*2007 Yılında Koç Grubu’nun bünyesine katılan ülkenin ilk rafinerisi olan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde maalesef ileriye dönük ne yeni bir ünite ne de yatırım planlandı. ‘Kara mahsul’ ağırlıklı ünitelerle devam eden Koç Grubu’ndan oysa Batmanlıların beklentileri büyüktü…

*Kısa adı ‘BATSO’ olan Batman Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri de artık eli kulağında. Önce meslek komiteleri seçimleri yapılacak. Ardından da ‘Başkan’lık seçimi yapılacak. Umarım, meclis ve yönetim bu şehir için dertlenen, bu şehrin geleceğini kendi çıkarlarına tercih edenlerden oluşur…

KOÇ’TAN BEKLENTİLER BÜYÜKTÜ
2007 Yılından bu yana ülkenin ilk rafinerisi olan Batman TÜPRAŞ Rafnerisi, Koç grubunun…

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi özelleştiğinde hemen hemen bu şehirde yaşayanların yüzde 80’i Rafineri’nin Koç Grubuna verilmesinden yanaydı.

Hatta eski petrol emekçileri de Koç grubuna önceliğin verilmesinden yanaydı.

..Ve beklenen olmuştu.

Koç grubu diğer rafinerilerde olduğu gibi Batman Rafinerisi’nin de sahibi olmuştu.

Aradan tam 15 yıl geçti.

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde yaklaşık 500 ile 600 arasında çalışan var. Belki de daha az rakamla çalışıyordur. Elimizde çalışan sayı ile ilgili net bir rakam yok.

1955'ten günümüze kadar ülkenin ilk rafinerisinin Batman'a ekonomik anlamda önemli bir katkısı oldu. Kimse bunu inkar edemez.

Ama yıllarca eski ünitelerle üretimi sürdüren Batman Rafinerisi’nde ‘beyaz’ mahsulü üretecek üniteler kurulmayınca diğer rafineriler Batman’ı geride bıraktı.

BATMAN’DA STOK TANKLARI
1980 Darbesinin mimarı Kenan Evren, Batman’a kurulması gereken tesisleri petrolün olmadığı Kırıkkale’nin Çölü’ne kurunca Batman Rafinerisi ‘üvey evlat’ muamelesi gördü.

Oysa Rafinerilerin anası olan Batman Rafinerisi yeni üniteleri çoktan hak etmişti.

Bir umut ya… Koç grubu tüm rafinerileri satın alınca, Batmanlılar da çok ama çok umutlanmıştı. 15 yıldır ha bugün ha yarın Batman Rafinerisine yeni üniteler yapılacak diye umutlanıp durduk. Rafineriye nedense hep kara mahsul üzerine yatırım yapıldı. Bakın Batman Rafinerisi alanına stok tankları dışında yapılan yeni bir ünite yok.

Koç’un Batman’a karşı maalesef elle tutulur bir projesi de yok. Düşünün Koç grubu, buradan kazanıyor. Batman Rafinerisi vergisini bu şehre bile vermiyor.

Koç grubu, Batman Üniversitesi’ne güzel bir fakülte binasını bile kazandırabilirdi. Örneğin söz alındığı halde açılmayan Diş Hekimliği Fakültesi binasının Batman’a yapılması için Koç grubuna böyle bir taleple gidilmelidir. Ya da Koç grubu Batman Üniversitesi’nde açılan petrol bölümünden her sene 50 öğrenciye istihdam imkanı sağlamalıdır. Bizce Koç grubu, bu şehre çok daha fazlası borçludur. Yeter ki buradaki iş dünyası ve odalar bu talepleri Koç grubuna iletsinler…

*****

BATSO SEÇİMLERİ
Uzun yıllardır BATSO seçimlerini yakından takip ederiz.

1968 Yılında örnek iş insanı merhum Mahmut Ortaboy’un kurduğu BATSO’da uzun yıllar merhum Mehmet Teymur ‘Başkan’lık görevini sürdürmüştü.

Eski Oda Başkanlarını rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Eskiden de şimdi de meslek komitelerinde listeler arasında büyük rekabet olurdu.

BATSO’ya kuşkusuz değer katan isimler de oluyor ve kimlik için de ortaya çıkanların da olduğunu bir çok kişi biliyor.

8 Ekim’de BATSO’da 6000’i aşkın üyeyi ilgilendiren bir seçim olacak.

Şimdiden seçim kampanyasında amansız bir yarışın olduğunu hemen herkes biliyor.

Biz dört adaya da aynı mesafedeyiz. Mümkün olduğunca adayların haberlerini tarafsız ve her birini eşit şekilde aktarmaya çalışıyoruz.

Umarız, meclis ve yönetim bu şehir için dertlenen; bu şehrin geleceğini kendi çıkarlarına tercih edenlerden oluşur…

Sağlıkla kalın…