*TPAO, 67 yıldönümünü sesiz-sedasız geride bıraktı. 1955’ten 1992’ye kadar yıldönümleri parlak kutlamalarla geçen TPAO, günümüzde personel sayısı azalsa da aramalarda tarihinin rekorunu kırıyor. 10 Aralık tarihi geldiği mi Batman’ı var eden bir zamanların ekonomi lokomotifi TPAO’nun eski günleri hep akıllara gelir…

*TPAO denilince yine bünyesindeki bir zamanların Petrolspor’u akıllara gelir. 62 Yıllık kulübün içine düştüğü hazin çöküşten kurtaran isim de Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin oldu. İki yıl öncesinde neredeyse batan geminin malları gibi pazarlık masasında olan kulüp ne yazık ki, Kırmızı-Beyazlılardı…

10 ARALIK TARİHİ GELİNCE…

10 Aralık tarihi, Batman’ın ‘İl’ oluş tarihi 16 Mayıs kadar çok önemli bir tarihtir.

1955 Yılında kurulan TPAO, 14 haneli ‘İluh’u yarım milyonluk petrol şehrine dönüştüren önemli bir kuruluştur.

Şayet, ‘kara altın’ olmamış olsaydı, belki de halen günümüzde Siirt’in küçük bir ilçesi olacaktı Batman.

Bu devasa kurumdan kimler geldi, kimler geçti.

Aramızda olmayan o güzel simalara Allah’tan rahmet diliyoruz.

Türkiye’nin en önemli petrolcüleri bu kurumda görev yaptı.

Batman, TPAO ile özdeşleşen bir şehirdir.

İşte bu nedenle TPAO’yu ön planda tutuyoruz.

Bu şehre ilk hastaneyi getiren, ilk sinemayı, ilk futbol okulu, ilk havuzları ve yeşil alanı getiren de olan bu devasa kurumun hala Batman’da yaşatılması çok ama çok önemlidir.

Geçen hafta sesiz sedasız yıldönümünü mütevazi bir şekilde kutlayan TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir ve ekibi, Batman ve Diyarbakır Valiliklerine ziyarette bulundu.

Cuma namazı sonrasında Site Camisi’nde vatandaşlara meyve-suyu ve tatlı ikram edildi.

Kurumda 5 ve 10 yıl çalışanlara çeşitli armağanlar dağıtıldı.

Yıldönümünde petrol rekorunu kıran TPAO’ya nice 67’nci yıllar…

TPAO’NUN DÜNÜ…

Bugün bizi Türkiye Petrolleri’nin eski yıllarına getiren arkadaşımız Şehmus Ustabaşı’yı dinliyoruz.

30-40 Yıl önce TPAO’nun kuruluş yıldönümlerinde arkadaşlarıyla birlikte aparatif çeşitlerini hazırlayan TPAO’nun eski emekçilerinden gazeteci Şehmus Ustabaşı, Türkiye Petrolleri’nin eski yıl dönümlerini şöyle anlatıyor:

“1985 ile 2016 Yılları arasında TPAO’da çalıştım. Pasta ve tatlı ustasıydım. Soy adımız da  olduğu gibi merhum babam Nezhet Usta’nın, yemek ve tatlı-pasta ustalığı işimizdi. Babamdan çok şey öğrendim. TPAO’nun kuruluş yıl dönümleri arifesinde yoğun hazırlık içine girerdik. Aşçı, tatlı ve pasta ustaları Beyaz saray ile Kristal park’ta bir araya gelirdi. Kuruluş yıldönümüne katılacak seçkin protokol için sayısız pasta ve tatlı türleri hazırlardık.  Örneğin TPAO’nun sondaj kulelerinin yaş pasta maketini yapıp, 10 Aralık’ın simgesi haline getirirdik. 25 Metre uzunluğundaki aparatif masada ‘yok’ yoktu. Dönemin TPAO, TÜPRAŞ, Botaş, Petrolofisi ve Batman’daki tüm yöneticileri 10 Aralık kuruluş yıldönümünde olurdu. 5 ve 7 Yıldızlı otellerde bile olmayan aparatif çeşitleri biz de vardı.”

TPAO’nun eski yıldönümlerini de Ustabaşı şöyle özetliyor;
“Her yıl dönümü geldiğinde hüzünlenirim, eski günlere dalıp  giderim. 5, 10, 15, 20 ve 25 Yılını dolduran personelin heyecanı 10 Aralık’ta görülmeye değerdi. Özellikle Beyaz saray’da yapılan yıldönümleri kutlamaları bir başka olurdu. TPAO’daki petrol emekçileri, takdirname ve yüzük almanın heyecanı içinde olurdu. Ünlü fotoğrafçı Kemal Tapan, petrol emekçileriyle ünite müdürlerinin hatıra karelerini çekerdi. Hala o hatıra kareler albümlerde saklanılır. Dönemin Bölge Müdürleri ve TPAO’nun ünite müdürlerinden armağan almak her emekçi için bir gururdu. O gurur günü için heyecanlı bir bekleyiş içindeydik. Petrol emekçileri aldıkları o anlamlı armağanları hala evlerinin en güzel köşesinde saklar.  TPAO’nun geleneksel yıl dönümleri günlerce konuşulurdu. Ankara’dan üst düzey yetkililer Batman’daki yıldönümünde olur.”

TPAO’nun petrolde son yılların büyük rekorlarını kırdığını da hatırlatan Ustabaşı, eski ile yeni dönem arasındaki farkı da değerlendirmeden geçemiyor;

“Çalıştığımız dönem şimdi ki gibi teknolojiden çok uzaktı. Petrolcüler geçmişte çok zor şartlarda görev yaparlardı. Elbette günümüzde çok şey değişti. Daha önce tüm petrol sektörlerinin bağlı olduğu TPAO’da 7000’e yakın işçi vardı. Sayısız ünite bulunuyordu. 1992 Yılından sonra özelleştirme olunca o dev kuruluşta çalışanların sayısı da azaldı. Günümüzde maalesef personel sayısı düştü. Fakat petrol aramalarında TPAO, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor. Batman bölgesinde günlük petrol üretiminin 42 bini varili geçmesi büyük başarıdır. TPAO Bölge Müdürü sayın Mustafa Demir ve ekibi, petrol aramalarında bölgeyi adeta karış karış geziyorlar. Petrolün başkenti olan Batman’da geçmişten günümüze bu  şehre en büyük katkısı olan kurumlarında kuşkusuz TPAO’dur.”

Başta merhum babası, hatta kendisinin de emekli olduğu ‘TPAO’nun ‘Batman’ın adeta bir ekonomi lokomotif görevini sürdüren bir kurum olduğunu anımsatan Ustabaşı, konuşmasını şöyle tamamlıyor; “Bu dev kuruluşa büyük hizmetleri olan ve bugün aramızda olmayan büyük değerlerimize Allah’tan rahmet diliyor, emekli olan ve halen ekmeğini bu kurumda sağlayan petrol emekçilerine de uzun ömür diliyorum. TPAO’nun 67 kuruluş yıldönümünü de bu kuruluşun bir emeklisi olarak yürekten kutluyorum…”

PETROL’ÜN MİMARI…

Üç buçuk yıl önce Vali Hulusi Şahin, Batman’da göreve başladığında ‘62 Yıl’lık kulüp can çekişiyordu.

O eski ‘Kolej Takımı’ndan uzaklaşan ‘Yarım Milyonluk Şehrin’ tek profesyonel takımın hali içler acısıydı.

Mazisi başarılarla dolu bir futbol kulübünün, iki yıl önce içine düştüğü manzaraya dönüp bakılırsa; ne badireler atlattı.

Satışa çıkarılan bir kulüp olmuştu Petrolspor.

Otobüsü satılan ve kulübe alınan polar saatlerin nasıl ortadan kaybolduğunu, klimaların bile söküldüğünü Batmanlı futbolseverlerin çoğu biliyor.

Kulübün dili olsa da iki yıl öncesini anlatsa.

Şimdi de sanki bu başarı başka birilerininmiş gibi hareket ediyorlar.

Bir dönemler bir çevrenin ‘Geçim Kaynağı’na dönüşen bu kulüp, son anda ‘ip’ten dönmüştü.

Unutkan bir toplumuz.

Kulübün düştüğü o hazin çöküş, günümüzde çok çabuk unutuldu.

Çok değil; birkaç yıl öncesinde yolcuların içinde bulunduğu otobüsle kamp yolunu tutan, futbolcuların biriken alacakların ödenmediği, borç enkazının olduğu bir dönemde sporsever Vali Hulusi Şahin, çıkıp bu takımı tek başına göğüsledi.

İki sezon üst üste küme düşme potasındaki Petrol’ün, 17 yıldır düştüğü 3. ligden bir üst lige çıkarabilmek için az uğraşmadı Vali Şahin.

İş dünyasıyla bir araya geldi, bu kulübün önünü açmak için de her türlü fedakarlığı yaptı.

Şimdi de ‘başarılı’ diye de kulübün etrafında ‘fır’ dönenler var.

O kötü dönemlerin kahramanları bile neredeyse ‘bu başarının sahibi benim’ diyecek.

Lütfen, kimse kendisine bir pay çıkarmasın.

Bu işin mimarisi de kulübü zirveye de taşıyan isim; Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’den başkası değildir…

Başarının sahibi Vali Şahin’dir.

Kimsenin kendisine pay çıkarmasına gerek yok.

Bu başarı öyküsünü sahibi bellidir.

Sağlıkla kalın…