TPAO’nun emektarı anlatıyor

*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektarlarından 69 yaşındaki Mecit Demir, ömrünü adadığı Beyaz Saray, TPAO eski Misafirhanesi, Kristal Park ve B Pansiyonunda geçen yılları anlattı; “Eskiden mesai bilmezdik. Sabaha kadar büyük bir zevkle çalışırdık...”

*Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 13 yaşındayken geldiği Batman’da; Site Mahallesi’ndeki ‘Beyaz Saray’ binasındaki ‘Berber’ mekanında  geçen yılları bir film şeridi gibi gözünün önünden geçen emektar Demir; “TPAO’da 14 Bölge Müdürü ile çalıştım. Sayısız petrol mühendisleri arkadaşım oldu. Türkiye Petrolleri büyük bir aileydi. O yılları özlemle arıyorum…”

BİSMİL’DEN BATMAN’A

Mecit Demir, komşu Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden Batman’a geldiğinde 13 yaşındaydı.

Petrol kentinin ilk berberlerinden Ahmet Taş’ın kalfasıydı.

Site Mahallesi ise Batman’ın gözde semtiydi.

“Berber merhum Ahmet Taş ile birlikte geldiğimizde Batman’da petrol sektörlerinde çalışanların sayısı 6000’i aşkındı. Mesai bitiminde TPAO tesislerinden yüzlerce kişi kafasında eski ‘Mifer’ diye bilinen ‘Baret’lerle evlerinin yolunu tuttuğunda kimse kimseyi tanımazdı” diyor ve bizi TPAO’nun eski günlerine götürüyor Demir;

“Yaşamımın büyük bölümü TPAO’da geçti. Müthiş günlerdi. 1970 Yılı öncesinde berber kalfası olarak çalıştım. Sağ olsunlar, var olsunlar; dönemin TPAO yöneticileri ‘Beyaz Saray’ binasında bana berber yeri verdiler. 1976 Yılına kadar Beyaz Saray’da çalıştım. O zaman Beyaz Saray, TPAO’nun gözde mekanlarındandı. Üst düzey amirler, petrol mühendisleri ve petrol emekçileri tıraşa gelirdi.”

 “ÇARŞININ KALBİ 1’NCİ CADDE’DE ATARDI”

Bizi 50 yıl öncesinin Batman’ına götüren TPAO’nun emektarlarından Demir, 1’nci Cadde ile Cumhuriyet Meydanı’nın ‘dili olsa da eski günleri anlatsa’ diyor ve ekliyor:

“50 Yıl öncesinde birinci cadde ‘şen’ bir güzergahtı. Eski berberlerden olduğum için meslektaşlarımı bilirdim. ‘Ofis caddesi’ olarak bilinen 1’nci Cadde de berber Erganili Osman Usta vardı. Yine eski berberlerden Mardinli Abdulkadir Acar usta ve TPAO’nun eski güvenlik amirlerinden Davut Okan bulunuyordu. Şimdi ki berberlerden Bahri Bayhan da o dönemler ‘kalfa’ olarak Kadir Usta ve Davut Okan’ın yanında çalışırdı.”

“Batman’ın ilk Belediye Başkanlarından merhum Sait Ramanlı’nın 2’nci dönemiydi. Batman’ın çamurlu caddelerinin asfaltlanması için çaba gösterirdi” diyen emektar Demir, bizi eski Batman’la yüzleştirmeye devam ediyor;

“Perondan adımımızı attığımızda ‘çamur’la karşılaşırdık. 6000-7000 arasında kişinin çalıştığı TPAO’daki petrol emekçileri eski Batman çarşısına dağıldığında esnaf adeta bayram yapardı. Japon Pasajı ile çevresindeki iş hanlarındaki farklı kesimdeki esnaflar alış-verişle yüzleri gülerdi…”

“BATMAN’DA SABAHÇI KAHVELERİ VARDI”

‘İlçe’ olduğu dönemlerde Batman’da tren yolculuğunu erken saatlerde yapanlar için ‘Sabahçı’ kahveleri vardı.

Bu mekanlardan birinin de ‘Güneş Kahvesi’ olduğunu söylemeden edemiyor Mecit Demir:

“Diyarbakırlı Nizam Güneş kahvesini, yine Diyarbakırlı Tosun Usta da eski gazetecilerden merhum Haluk Yargıcı’nın Matbaası’nın olduğu ‘çıkmaz pasaj’ denilen Tosun Çayevi’ni işletirdi. Güneş kahvesi, tren yolculuğunu yapanlar için sabaha kadar açık tutulurdu. DDY Gar’ına yakın olduğu için yolcular bu kahvede treni beklerdi. Yine 1’nci Cadde de Şanlıurfalı eski Bakır Usta’dan önce Siirtli Temel Usta ile Siverekli merhum Cuma Yılbaşı’nın lokantaları vardı. Batman’da eski lokanta işletmecilerinin çoğu Advan, Rıdvan, Süleyman ve iki Cuma Usta da Siverekliydi…”

“TPAO KİMLERİ AĞIRLAMADI Kİ…”

Türkiye Petrolleri’nin Batman’ın ‘yüz akı’ olduğunu anlatan emektar Mecit Demir, geçmiş günlerde ağırladığı üst düzey yetkililerinden aldıkları övgü dolu mesajların yaygın basında da geniş yer bulduğunu söylüyor ve ekliyor:
“TPAO’nun eski 1 nolu Misafirhanesi’nin dili olsa da geçmişi anlatsa. Merhum Turgut Özal’dan eski Başbakan Yıldırım Aktuna’ya, Süleyman Demirel’den Mesut Yılmaz’a, Kenan Evren’den Tansu Çiller’e, adını hatırlamayacağım sayısız Bakan ve üst düzey bürokratları ağırladık. 35-50 Yıl önce Güneydoğu’ya gezi planlayan Dönemin Cumhurbaşkanları ve Başbakanları Batman’da konaklardı. Burada gördükleri ilgi ve alakadan hep memnuniyetleri dile getirirlerdi. Üst düzey yetkililer, Güneydoğu’da kalınacak yerin ‘Batman’ olduğunu yaygın medyanın yazarlarına anlatırlardı. Burada ağırlanan geçmişteki ünlü yazarlar, Batman’ı öve öve bitirmezlerdi…”

“SANATÇILAR, BATMAN’I MESKEN TUTARDI”

1990 Yılına kadar yıldızlı tek bir konaklama mekanın olmadığı Batman’ın, geçmişteki ünlü sanatçıları da ağırladığını şöyle anlatıyor Mecit Usta;

“1979 Yılında ‘Hazal’ filminin çekimi için bir ay süreyle TPAO 1 nolu Misafirhane’de kalan sanatçılardan biri de Türkan Şoray’dı. Merhum Hüseyin Peyda ve bazı sanatçılar da eski misafirhanede konuk olmuştu. Türkan Şoray’a her sabah kahvaltısını hazırlardım. Yöremizin organik ürünlerine hayran kalırdı. Batman’ı o kadar sevmişti ki, bir aydan daha fazla kaldı. Çok güzel bir film çekimi yapmışlardı. Eski sanatçılar Güneydoğu’da bir film çekimi oldu mu Batman’a yakın bölgeyi seçerlerdi.”

“14 BÖLGE MÜDÜRÜYLE ÇALIŞTIM…”

TPAO’ya bir ömür veren Mecit Demir, TPAO’da tam 14 Bölge Müdürü ile çalışmış.

Batman’dan Bölge Müdürlüğü yapan İsmail Kafesçioğlu, Süreyya Ekim, Sıtkı Sancar, Özkan Gümüş, Mehmet Yamaç, Aydın Saral, Fikret Yöndem, Erdal Ahıska, Talat Atalay, Mustafa İşbilir, Nahit Aydın, Mustafa Kart, Erdal Coşkun ve Bayram Kara ile çalışan emektar Demir, 2004 yılında çok sevdiği ‘TPAO’da ‘emekliye ayrıldı.

Fakat çalışanlığı ve dürüstlüğü nedeniyle dönemin Bölge Müdürü Bayram Kara tarafından ‘B’ pansiyonu olarak bilinen ve kapsam dışı personelin kaldığı ’40 Kişilik Pansiyonu’ da 9 yıl süreyle çalıştıran Demir, TPAO’nun eski günlerine hep özlem duyuyor.

Eski mesai arkadaşları ve petrol mühendislerin tamamının emekliye ayrıldığının altını çizen emektar Mecit Demir, duygu dolu sözlerle güzel sohbete noktayı bırakıyor:

“Yaşamım Beyaz Saray, 1 nolu Misafirhane, TPAO Kristal Park ve B pansiyonunda geçti. O günler su gibi geçti. Eskiden ‘Batman’ diye bir şehir’ yoktu, TPAO vardı. Şimdi şehir vardı, TPAO diğer kurumlar gibi küçüldü. Eskiden mesai nedir diye aklımıza bir şey gelmezdi. Büyük bir zevkle sabahlara kadar çalışırdık. Elbette o günler bir daha gelmez. TPAO’da hafta sonları özel programlar olurdu. Petrolcü ailelere özel yemek menüsü çıkarılırdı. Ödüllü orkestrasının eşliğinde o günler her gün bayram havasında geçerdi. Hayatımın en güzel günleri TPAO’da geçti…”

İşte bize bu şehri var eden ‘TPAO’ya bir ömür adayan emektar Mecit Demir’in, Batman yaşamından bir kesit…

Sağlıkla kalın…