*Derdimiz, içinizi karartmak veya kimseyi yermek değil. Sadece bazı sorunlarda durum tespiti yapmaya çalışıyoruz. Bazı sorunları yaz, yaz bitmiyor.  4-5 Yıl önce ödenek sorunu yoktu ve bu şehir çok ama çok önemli fırsatları değerlendirememişti…

*Yıllardır bu şehrin yeni hastane talebi var. Yer kesinleşti, imarı yapıldı. Projesi hazır deniyor, inşaatı bir türlü başlanamıyor. Oysa ödenek sıkıntısının olmadığı birkaç yıl önce bu yatırıma başlanılmasının gerektiğini defalarca dile getirdik...

SAĞIMIZ, SOLUMUZ SAĞLIK YATIRIMINDA DOYDU

Son 15 yılda, sağımızda, solumuzda her yer sağlıkta hizmete doyarken, Batman’da yapılması beklenilen 500 yatak kapasiteli yeni hastane seçim dönemlerinde hatırlandı.
600 Bin nüfuslu bu şehrin merkezinde bir hastane var. Eğitim ve Araştırma Hastanesi yok.
350 Yatak kapasiteli Bölge Devlet Hastanesi yetersiz.
4-5 Yıldır beş yüz yataklı yeni hastanesi yapılacak diye bekliyoruz.
Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin açılışı bu yılın sonuna sarktı, bazı nedenlerden ötürü.
Önceki akşam önünden geçerken baktım yeni hastaneye…
Çok şükür inşaatı hızlanmış, pencereleri takılıyor artık…

YENİ HASTANE BATMAN İÇİN ŞART

Yıllardır bu şehrin yeni hastane talebi var…
Güney Raman çevre yolunda 113 dönümlük yer tespiti yapıldı, projesi hazır deniyor, inşaatına bir türlü başlanamıyor.
500 Yatak kapasiteli hastane ödenek sıkıntısının olmadığı dönemde ihalesi gerçekleşseydi belki de şimdi de kaba inşaatı tamamlanırdı…
Bölgede en büyük ‘Şehir Hastanesi’ Gaziantep’te yükseliyor... Elazığ, Şanlıurfa ve Gaziantep’in yeni hastaneleri gündeme geldiğinde Batman’ın yeni hastanesi için yer çalışması tamamlanmıştı.
Şehir hastanelerinin yapıldığı İl’lerde de sayısız özel hastaneler var. Batman’da 4-5 Özel hastane var diye bu yatırım hep askıda mı kalacak?
Batman’ın acil yeni hastaneye ihtiyaç duyulduğunun farkında olan Vali Hulusi Şahin, sağlık yatırımının yapılacağı alanı genişletti. 113 Dönümlük alan yeni hastane inşaatını bekliyor…

BİRİKEN SORUNLAR
2006 Yılında sel felaketini görmüş İluh deresi kenarındaki tüm binalar olası bir sel taşkınında yıkılacak ama hala ‘kentsel dönüşüm’ deyince o bölgedeki mahalleler bize varoş semtleri hatırlatıyor.
Yıllarca trene hasret kaldık.
Batman-Diyarbakır arasına ‘Raybüs’ seferlerinin konulması için kampanyalar bile başlatıldı ama sonuçsuz kaldı. Bölgede trene en fazla talep Batman’dan fakat hala eski trenlerin sefer yapıldığı belki de en eski güzergahtır Batman DDY Garı.
Batman Hava limanında uçak seferleri 9’dan 4’e düştü.
Batı’dan gelen kurumsal tekstil firmalara OSB’de yer verildi…
O kurumsal tesisler sayesinde binlerce işsiz bu sektörde istihdam imkanı buldu… O kurumsal tesisler de olmazsa tablo çok daha vahim olurdu.

TARIM-HAYVANCILIK SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR
Tarım bitmiş, hayvancılık tükenmiş durumda.
Kırsal eskisi gibi değil. Köylerin bir bölümü boş.
Memleketin dört bir yanı Suriye ve Iraklı sığınmacı dolu…
Şehir merkezinde dolaşırken kendimizi yabancı gibi hissediyoruz.
Bürokrat atamaları yapılıyor, buradaki siyasetçilerin haberi olmuyor.
Bölge Devlet Hastanesi’nde peş peşe atamalar gerçekleşiyor.
Bir zamanların efsane takımı 60 yıllık Petrolspor, yıllardır düştüğü 3 lige demir attı, bir türlü bir üst lige çıkamıyor.
Bırakın, bir üst lige çıkmayı bu sezon belki de profesyonellikten olacak bu ekip. Henüz transfer yapamayan bu kulüpteki belirsizlik futbolseverleri düşündürüyor.
Bir Hentbol takımı vardı, o da ligden çekildi. Salon sporları dahil bir çok takımın geleceği meçhul. Kısacası, Batman’da spor her yönüyle çöktü.
Bakın olumsuzlukları yaz yaz bitmiyor.
Ama köşede yerimiz kalmadı…
Derdim içinizi karartmak veya kimseyi yermek değil.
Sadece durum tespiti yapmaya çalıştık…
Son olarak şunu soralım; bunca olumsuzluk bu şehrin kaderi mi?