*Kim 30, kimi ise 40 yıl öncesinde baba ocağını terk edip Avrupa’nın yolunu tuttu. Şimdi de geride bıraktıkları topraklarına tekrar dönüş yapabilmek için yıllardır mücadele eden bir topluluk var; o da azınlıktaki Ezidi’ler…

*1980 Darbesine kadar yıllardır Batman’da ‘Reşkotan bölgesi’ olan Beşiri ovasında yaşayan Ezidi topluluğunun büyük bölümü şimdilerde Almanya ağırlıklı Avrupa’da yaşıyor. Bu topluluğun genç kesimi hariç orta yaşlı ve yukarı yaş kategorisi artık topraklarına dönüşün özlemi içinde…

DAVALARI ‘DAVACI’ FİLMİ GİBİ

1986 Yılında yönetmenliğini Zeki Ökten’in yaptığı, Başrolünü Kemal Sunal’ın oynadığı, Savaş Yurttaş, Güzin Özipek, Serra Yılmaz, Necati Bilgiç, Bahri Selin, Gülümser Gülhan, Demet Akbağ, Erkan Can ve Yavuzer Çetinkaya gibi usta sanatçıların da rol aldığı ‘Davacı’ filminin benzerini şimdi de Avrupa’daki Beşirili Ezidi gurbetçiler yaşıyor.

1980 Darbesinde Batman’ın Beşiri ovasındaki Ezidi köylerinden kimi ekonomi kimi ise başka nedenlerden Almanya’nın yolunu tutmuştu.

O renkli topluluk Almanya’ya gidince sırtını buraya çevirmedi. Almanya’da koşulların iyi olduğu dönemlerde bile bu coğrafyadan geleceğin akademisyenleri, sanatçıları ve doktorları da götürdü.

Kilometrelerce uzaklıkta olmalarına rağmen eski komşuları ve yakınlarıyla dostluklarını sürdürmeyi bildiler.

Ahde-vefayı hiçbir zaman unutmadılar.

Onlar 50-60 yıl öncesinde baba ocaklarından ayrılırken, bir gün topraklarına dönmenin umuduyla hep yaşadılar.

Aradan uzun yıllar geçti.

Toprak özlemiyle yanıp tutuşan Beşiri’deki gurbetçilerden bazıları ne yazık ki, dönüş yolculuğunda badirelerle karşılaştı.

Yer yer köylerde ‘arazi anlaşmazlığından’ davalar açıldı.

O davalar neredeyse Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı ‘Davacı’ filmine dönüştü.

DAVALAR YILLARI ALINCA…

Batman Adliyesi’nde davaları süren Kelhok (Kuşçukuru) köyünden Nedim Erkiş, 11 yıldır devam eden davanın öyküsünü özetliyor:

“2012 Yılında açtığımız davanın belki de 50’nci duruşmasına katıldık. İnanın, biz bile duruşma sayısını unuttuk.”

Erkiş, hiç kimseyle sorunlarının olmadığını da altını çiziyordu:
“Yıllardır iç içe birlikte yaşadığımız kardeşlerimiz burada. Gurbette bile olsak burası her zaman rüyalarımızda. Bölgemizin gelenek ve göreneklerine sık sıka bağlıyız.”

Yine eski Taharri köyü, şimdinin Beşiri ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde arazisi olan Orhan Onat da bir süredir açtığı arazi ‘dava’sı için Almanya-Batman arasında mekik dokuyor.

Yıllar öncesinde de hem Beşiri Kıra Dağı’na hem de köyüne yakın bir alanda ‘konut’ projesi düşünen Onat da şu günlerde tapulu arazilerine sahip çıkmak için hukuk mücadelesini verenlerden. 

Taharrili Onat, bu coğrafyayı hiçbir yere değişmediğini söylüyor:

“1980 Darbesinde Almanya’ya gittik ama hiçbir zaman da sırtımızı baba ocağına dönmedik. Topraklarımıza gelince, bize ön yargıyla bakılmasına doğru şaşırıyor ve de hayretler içinde kalıyoruz. Kimsenin bir karış toprağında gözümüz olamaz ama biz de artık tapulu topraklarımız için buradayız.”

Sadece gurbetçilerin değil ama bu coğrafyadaki aileler içinde de toprak anlaşmazlıkları sürüyor.

Özetle; Avrupa’daki gurbetçiler artık yılları alan ‘Dava’lardan yoruldu, bezdi.

Sağlıkla kalın…