*Yaz mevsiminin belki de en sıcak günlerini yaşıyoruz. Kurban Bayramı’nın üzerinden bir hafta geçti. Sorunlara kaldığımız yerden devam ediyoruz. Aslında memlekette çok şeyin değiştiğini Batman Çağdaş’ın ‘Batman Fotoromanı’nın ‘Nostalji’ köşesinden görebiliyoruz…

*Şehir büyüyor, talepler artıyor. Batman’ın yanı başındaki Hasankeyf’te ‘Turizm’in canlandığını Bayram tatilindeki boş durmayan tekne işletmecilerinden öğrenmiştik. Tarihi ilçenin gezi güzergahında yeni dinlenme tesisi de yerli-yabancı konukların uğrak yerine dönüşmüş…

YENİ İMARI MERAK EDEN EDENE

Uzun süren Kurban Bayramı Tatili’nin rehaveti üzerinden atanların soluğu aldığı kurumların başında; kuşkusuz Belediye, DEDAŞ ve diğer kurumlar geliyor.

Batman Belediyesi’nin ‘2’nci etap İmar Planı, Belediye Sarayı girişindeki kapıya asılmış.

Sıcak havaya rağmen ‘İmar’ı merak edenler, yeni imar plan haritasını pür dikkat inceliyor.

Şehrin ‘Batı ve Güney’ bölgelerini kapsayan yeni imar bölgeleri tam 1150 hektarı kapsıyor.

Özellikle Batman Şehirler arası Otogar çevresindeki arsaların bir bölümünü kapsayan yeni imar, o bölgedeki kaçak yapılaşmayı da ortadan kaldıracak gibi.

Otogar ile Güney Çevre yolunu bir birine bağlayacak o güzergah, şehrin trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak.

Bir süre daha askıda kalacağı belirtilen ‘2’nci İmar Bölgesi’ şayet netlik kazanırsa;  kentin hem Batı hem de Güney Bölgesi ‘nefes’ alacak.

Tıpkı Aydınkonak (Körik) Mahallesi’nde olduğu gibi yıllardır bu şehrin imarın tıkandığı ‘Batı ve Güney Bölgelerindeki İmar’da yerel yönetimin adım atması önemliydi.

İşte bu nedenle Batmanlıların büyük bir kesimi şu günlerde ‘İmar’ı yakından takip ediyor.

DEDAŞ’TA FATURA ÇİLESİ

Batman Çağdaş okurları soruyor;

“Daha önce faturamızı ödemek için internet üzerinden fatura yatırabiliyorduk. Şimdi o imkan yok. Yine de cezalı durumuma düşmemek için gittiğimiz DEDAŞ’ın tahsilat bölümünde uzun kuyrukları görünce kaygılanıyoruz. Korona vaka sayısının arttığı şu günlerde, DEDAŞ eskisi gibi internet ortamından abonelere bu imkanı tanısın. İç içe kuyruklar, salgına davetiye çıkarıyor. DEDAŞ yetkilileri, bu manzarayı görmüyor mu?”

Evet, aboneler haklı.

Şu sıcak yaz günlerinde sabahın erken saatlerinde faturasını ödemek için çile çeken vatandaşların çığlığını DEDAŞ yetkilileri duymalı.

Korona’da vaka sayısının arttığı dönemde bazı kurumlar, ne zaman gerekli tedbirleri uygulayacak?

Ne yazık ki, DEDAŞ özelleştirildikten sonra abonenin sesini duymuyor.

Ancak salgın döneminde özelleştirilse de DEDAŞ, özellikle tahsilat bölümüne çeki-düzen getirmeli.

Dün DEDAŞ’ta bir yetkiliye ulaştık.

Soruna açıklık getirdi.

DEDAŞ yeni bir işletme sistemine geçiyor.

Yeni sistemin bir iki günde oturacağını da öğrendiğimiz DEDAŞ yetkilisi ise abonelerden ‘sabır’ istiyor ve ekiliyor; “Yeni sisteme geçtiğimiz için yaşanılan bu sorun nedeniyle abonelerden özür diyoruz…”

HASANKEYF’TE ‘KEYF’İN ADI

Geride bıraktığımız Kurban Bayramı tatilinde Hasankeyf’in ‘turizm’de canlılık kazandığına boş durmayan teknelerin manzarasından anlamıştık.

Bayram tatilinde teknelerin tamamı dolmuştu.

Kale ve kanyonlara tekne turu yapan tekne işletmecilerinin yüzü gülüyordu.

Teknelerden biri geliyordu, diğeri gidiyordu.

Boş tekne yoktu.

Kısacası tarihi ilçede keyfin adı; Hasankeyf tekneleriydi.

Bayram tatilinde ziyaretçi akının olduğu Hasankeyf’in yeni çarşı girişinde karşılaştığımız kebapçı Remzi Kurşun ile yine Hasankeyf çarşısının son durağında, Arkeopark alanına komşu İlyas Saruhan’ın işlettiği cafe Marina tesisindeki personelin güler yüzlüğünden yerli-yabancı konuklar memnundu.

Hasankeyf, hep böyle olsun.

Kazanan Hasankeyf olsun.

GEZİ GÜZERGAHINDAKİ TESİS

Hasankeyf’e 10 kilometre kala Asmalı Konak Dicle dinlenme tesisi ise, yola sıfır.

Yılların lokantacısı Mecit Tokdemir ile Mele Burhan Ayiş’in, Kurban Bayramı arifesinde açtığı 400 kişi kapasiteli tesis, tek kelimeyle mükemmel.

Suçeken Köyü’nün Baraj Gölü’ne hakim tepeye  harika bir tesis yapılmış.

2 Katlı binanın zemin katı tamamen mutfak bölümüne ayrılmış.

20 Civarındaki tecrübeli lokanta aşçısı ve garsonuyla yerli ve yabancı konuklara ‘merhaba’ diyen tesiste tabiri caizse ‘yok’ yok. İkinci katı barajın masmavi sularının, meltemsi esintisiyle gün batımında eşsiz bir manzaraya bürünüyor.

Yine tesisin zemin katının çevresinde sayısız üzüm asmalarından sarkan ve tadına doyum olmayan üzüm, yerli-yabancı konukların iştihanı açıyor.

Tesisin ortasındaki havuz ise yeşil ile mavi renk tonlarını birleştiriyor.

Yılların tecrübeli restaurant-lokanta işletmecisi Mecit Tokdemir ile Burhan Ayiş, tarihi güzergaha kazandırdıkları tesisi yakından görmek gerek.

Hasankeyf’e yolu düşenler, özellikle gün batımında bu tesisi görmeli.

Kısacası, bir başkadır memleketimin havası…

Sağlıkla kalın…