**Köy ve mezralarımıza ne kadar da huzur ve barışın yakıştığını Yontukyazı (Cınesker) köyündeki barış töreninde bir kez daha tanık olduk. 40 Yılı aşkın süredir gazetecilik yapıyorum, bu coğrafyada ne yazık ki dünden bugüne bir incir kabuğunu doldurmayacak meseleler yüzünden çıkan kavgalarda akan akın hep acı ve gözyaşına neden oluyor.

**Geride bıraktığımız Kurban bayramının birinci gününde Beşiri-Yontukyazı, diğer adıyla Cınesker’de 54 kişinin yaralanmasını Türkiye konuşmuştu. Çok geçmeden o üzücü olayın barışla sonuçlanması korkunç olayı unutturdu.

GARZAN KIYISINDA BARIŞ…
Sessiz ve derinden akan Garzan Çayı’nın birkaç kilometre ötesinde 100 haneli Yontukyazı (Cınesker) köyünde geçtiğimiz Pazar barış töreni vardı…

Alikan aşiretinin önde gelen simaları, politikacılar ve üçüncü şahısları rahatsız etmeden kendileri aldıkları kararla belki de son yılların en güzel sulh ortamını oluşturdu.

İl Jandarma Alay Komutanı Albay Adem Taşkın, 21 yıl önce görev yaptığı Beşiri’de eski arkadaşlarını da andığı barış töreninde anlamlı bir konuşma yaptı.

Bakın Albay Taşkın’ın sözlerine;
“Bayram sonrasıydı, köy meydanında küçük bir kızımız ‘size sarılabilir miyim’ deyince çok duygulandım. Sizler de maalesef bayramda birbirinize sarılmadınız, bayramlaşmadınız. Artık hakkınızı bir birinize helal edin. Bu güzel köyümüz de huzurlu bir ortama kavuşsun…”

Yontukyazı köyünün ortasındaki iki katlı taziye evi binasında kalabalık bir kitle vardı. Taziye evi binasında yer kalmayınca birçok kişi ‘barış’ için dışarıda bekleyişteydi.

Alikan aşiretinin ailelerinden Öztürk, Konaç, Duman, Banlı ve Suçin’lerin önde gelen simaları Cınesker’de barışın sağlanmasında büyük rol oynamıştı. Barış töreninde imamlar bir daha kavga-gürültü yaşanmaması için nasihatlerde bulunuyorlardı.

Cınesker ve çevresindeki köylüler, yan yana oturup güzel bir fotoğraf oluşturmuştu.

CINESKER’E YAKIŞTI…
Batman Çağdaş geçen hafta içinde de Yontukyazı (Cınesker) girişinde yaptığı canlı yayınlarında eski yerleşim biriminin barışa çok yakın olduğunun altını çizmişti.

Jandarma ekiplerinin 9 gün süreyle giriş-çıkışları kontrol altında tuttuğu 100 haneli köy, barışın sağlanmasıyla artık daha huzurlu.

Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener’in de katıldığı barış töreninde iki tarafın fertleri, imamların tuttuğu Kuran-ı Kerim altında geçti ve barış sözü verdi.

Garzan Çayı’nın birkaç kilometre ötesindeki Beşiri’nin en güzel köylerinden biri de Cınesker’dir. Yine bu köye komşu olan çok önemli bir durak var. Geçmişte öykülere konu olan tarihi Memıkan köprüsü ile eski tarihi dokunun olduğu Garzan çayı yatağındaki köyler, geçmişten günümüze hep hoşgörünün mekanlarıydılar.

Kültür mozağinin olduğu bölgelerden biri de Garzan Çayı yatağındaki köy ve mezralardır.

Kurban bayramının tatilinin son gününde barışın sağlandığı köyde manzaranın güzel tarafı da Alikan aşiretinin önde gelen isimlerinin, kendi aralarında barışı sağlamalarıydı.

KÖY HUZUR İÇİNDE YAŞASIN…
Barış töreninin yapıldığı taziye evi binasında çıkarken aracımızın park edildiği alana geldiğimizde, evlerinin gölgesinde oturan bir grup kadın bize yönelttikleri soru ilginçti; “Barış artık mutlu sona ulaştı diyebilir miyiz? Her şeyden önce bu ortamı sağlayanlardan Allah razı olsun. Hepimiz akrabayız, kardeşiz. Aramızda yabancı kimse de yok…”

Bize soğuk su ikram eden o kadınların yüz ifadeleri görülmeye değerdi.

Yontukyazı’ndan Batman’ın yolunu tutarken günbatımıydı.

Yolda bayramlaşma ziyaretlerinden dönen bazı vatandaşlar bize sormadan edemiyordu;

“Galiba Cınesker’den geliyorsunuz, inşallah orada kalıcı bir barış oldu. Bizler de onlar kadar mutlu olduk…”

O üzücü olayda yaralanan ve tamamı taburcu olan köy sakinlerine ‘geçmiş olsun’ dileklerimizi iletiyoruz.

Köy kavgalarının artık son bulmasını diliyoruz.

Köy ve mezralarda yaşayanlar hep huzur içinde yaşasın.

Sağlıkla kalın.