*Kim ne derse desin 50-60 yıl öncesinde bu şehrin yarınını gören isimlerden biri de eski Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı idi. İki dönemde yaptığı eserler hala konuşuluyor.

**Hain darbe girişiminin üzerinden tam 4 yıl geçti. FETÖ’cü hain yapının bu millete gerçek yüzünü gösterdiği 15 Temmuz darbe girişiminde dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Topuz’un makamında nasıl esir alındığını ilk duyuran Batman Çağdaş’tı…

BUGÜNLERİ GÖREN BAŞKAN…
Babası merhum Sait Ramanlı’dan sonra iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Ramanlı, bu şehrin temellerini atan ufku geniş ilk hukukçu başkandı…

1968-78 Yılları arasında Batman Belediyesi’nin başındaki merhum Ramanlı’nın hala eserleri konuşuluyor…

Şimdilerde şehrin kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarının günümüzde böyle geniş bir güzergah kalmasında en büyük emek kuşkusuz Ramanlı’nın çabasıdır.

İşte Ramanlı’nın hizmetlerinden birkaç örnek…

-İlk Atatürk Parkı…

-50 Yıl süreyle şehrin sosyal ve diğer aktivitelerine hizmet eden Esentepe tesisleri

-İlk sebze meyve hali

-Eski eğlence sitesi olan şimdiki Öğretmen Evi

-Esentepe’de ilk su deposu

-Şimdilerde SGK Hizmet binasına dönüştürülen eski şehirlerarası otogar…

Kısacası; bu şehrin temellerinin atıldığı 70 yılların öncesinde merhum Ramanlı’nın yaptığı kalıcı hizmetlerini saymakla bitiremeyiz. O efsane başkan, bu şehrin altyapı sorunlarına köklü çözümü yıllar öncesinde bulmuştu. Sonrasındaki başkanlar ise şehirde süs ağırlıklı çalışmalara yöneldiler.

Kuşkusuz en büyük hizmet, aramızda olmayan merhum Mustafa Ramanlı’nındır…

ÖRNEK SİMALARDI…
Ahde vefaya önem veren Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, hafta içinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yerel yönetimin üç aylık çalışmalarını anlattı.

Toplantıda birçok soruyu yanıtlayan Vali Şahin, ahde vefayı da unutmadı ve sözü Batman’ın ilk hukukçu Belediye Başkanı merhum Ramanlı’ya getirdi; “Elbette aramızda olmayan Belediye Başkanlarımızdan başta Mustafa Ramanlı’nın da adı olmak üzere bazı isimleri, cadde ve güzergahlarımıza vereceğiz…”

Evet, bu şehrin önünü açan ve bugünlere getiren ahde vefa görevinde bulunmak anlamlı bir çalışma.

Hiç unutmuyorum; 15 yıl öncesinde Ankara’da röportaj için Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile birlikte ziyaretine gittiğim ilk petrolcü Abdurrahman Durukal, yakınmıştı; “1940 ila 1955 arasında ömrümüzün en güzel yılları Batman’da geçti. Biz petrolcüler Batmanlılarla büyük bir aileydik. Hizmetimiz orada az olmadı. Keşke adımın da yer aldığı bir cadde yada sokak olsaydı. Ömrümde tek isteğim bu kaldı…”

Merhum Durukal da aramızda değil ilk hukukçu başkan Ramanlı da…

Geç de olsa bu değerli simanın isimlerinin bu şehrin cadde ve sokaklarında yaşatılması belki de en güzel çalışmalardan biri olacak.

********************

15 TEMMUZ’U UNUTMAMAK
Evet, hain girişimin üzerinden tam dört yıl geçti.

FETÖ’cü hain yapının bu millete gerçek yüzünü gösterdiği 15 Temmuz darbe girişiminde dönemin İl Jandarma Komutanı Hüseyin Topuz’un yakın arkadaşları o’na en büyük ihaneti yapmıştı.

Bu onurlu halkın, alçak darbecilere karşı verdiği mücadeleye Batman Çağdaş ekibi baştan sona kadar tanıklık etmenin onurunu yaşamıştı.

Batman Çağdaş ekibi sabaha kadar gelişmeleri haberleştirip, okurlarıyla paylaşmıştı.

Evet, o gece Batmanlılar üzerine düşeni yapmıştı. Batman halkı, içindeki hainleri bir bir temizlenirken, haftalarca demokrasi nöbeti tuttu. Tüm dünyaya demokrasiye olan bağlılığını duyurdu.

Dün akşam Batman yine demokrasiye sahip çıkma adına Atatürk Parkı’nda buluştu. Gün boyu etkinlikler gerçekleştirildi.

Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anıyor, gazilerini de hayırla yad ediyoruz.