*Batman Çağdaş editörü Barış Arslan, her yılın son gününde gazetemiz için derlediği “Batman’da bir yıl nasıl geçti?” değerlendirmesi, belleklerden silinmeyecek yaşananların özetini önümüze çıkardı, yılın önemli analiziydi doğrusu…

*Bir yıl boyunca sayfalarımızda bu şehrin eksikliklerini ve beklentilerini yazarak, hatırlatarak dile getirdik ve takipçisi olmaya çalıştık. Çoğu zamanda kamunun haberdar olmadığı konular ve çözüm gerektiren sorunlara ışık tutmaya çalıştık. Umarız tuttuğumuz bu ışık, bir türlü çözülmeyen o sorunlar yumağın katkısı olur…

2024’ÜN SON YAZISI
Evet yılın son günü.

Yıl boyunca bu şehirde eksik gördüğümüz, acil sorunların çözülmesi için, ilgili mercii ve yetkililere sürekli çağrıda bulunduk.

Kuşkusuz ‘Büyükşehre’ doğru yol alan Batman’ın sorunlarından biri de sorunları konuşarak, birlikte ortaklaşa çözme gayretinin olmaması.

Nedense bu şehirde herkes kendisini ‘kentin sahibi’ görüyor.

Tabii ki herkesin sahiplenmesi çok olumlu…

Ancak bir lobi yaratılmadığı ve bir araya gelinemediği için sorun orta yerde kalıyor.

Şehrin ‘Ortak aklı’ bir araya gelmiyor ki… Henüz bir ‘ortak akıl’ bile oluşturamadık.

-Batman’ın eski mahalleleri yerinde ‘Kentsel Dönüşüm’ projelerinden uzak kalıyor. Haliyle yapılaşma şehrin çevresindeki tarım alanlarına doğru kayıyor.

-Batman il geneli nüfusu 700 bin.  Merkez nüfusu ise 500 bin... Petrolün başkentinde; İstanbul ve Ankara dışında direkt uçak seferleri yok.

-Şanlıurfa, Elazığ ve Mardin gibi şehirlerden ‘Ege Bölgesi’ndeki limanlara düzenli uçak seferleri var. Batman, 6 yıldır Ege bölgesine direkt uçak seferlerinden yoksun bir şehir.

-Ulaşımdan söz açılmışken… 80 Yıl önce Batman’da başlayan tren seferlerinin, mevcut tren seferlerin, saatte ancak 40 Km hızla yapılabilen trenlerin olması çok büyük bir paradokstur. 

Çünkü ülkede, 80 yıl önce ilk tren seferlerinin yapıldığı bir şehirde, altyapı bakımından ülkenin en gerisine düşmenin başka bir açıklaması olamaz. 80 Yıl önce de Batman-Diyarbakır arası 2 saatte gidilebiliyordu, şimdi de aynı. Sizce de komik değil mi?

80 Yılda değişip dönüşenleri aklımızda tutabilmek mümkün değil. Ama tren hız ve altyapısının aynı kalması takdire şayan.

Aslında istense de bu değişmezlik durumu sağlanamaz. Üniversitelerde ders konusu olacak bir konunun Batman’da olması ilginç.

Bu yönüyle raylı sistemle ulaşımında yılların sorunu devam ediyor.

-Son yıllarda Batman, festival-fuarlar ile ilgili gündemde. Yıllardır Batman’a kongre merkezi ve fuar alanının yapılacağı vaatleri de unutulanlar arasında ve ne yazık ki bu şehrin bir fuar-festival alanı yok. Petrolün başkentine Enerji Bakanlığı’nın ‘Petrol Müzesi’ projesi de unutuldu. Batman’a fuar alanı ve kongre merkezini karşılayacak bir merkez kazandırılmalı.

Bir de TPAO’nun girişine bir petrol müzesi yakışır. Müze konusunu da sürekli dillendirdik ve gündemde tuttuk ne yazık ki o da başka yıla kaldı.

HATIRLATMA NOTLARI
500 Yataklı olarak inşaatına başlanılan yeni hastanenin resmi olarak 720 yatak kapasitesine çıkarıldığı belirtilmişti.

Hastane inşaatının 2025’in sonunda bitecek seviyeye ulaştırılması şart.

-Bazı büyük şehirlerde olan Bilim ve Sanat Merkezi de Batman’da yoktu.

Bu eksikliğin farkında olan Nasıroğlu ailesi, Esentepe’de Necat Nasıroğlu Külliyesi Projesi kapsamında petrol şehrinin ihtiyaç duyduğu Bilim Merkezi’ni yeni yılda açılışını yaparak önemli bir eksikliği gidermiş olacak.

-Birçok şehirde örnekleri olan, birçok spor tesisinin birbiriyle entegre olarak faaliyette olduğu geniş spor olanaklarının sunulduğu ve gençler için hayati olan bu tesislerin olmaması çok büyük bir eksikliktir.

Bu tesisler yapılmalı ve bir ‘sporcu fabrikası’ diye anılan, Batman’ın tek profesyonel takımı Petrolspor’a tahsis edilmeli. 65 Yıllık futbol kulüp Petrolspor için sporcu yetiştirebilecek spor merkezleri belirlenerek yatırım programına alınmalı.

-Her zaman söylüyoruz; bu şehrin ‘misafir odası’ tarihi ilçe Hasankeyf’tir. Antik kentte de Batman’da da 5 yıldızlı otellerle çok büyük organizasyonların gerçekleştirebileceği bir turizm merkezine dönüştürülebilir ki; ülkemizde bu kadar eski tarihi olan ve geniş bir alana sahip antik bir yerleşim yeri yok.  Bu şans bizimdir ve ne acı ki böyle bir şansı turizme kazandırmayarak heba ediyoruz.

Yılın son gününde genelde Batman’ın birikmiş sorunlarını gelecek yıl için bir ‘hatırlatma notları olsun’ diye yazıyoruz.

Özellikle sağlıkta yeni hastanenin yanı sıra Onkoloji Tanı Merkezi binası tamamlandı, Diş Hekimliği Fakültesi’nin temeli atıldı.

Bu inşaat büyük bir hızla devam ediyor.

Bu yönden baktığımızda 2024’te ‘Batman için sağlıkta atılım yılı oldu’ diyerek sevincimizi de paylaşmış olalım.

Özetle; bu şehrin sorunları, hatta bazı kangrenleşen sorunların hala devam ettiği, yılın bu son gününde hatırlatmak istemezsek de bu sorunların 2025 yılında çözüm beklediğini belirtmiş olalım.

Yeni yılınızı kutlar, sorunsuz bir yıl dileğiyle sağlıkla kalın…