 esnafı arasındayım” derdi bize Nasıroğlu.
Arada bir gider fikir alış verişinde bulunurduk, eski Batman’ı anlatırdı Süleyman Nasıroğlu.
Son yıllarda o sokaktaki işyerini kaldırmıştı.
Kalp yetmezliğinden artık sağlığı elvermiyordu.
Son günlerde tedavi için Ankara-Batman arasında mekik dokuyordu.
Bizden 15 yaş büyüktü ama her gördüğümde hal-hatır sorardı.
Geçen hafta sonu hayata gözlerini yumduğunu duyduğumda donup kaldım.
Bir dostumu kaybetmiştim.
Sevenleri onu son yolculuğuna uğurladı.
Allah rahmet eylesin…