*Bir şeyi ne kadar unutmak istersen peşini bırakmaz. Hayat bazen yaşamak istemediğin olaylarla karşılaşmanı sağlayabilir. Geçmişteki bazı simaları unutmak istersin ama rüyalarına girer, bir şekilde yanına gelir. Yaralarına ‘yara bandı’ olacak kişi karşına çıkıncaya kadar unutamazsın… Evet, bugün Cumartesi. Geçmişteki bazı petrolcü simaları hatırlayalım?

TPAO’DA YILDIZ KAYINCA

TPAO’nun eski yöneticilerinden Yalçın Altan, TPAO eski Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın ‘Sondaj Müdürlüğü’nün genişlemesinde büyük katkısının olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor:

“Yamaç’ın Bölge Müdürlüğü döneminde en üst sondaj değerleri alınmıştı. Çok metraj yapıldı, personel eğitimi ve makine parkında değişiklikler yapıldı, ciddi gelişmeler kaydedildi.”

1980 ila 1990 yılları arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nü yapan Mehmet Yamaç, 1964 yılında staj gördüğü Batman’da dönemin ilk petrolcülerinden Argun Gürkan, Ömer Öğütoğlu, Yalçın Altan, N. Öğütçü ve Servet Serçeoğlu ile 40 kişilik B pansiyonunda bir süre konaklamıştı…

İLK YÖNLÜ SONDAJ BATI RAMAN’DA

Petrolcülük tarihinde ilk yönlü sondajı Vahit Kuzuoğlu Batı Raman Dağı’nda yönetmiş.

Eski petrolcü Altan, dönemlerinde TPAO’nun ilk barakalarının kurulduğunu da hatırlatmadan edemiyor:

“TPAO’da ilk düzenli yemeğin çıkması, ilk barakaların kurulması ve ilk hava sondajı bizim zamanımızda oldu. Bunlar o dönemde şartların getirdiği sonuçlardı. Düşünün ilk yönlü sondajı Batı Raman’da Vahit Kuzuoğlu yönetti.”

Tarih yazan o petrolcülerden şimdilerde Yalçın Ata da Mehmet Yamaç da aramızda yok.

Onlar unutulmaz petrolcülerdi.

Allah rahmet eylesin.

“DAĞ-TAŞ PETROL ARARDIK”

Yıl 1987. Jeoloji Bölge Müdürlüğü’nden Batman Bölge Müdürlüğü’ne kadar yükselen Fikret Yöndem, tam 34 yıl önce ekibiyle Sason çayı ile Baykan çevresinde ‘Jeoloji’ araştırmasında bulunmuş.

Bölgeyi karış karış gezen petrolcülerden Mustafa Erenler, Hasan Yapar, Selçuk Akgül İsmail İlleez, Adnan Çetin, Cengiz Ali Şan ve Mehmet Çetinkaya ile yıllar önce bölgeye karış karış gezdiklerini altını çizen Yöndem neler diyor:
“Kısıtlı imkanlara rağmen gidilmeyen yerlere ulaşırdık. Dağ-taş demeden her yerde petrol arardık. İşimiz yeni sahaları keşfetmekti. 1990’lı Yıllar TPAO’nun altın seneleriydi…”

İLK KADIN PETROLCÜ

Türkiye’de ilk kadın petrolcü Mehlika Taşman’dır.

1940’lı Yıllarda dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Batman-Mardin il sınırındaki Midyat-Basbirin sahasına gidiyor.

Türkiye’nin ilk petrol kuyusu Basbirin’de açılıyor.

İsmet İnönü’nün özel doktoru da Mehlika Taşman’ın babasıymış.

TPAO’dan önce MTA’da yıllarca beraber çalıştığı ilk diplomalı petrolcü Cevat Taşman ile Raman Dağı’nda evlenen Mehlika Taşman, petrolün bulunduğu ilk dağda ilkel koşullarda petrol incelemelerini sürdürmüş. At sırtında eşi Cevat beyle petrol sahalarının yolunu tutmuş yıllarca.

Petrol sahalarında geçen zor günlerini şöyle özetlemiş ilk petrolcü kadın;

“Barakalarda kalıyorduk. Toprak olan yerin üzerine hasır çekilmişti. Odun sobası vardı, çok ilkel şartlarda çalışıyorduk ama mutluyduk.”

ŞİMDİ Kİ PETROL SAHALARI

Batman’a 10 ve 15 kilometre uzaklıkta 2 yeni kuyuda bulunan petrol geçenlerde yaygın basında da yankı uyandırdı.

Kocalar köyü yakınındaki Sergevra köyü topraklarında 27 gravite, Salat yerleşim biriminde ise 40 gravitedeki ‘kara altın’ petrolcüleri sevindirdiği kadar çevresindeki yerleşim birimlerinde oturanları da umutlandırdı.

Evet, o iki sahadan dönünce ünlü sanatçı Barış Manço’nun “Unutamadım” adlı şarkısı TRT’nin Radyosu’ndan yankılanıyordu:

“Dün yapa yalnız dolaştım yollarda… Gözlerimde yaş, kalbimde sızı… Unutamadım, unutamadım, unutamadım…”

Biz de eski petrolcüleri unutamıyoruz…

Sağlıkla kalın…