*24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı maalesef korona virüs nedeniyle yapılamıyor. Bazı büyük basın kuruluşları sembolik olarak düzenledikleri sosyal mesafeli etkinliklerle Basın bayramını  hatırlattılar. O eski 24 Temmuz’lar etkinlikler yok. Bazı yöneticiler ile basın kuruluşlarının tek tük açıklamaları dışında 24 Temmuz’u da hatırlayan yok…

*Elbet 24 Temmuz’lar Gazeteciler için büyük bir önem arz ediyor. 24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyet sonrası bir basın patlaması oldu. Çok sayıda dergi ve gazete çıktı. Batman’da da mesleğimizin duayenleri Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve ağabeyimiz merhum Enver Arslan’dır. Onlar, bu mesleği büyük bir özveriyle bu günlere taşıyan güzel simalardı…

24 TEMMUZ’LARIN ÖNEMİ

“Basın için 24 Temmuz’lar çok ama çok önemli. 1908’de 2. Meşrutiyet ilan edildiğinde 4-5 gazete vardı. Meşrutiyet’ten sonra basın sektöründe bir patlama yaşandı” diyor ve ekliyor duayen gazetecilerden TGC Başkanı Turgay Ocayto: “Dışarıya kapalı olan Türkiye dışarı ile bağlantı kurma şansı yakaladı. Yurt dışında gazete ve dergilerde gelmeye başladı. 24 Temmuz ilk kez basın bayramı olarak 1948 yılında kutlanmaya başlandı.”

Günümüzde 24 Temmuz’lar kutlanırken, Batman’ın ilk gazetecilerden Nazım Sökmen ve Haluk Yargıcı, bu mesleği büyük badireler atlatarak yapmışlar.

1960’lı yılların başında o duayenler sayesinde Batman’ın yerel medyası yavaş yavaş petrol kentine yerel medyanın gücünü hissettirmiş. Türkiye’de ilk grevin yapıldığı dönemlerde bile o eski gazeteciler görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmişler.

Dönemin TPAO ve MTA’nın üst düzey yöneticileri, Batman’a her gelişlerinde buradaki yerel medyaya önce konuşmuşlar. Sonra da yaygın medyaya mesaj verirlerdi.

Batman’ın eski duayenleri aramızda yok ama onların hala eserleri ortada var. Sayısız haberleri 50-60 yıl önce Millet ve Hürriyet Gazetelerinin manşetlerine yansımış.

Teknolojinin bu kadar gelişkin olmadığı dönemlerde yoktan var eden ve gazeteciliği etik kurallar içinde götüren o duayenler, belki de mesleğin en çileli dönemi yaşamışlar.

Çünkü internetin olmadığı ve matbaaların bu kadar gelişmediği bir süreçte el dizgisi, tipo ve tek kollu pedalla gazete çıkaran o duayenlerimizi takdirle karşılıyoruz.

Bugün acaba o teknolojiyle kaç kişi bu işi sürdürebilirdi?

Onlar yazmayı, okumayı, haber almayı sürdürüp kuşkusuz dünden bugüne Batman’ın yerel medyasının güçlenmesinin çekirdeğini atmışlar.

Aramızda olmayan merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve ağabeyimiz Enver Arslan’ı rahmetle anıyoruz.

Onlar Batman Basınının 50 yılda bugünlere gelmesinde üzerlerine düşen görevi eksiksiz yapmışlar.

Bugün sorsanız, o duayenlerin adlarını bilen bile olmaz.

ETKİNLİK YAPAMAMAK

Evet Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, İstanbul ve Ankara’dan ağırladığı konuklarla 24 Temmuz’a dair örnek etkinliklere ev sahipliği yapardı.

Maalesef korona virüsün kasıp kavurduğu dünyamızda kimse o eski etkinliklerden söz edemez oldu.

Bu yıl o kadar güzel etkinlikler planlamıştık ki ne yazık ki virüs belası hepimizin programlarını alt-üst etti.

Virüs salgını nedeniyle biz de bu 24 Temmuz’u sessiz sedasız geçiriyoruz.

Gazeteciliğin özellikle bölgemizde ne şartlar altında yapıldığını söylemenin anlamı yok.

Basit bir adliye yada yankesicilik haberi yüzünden bile her an başınız ağrıyabilir.

Oysa gazeteciliğin toplumu aydınlatmasında o kadar önemli bir görevi var ki, bilmem anlatmaya gerek var mı?

Sadece şehrimizde değil birçok yerde gazete sayısı artıyor ama o eski tatlı rekabet içindeki gazetecilik tarih oldu. Bir açıklamayı tüm gazetelerde görebilmek mümkün.

Konuyu çok fazla dağıtmadan 24 Temmuz’ların tüm gazeteciler için önemli bir gün olduğunu anlatmakta yarar var.

Mesleğimizin duayenlerini de rahmet ve saygıyla yad ediyoruz.

Kalın sağlıcakla…