*Batman’da 50 yıl önce Belediye Başkanlığı yapan merhum Mustafa Ramanlı, o dönem karşılaştığı bazı soruları kaleme almış. Nüfusun 25 binin üzerinde olduğu dönemlerde kentte ‘sosyal imkanlar’ yoktu. Bize 60 yıl öncesinde toplam 486 personelle yerel yönetime hizmet verdiklerini hatırlatıyor merhum Ramanlı…

*Ramanlı, o dönemlerde neler hatırlatmış: “Şehrin bir kesimi TPAO tesislerinin bulunduğu Site’de sosyal imkanlardan yararlanıyordu, maalesef o tesislerden Batman halkının bir kesiminin yararlanma olanağı kısıtlıydı. 50-60 Yıl önce Belediye binası dışında bir tesise sahip değildik. Kentimizde dinlenme alanı gibi tesisin olmaması üzücü idi…”

RAMANLI; “BELEDİYE’YE AİT BİR TESİMİZ YOKTU”
50-60 Yıl öncesinin Batman’ını somut verilerle dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, anlatmış.

Merhum Ramanlı, 10 yıl süreyle yaptığı Başkanlık görevini sağlık sorunları nedeniyle bırakmış.

1968 ila 1977 yılları arasında o dönemlerde kısıtlı imkanlarla ‘yok’tan var ettiği bir yerel yönetimi nereden nereye getirdiğini şöyle özetlemiş merhum Ramanlı:
“O tarihte Belediyemiz, Belediye binasının dışında hiçbir tesise sahip değildi. Resmi sayıma göre 24 bin ve gerçekte 35 binin üzerinde nüfusa sahip olan Batman’da bir hal binası, bir sanayi çarşısı, bir otobüs terminali, bir spor tesisi, bir dinlenme alanı gibi tesis bulunmayışı elbette üzücü idi. Hele şehrin bir kesimi olan TPAO alanında yüzme havuzu, misafirhane vs. gibi sosyal imkanlar varken, müessesenin kendi personelinin istifadesinde olan bu tesislerden Batman halkının yararlanma olanağının kısıtlı, hata büyük bir bölümü imkansız olması, psikolojik açıdan da halkı küçük düşürmek ve Batman için büyük bir nimet olan TPAO’ya küskünlük yaratılması olasılığı elbette gözden uzak tutulamazdı. Bunun içindir ki, en önemli görevlerimden biri de halkıma bu tesisleri sunmak olacaktı.”

 “PERSONEL CANI İSTEĞİNDE ELEKTRİK VERİRDİ”
1968 Yılında Belediye imkanlarının yetersizliğinden kaynaklı elektrik ve içme suyu sorununu da nasıl aştıklarını efsane Başkan merhum Mustafa Ramanlı, şunları anlatmış:

“1968 Yılında Belediye imkanlarıyla temin edilen bir elektriğimiz bile yoktu. Yetersiz bir şehir şebekesi 3 trafo ile Türkiye Petrolleri’nden alınan 2000 KW’lık elektrikle yetiniliyordu. TPAO’daki yöneticiler elektriğin kendilerine yeterli gelmediğini söylüyorlardı. Hatta bu işle görevli personelin canı istediği zaman şehre elektrik vermesi sebebiyle kent merkezi sık sık karanlıkta kalıyordu. Elbette bu durum böyle devam ettirilmeyecek, Batman elektriksiz bırakılmayacaktı. 1973 Yılında elektrik sorunu ele alındı ve İller Bankası aracılığıyla şehir şebekesi normal standartlarda 20 trafo ile Türkiye Elektrik Kurumu’ndan temin edilen elektrik halkın hizmetine sunuldu.”

“51 YIL ÖNCE İÇMESUYU SAĞLIKSIZDI”
Başkanlığı döneminde dürüstlüğü kadar dobra kişiliğiyle bilinen merhum Ramanlı, yıllar öncesinde Batmanlıların içtiği suyun sağlıksız olduğunu da dikkat çekmiş:

“1969 yılına kadar Batmanımıza halk sağlığına elverişli içme suyu bulunmuyordu. Halkın içtiği su sağlığa elverişsiz kuyu sularıydı. Ancak çok cüzi bir kesim, TPAO’nun kendi tesisleri için açtığı Batman çayı kenarındaki kuyulardan gelen su şebekesinin geçtiği kesimlerde, çoğu TPAO’dan izinsiz alınan su mevcuttu. Başlıca hizmetlerimden biri de şehre içme suyu temin etmekti. İçme suyu sorununu da İller Bankası ile çözdük. İller Bankası 3 kuyu, Belediyemiz de 5 kuyu açtı. Yeni su deposu ve 54 kilometrelik içme suyu projesi şebeke yapımını gerçekleştirerek halkımız, temiz içme suyuna kavuşturuldu.

10 YILDA 486 PERSONELLE ÇALIŞTI
Merhum Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı 1968 Yılında göreve başladığında ilk dönemde, toplam 135 personelle çalışmış.

1973 ila 1977 Yılları arasında ise Başkan Ramanlı, 351 personeli daha alıp yerel yönetim kadrosunu güçlendirmiş.

Düşünün; 60 yıl öncesinde bu şehrin yerel yönetiminde Mühendis, Teknik eleman, İş makinesi operatörü gibi vasıflı elemanlar yokmuş.

Batman Belediyesi’nde sadece bir şoför varmış.

O dönemde hem imkanların olmayışı hem de personel sayısının yetersizliğine rağmen Batman’ın yerel yönetimi, bölgede örnek hizmetlerle adından söz ettirmiş.

Ve de hukukçu Başkan Ramanlı, adını Batman’a ‘Efsane Başkan’ olarak yazdırmış.

Merhum Ramanlı, toplam 486 Belediye çalışanı ila 10 yıl gibi süreye birçok hizmet sığdırmayı başarmış.

Kısacası, merhum Ramanlı o dönemlerde kısıtlı imkanlarla bu şehrin bir çok sorununu çözmüş.

Altyapıdan suya, elektrikten sosyal tesislere dek birçok soruna  50-60 yıl öncesinden çözüm bulan Başkan merhum Ramanlı’nın, bu kentin bu günlere gelmesinde ne kadar büyük gayret gösterdiğine bir kez daha tanık oluyoruz.

Mekanı cennet olsun.

Kim ne derse desin, merhum Mustafa Ramanlı, bu şehrin Belediye Başkanları arasında iz bırakmıştır.