*Kuraklık, Batman ovasını kasıp kavuruyor. Sulama kanallarının bir bölümü çalışmıyor. ‘Çek’ kapıları ve vana gibi demir aksamları çalınan sulama kanallarına ‘su’ verilemiyor. Nereden bakarsanız hırsızların 1 Milyon TL üzerinde demir aksamı çaldıkları sulama kanallarındaki içler acısı manzara, hububat ekicilerini de etkilemiş…

*Çiftçinin gözü, kuraklığın korkunç seviyede olduğu Batman’da sulama kanallarında…  Ancak kanalların bir bölümü çalışmıyor. Çevrimova köyü yakınından geçen P-1 ve P-2 sulama kanalı tamamlandığı günden bu yana su görmemiş. DSİ, sulama kanalına ‘su’ vermek istiyor ama kanal üzerindeki demir aksamlarının tümü çalınmış…

AKMAYAN KANALDA SU BEKLENTİSİ
Batman Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren ile Binatlı-Çevrimova köyleri arasındaki sulama kanalının önündeyiz...

Batman ovasına su sağlayacak sulama kanalı hiç suyla buluşmamış.

Başkan Eren, 2008 yılından bu yana suyun akmadığı ‘P-1, P-2’ denilen sulama kanalının eksikliklerine dikkat çekiyor:

“Sulama kanalında maalesef eksiklikler çok. Şu günlerde suya öyle ihtiyaç var ki, derdimizi nasıl anlatalım. Batman ovasının verimli arazilerinden 20 dönümlük alana ekilen buğday, arpa ve mercimek kurudu. DSİ’ye başvurduk. Talebimizi olumlu karşıladılar ama maalesef kanaldaki eksiklikleri bize söyleyince hayretler içinde kaldık. Hırsızlar, bu kanal üzerinde demir aksamı ne varsa çalıp götürmüş. DSİ yetkilileri bize eksiklikleri gidermeye çalışacağını anlattılar ama ihtiyaç duyduğumuz dönemde su bulamadık. Göz göre göre tarlalarımız susuzluktan kurudu.”

Biçerdöverler Derneği Başkanı Eren, hububat ekili alanlara bakıp, içler acısı manzarayı özetliyor:
“Bu gördüğümüz uçsuz-bucaksız ovada milyonlarca TL’lik hasar var. 20 Bin dönümün üzerinde hububat alanı kurudu. Çiftçi, çaresiz durumda…”

SULAMA BİRLİĞİ ‘SU’ VEREMİYOR
Dün telefonumuzun ucunda Sulama Birliği Başkanı Oktay Kılıç vardı.

Kılıç da çiftçinin ‘su’ talebine çare bulmamaktan yakınıyordu:
“Akça köyü yakınında cazibe kanalına su ulaştırdık. Çiftçiler, buradan kendi imkanlarıyla su götürebiliyor. Ancak P-1 ve P-2 denilen sulama kanalına maalesef birçok eksiklikten ötürü su verilemiyor. Vana, çek kapı vb. gibi metal aksamlarının tümü hırsızlar tarafından çalınmış. Kanal üzerindeki demir aksamların çoğu çalınınca sistem çalışmıyor...”

Azılı hırsızların sulama kanallardaki 1 Milyon TL’nin üzerinde demir aksamını çaldığının altını çizen Kılıç, bakın neler diyor:

“DSİ ile birlikte sulama kanalına su verebilmek için bir çaba harcıyoruz. DSİ, kanaldaki birçok eksiği gidermek için çalışıyor. Fakat kanal üzerinde demir aksamı diye bir şey bırakmamışlar. Olacak iş değil. Hırsızlar, hem kanala hem de çiftçiye büyük bir hasar vermiş durumda. Bu manzara en çok bizi üzüyor.”

BİREYSEL SULAMA PROJELERİNE BAŞVURAN YOK
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise Batman çiftçisinin bireysel sulama projelerine başvurmadığına dikkat çekiyor.

Gün, son 20 yılın en etkili kuraklığını değerlendiriyor:
“Bakanlığımızın çiftçilere tanıdığı damlama-sulama projelerinden Batman’da ne yazık ki yararlananların sayısı iki elin parmak sayısı geçmiyor. Günümüzde artık damlama sistemine geçmek gerekiyor. Çiftçinin damlama projelerinden yararlanmaması düşündürücü. Sulama kanallarına DSİ su vermek istiyor. Kanalda hırsızlıktan kaynaklanan bir yığın eksiklik var. Yine de DSİ, kanallara su vermeye çalışıyor.”

Yöre çiftçisinin tarım sigortası yapmaktan uzak kaldığının da altını çizen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, çiftçinin doğal afetlere hazırlıklı olmasının gerektiğini söylüyor:
“Yöremizdeki çiftçi gerek yangın gerekse kuraklığa önlem amaçlı parsel bazlı sigorta yapabilir. Nedense çiftçimiz, büyük emek verdiği tarlasına sigorta yapmayınca doğal afetlerden ötürü büyük bir zararla da karşı karşıya kalabiliyor.”

Anlayacağımız yaklaşan bu hasat mevsimi öncesinde çiftçilerin büyük çığlığını duyacağız.

İnşallah, birkaç gün içinde yağmur yağar.

Aksi takdirde 2021, hasad dönemindeki çiftçi için ‘kayıp yıl’ olur…