* ‘İlçe’ döneminde Batman’ın kalbi ‘Meydan’ Mahallesi’nde atardı. 1957’de ‘İlçe’ olduğunda dönemin yöneticileri, ‘Kaymakamlık-Hükümet Konağı’, ‘Belediye’ ve ‘Tarım Teşkilatı’ binalarını Cumhuriyet Caddesi güzergahında yapmıştı. O kamu kurum binalarının yerinde şimdilerde farklı mekanlar var. Geçmişte o binalarda ne ünlüler ağırlandı…

*Dün akşam ‘Mahalle Buluşmaları’nı  19’ncusunu Meydan Mahallesi sakinleriyle yapan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, sözlerine anlamlı bir cümleyle başlıyordu; “En eski Batman’dayız. 1990 Öncesinde burası Kaymakamlıktı, yanı tarafı ise Adliye idi. Şimdi ise bu alan ticaretin yoğunlaştığı bölge oldu…”

MEYDAN’DA NOSTALJİ

Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’in ‘Mahalle Buluşmaları’ sürüyor.

Muhtarlar mahallelerinin eksikliklerini, semt sakinleri ise isteğini sıralıyor.

Vali Şahin, herkese ‘söz’ hakkı veriyor.

‘Semt Buluşmaları’nda ilginç hikayeler çıkıyor.

Çarşamba günü hareketli bir ‘gün’dü.

Yine şehrin eski mahallelerinden Kısmet’teydik öğle saatlerinde.

O dar sokak-caddelerin olduğu 60-70 yıl öncesinin mahallelerinde ne bir park ne taziye evi nede okul var.

İmarın uygulanmadığı eski mahallerde Vali Şahin’in deyimiyle ‘Sosyal donatı’ adına hiç bir şey yok.

İş insanı Rıdvan Müjdecioğlu’nun yapımını üstlendiği Kısmet’teki ‘Taziye Evi’ne ilk harcı butonla bırakan Vali Şahin, ‘temel atma’ töreninde etrafını saran semt sakinlerini de dinlemeye zaman ayırıyordu.

Saatler 16.30’u gösteriyordu.

Bu kez ‘Mahalle Buluşmaları’ndaydık.

Bir zamanların Kaymakamlık-Valilik Hükümet Konağı’nın olduğu o bahçede not tutarken, bir an geçmiş günlere daldım.

1984 Yılının Mart’ın da çıkardığımız Batman Çağdaş’ta ilk haberini yaptığım Kaymakam Erdal Aksu, sonradan Çankırı Valisi oldu. Aksu şimdilerde emekli Vali.

O’nun söyledikleri halen kulağımda; “Çok önemli bir görev üstlendiniz. Biz ileri burada olmayacağız. Belki buraları farklı mekanlara dönüşebilecek. Siz, tarihe dipnot düşeceksiniz…”

Aksu’dan sonra Şırnak ve Diyarbakır’da Valilik yapan merhum Aydın Arslan, 1.5 yıl süreyle görev yaptığı Batman Kaymakamlığı’ndaki o güzel günleri, Kaymakam adayı Metin Yahşi ve son Kaymakam merhum Ali Ülger ile eski Kaymakamlık binasındaki sohbetleri anımsadım, durdum.

 Sadece Kaymakamlar mı o konak da görev yaptı? Elbette değil.

Eski Kaymakamlık binasının zemin katında Başsavcı merhum Hikmet Yardımcı, eski Ağır Ceza Reisi Ali Vurur… Yine eski Hakimlerden Zülküf Kuzu, Adem Basmacı ve Seçim Kurulu eski Başkanı hakim Mahide Basmacı, Savcı Ömer bey ile diğer yargıçların odalarında koyu sohbetler, haberler…

Dava duruşmaları… Tutuklu-hükümlülerin getirildiği eski Adliye manzaraları…

1990’da ‘İl’ olan Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler, Defterdar merhum Kadir Turgutlu, Vali Yardımcılarından merhum Mahmut Kılıçdoğan ve yeni çiçeği burnundaki il Batman’ın ilk yöneticilerinin bulunduğu eski Hükümet Konağı-Kaymakamlık-Valilik Konağı’nın dili olsa da geçen o yılları anlatsa.

2000’DEN SONRA SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Batman’ın ilk Valisi Vali Tuncer Perçinler, ardından tarihi konakta görev yapan Valiler ise Sami Seçkin, Zeki Şanal, Salih Şarman, Necati Develioğlu, Temel Koçaklar ve İsa Parlak’tı.

Valilik konağını yeni yerine taşıyan Vali Parlak’tı.

2000 Yılından sonra o tarihi ‘konak’ sessizliğe büründü.

Eğitim yuvasına dönüştürülen o eski ‘Hükümet Konağı’ binasını keşke mevcut haliyle koruyabilseydik.

Sadece eski hükümet konağı mı elbette değil.

2000 Yılında devasa bir iş merkezine dönüştürülen eski Belediye Sarayı o kadar güzel bir yapıydı ki?

Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, Almanya-Münih’ten özel bina projesini hayata geçirmişti.

Meydan’da bir de petrol dağının adını alan ‘Raman’ sineması vardı. Ünlü sanatçılardan merhum Erol Taş ve Baki Tamer gibi sanatçıların ağırlayan mahalleydi Meydan…

Çok katlı oto parkın yerinde de Tarım Teşkilatının yatay binası, ayrı bir güzellik katmıştı Cumhuriyet Caddesi’ne.

Son 3 yılın 1.5 yılını Belediye Başkanvekili olarak da sürdüren Batman Valisi Hulusi Şahin’in dinlerken, meslek hayatımın en güzel günlerinin geçtiği o tarihi konak binası; gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti.

Keşke o günler hiç bitmeseydi deyip durdum kendi kendime.

MEYDAN’A YEŞİL IŞIK YAKTI

Belediye Ünite Müdürleri’nin ağırlıklı olduğu yöneticilerle 1.5 saat süreyle Meydan sakinlerini dinleyen Vali Hulusi Şahin, Muhtar Doğan Atmaca’nın her isteğine ‘olum’lu yanıt verdi.

Eski mahallelerde olmayan taziye evi, 5000 nüfuslu Meydan Mahallesi’nin sorunlarındandı.

Meydan’ın nüfusu 5000 ama gündüzleri ticaret alanıyla bu rakam 20 bini buluyor.

600 Metrekarelik eski bir yapıyı tespit eden Muhtar Atmaca’yı, Vali Şahin uyarıyordu;

“Orayı uygun bir fiyatla ayarlayın. Ne o vatandaşımız mağdur olsun. Ne de biz fahiş fiyatla alalım. O yeri hem taziye evi yapalım hem de bir alanını da çocuklar için park yapalım…”

Hasankeyf Sokağı sakinlerinin ‘daha yeşil’ bir manzara için ‘saksı-çiçek’ talepleri için Park ve Bahçe İşleri Müdürlüğü’ne talimat veren Vali Hulusi Şahin, iş talebinde bulunan bazı aile reislerine de imkanları doğrultusunda yardımcı olacaklarını söylüyordu.

Karanlık iyice çökmüştü.

Makam arabasına doğru yürüyen Vali Şahin, bireysel isteklerde bulunan bazı vatandaşları da dinlemeden ayrılmıyordu bir zamanların ünlü hükümet konağının bahçesinden.

Yoğun geçen bir günün ardından Meydan’daki ‘Mahalle Buluşması’nın en keyifli yanı, Meydan ile Yeni Mahalle’nin sınırındaki ‘Giyimci Şakiro’ diye bilenen eski esnaflardan Şakir Üney’in bina hikayesiydi.

Meydan Mahallesinin tanıdık simalarından Şakir Üney’i dinlerken günün yorgunluğunu atmıştı Vali Şahin.

Kısaca, bir zamanlar bu şehrin kalbinin attığı Meydan’da biraz nostalji biraz da sorunların gündeme getirildiği ‘Mahalle Buluşması’ dolu dolu geçti…

Bir başka ‘Mahalle Buluşması’nda buluşmak üzere sağlıkla kalın…