*Batman’ın dününü bize en iyi anlatan değerler bir bir ayrılıyor aramızdan. 60 Yıl öncesinde Gercüş’ün Koçak (Kerkinne) köyünden petrol şehrinin göbeğindeki Dörtyol kavşağında bina yapan Mele Hamit Yıldız’a sormuşlar; “Çöl ortasındaki bu güzergahta ev yapılır mı?” Öngörüsü yüksek olan Yıldız, hemen yanıtlamış; “50 Yıl sonra burası şehir ortasında kalır.”

*1971 Yılında Batman Lisesi’nde öğretmenlik yapan Edirneli Edip Korucu, Turgut Özal Bulvarı Dörtyol kavşağında çevre illerin tabelalarının önünde çektiği karede Mele Hamit Yıldız’ın evinin bulunduğu alan da dikkat çekiyor. Son 50 yılda Batman’ın nasıl kabuğuna sığmadığını bu siyah-beyaz kareden fark ediyoruz…

BATMAN GÖNÜLLÜSÜNÜ KAYBETTİK

O, aslen Gercüş ilçesinin Koçak (Kerkinne) köyündendi.

Henüz 20 yaşındayken petrol kentinin yolunu tutan Mele Hamit Yıldız, gençlik yıllarında örnek bir esnaftı.

Ayrı zamanda sulh insanı olan Yıldız, tam bir Batman gönüllüsüydü.

50 Yıl öncesinde Turgut Özal Bulvarı’nın Dörtyol kavşağında bina-yapı sayısı iki elin parmak sayısını geçmezdi.

O, köyünü terk ettiğinde geldiği Batman’da ilk yerleştiği yer; Dörtyol kavşağıydı.

Şimdilerde şehrin kalbinin attığı Turgut Özal Bulvarının göbeği sayılan yerde; eski kaportacı ustalardan Bitlisli Saygılı ailesiyle birlikte o güzergahta apartman yapan simalardandı Mele Hamit Yıldız’dı.

Batman ve yöresinin yaşayan tarihiydi Yıldız.

Bu şehrin hem dününü hem de öykülerinin en iyi bilenlerdendi.

Bize hep Batman’ın dününü anlatırdı.

Yörenin gelenek-göreneklerini en iyi bilen Yıldız, bir süredir sağlık sorunlarını yaşıyordu.

87 Yaşındaydı ama dinçti.

Önceki gün yaşama veda etti.

Sessiz-sedasız ayrıldı aramızdan.

Çok sevdiği Batman’da toprağa verildi. Bu şehri, hiçbir yere değişmeyen Yıldız, bilge bin insandı.

Mekanı cennet olsun…

52 YIL ÖNCE DÖRTYOL KAVŞAĞI

1971-74 Yılları arasında Batman Lisesi’nde öğretmenlik yapan Edirneli Edip Korucu, tam 52 yıl öncesinde çektiği siyah-beyaz karede Mele Hamit Yıldız’ın da evinin görüldüğü bazı yapılar dikkat çekiyor.

Petrol kentinin henüz geliştiği yıllardı.

Kent merkezi nüfusu 40 binlerdeydi.

Şimdi ki Turgut Özal Bulvarı’nda 70’li yılların başında Eski Endüstri Meslek Lisesi binası ile ötesinde bir Atatürk Parkı bir de Esentepe vardı.

Etraf çöldü.

Batman Lisesi’nin ‘Efsane Müdürü’ Gülpaşa Sezer ile birlikte görev yapan Edirneli eğitimci Korucu, 50 yıl öncesinin Batman’ını bize anlatıyor:

“Batman Lisesi ile eski Batman Endüstri Meslek Lisesi binasının ötesinde tek-tük yapı vardı. Petrol kentinin merkezi daha çok Cumhuriyet alanı çevresi ile çarşı sayılırdı. Hiç kimse günümüzde şehrin en güzel güzergahı Turgut Özal Bulvarı’nın bu hale gelmesini tahmin edemezdi.”

O dönemler kaldırımı olmayan, Belediye bünyesindeki TEK’in kurduğu ilkel elektrik direkleri, tek-tük iki katlı briket kondu-kerpiç evlerin olduğu Batman ile şimdi ki petrolün başkenti arasında mukayese bile yapılamaz.

Özetle; o dönemler bu kentin temelini atanlardan Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, Batman’ın ilk Lisesi’ni o dönemlerde örnek eğitim yuvasına dönüştüren Gülpaşa Sezer ile ilk iş insanlarını hep güzelliklerle hatırlayacağız.

Sağlıkla kalın…