**Sonbaharın bir hafta sonunda yine kırsaldayız. Bu coğrafyada çok alternatif var. Batman’ın yakınında ilk manastır konumundaki Mor Kiryakus ve 2 Bin yılık Perpıra köprüsü çok önemli eserler. Bu iki eser, yeniden ayağa kaldırılıyor.

**500 Yatak kapasiteli yeni hastanenin yapılacağı Ermi mahallesi ile çevresindeki hastanelerde oturanlar mutlu. Çünkü yıllar sonra bekledikleri ‘Devasa’ bir sağlık yatırımına kavuşacaklar.

KERIKE-PILEKA ARASINDAKİ KÖPRÜ
Çok fazla uzak değil, Batman’a 6-7 Kilometre yakınlığındaki Bıçakçı (Kerıke) köyünün dibinde yıllarca Batman Çayı sularının altında bir tarih yatırıyordu.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde anlattığı ve çok etkilendiği Malabadi köprüsüne dikkat çekiyor… 2 Bin yıllık köprü Perpıra köprüsüne ise su altında olduğundan göremediği için tek satır yazamamış.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 3 yıldır restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü Perpıra köprüsüne avukat Murat Çiçek ile birlikte konuk olduk.

Gerek Perpıra köprüse gerekse de Beşiri Kıra dağı eteğindeki Mor Kiryakus manastırındaki restorasyon çalışmalarını yerinde görmek önemliydi…

Epeydir gidemediğim o tarihi dokuların olduğu coğrafyayı görmeyi tekrar görmeyi özlemiştim.

Sanat Tarihçisi Çiğdem hanımdan Perpıra köprüsünün hikayesini dinlemek ayrı bir keyifti. Tarihten bir doyumu almıştık…

Restorasyon çalışmalarının, yörenin tarihini iyi bilen genç arkeologlarca yapılması da doğru işlerin sürdüğünü gösteriyor.

Bu kadim coğrafyada turizmin canlanmasına yönelik yapılan çalışmalar için teşekkürler.

16 ASIRLIK MANASTIR…
Batman Çağdaş’ın bugün sayfalarında geniş yer bulan iki haberimiz okurlarımızın da dikkatini çekmiştir. Yeniden ayağa kaldırılan 16 asırlık Mor Kiryakus manastırına geçen ay turizmin tur operatörleri konuk olmuştu…

Yıllarca kimse bu manastırda yaşamlarını sürdüren azınlıkların hikayesine kulak vermemişti.

O tarihi manastırın dili olsa da ev sahipliği yaptığı azanlık topluluğun geçmişteki günlerini anlatabilse.

1960 Yılına kadar dini ayinlerin yapıldığı manastırdaki çam ve diğer figürler, Midyat ilçesindeki en büyük manastıra teslim edilmişti.

Uzun yıllar hayvan ahırı, samanlık ve yakacak deposu olarak kullanılan 16 asırlık manastır, şu günlerde ayağa kaldırılıyor…

Yanı başındaki Kıra dağının o siyah taşlarından yapılan manastırın hasar görmediği tek yer, samanın istiflendiği odalardır…

Ayinin yapıldığı eski odalar yıllar önce definecilerin tahribatına uğramış.

Manastır tam yıkıldı/yıkılacak derken son üç yılda hızlandırılan restorasyon çalışmaları ayrı bir güzellik vermiş Kıra dağındaki Ayrancı köyüne…

Köy ortasındaki devasa manastır kapılarını 2022’de turizme açacak.

*******************

1 KASIM HEYECANI

1 Kasım tarihi; elbette Batman’ın ne belde ne ilçe ne de il oluş günü...

Bu tarih, Batmanlıların yıllardır yapım sürecini dört gözle beklediği 500 yataklı hastanenin ihalesinin gerçekleşeceği gündür.

Senelerce bu yatırımın takipçisi olan Batman Çağdaş, bu hastanenin ihaleye çıktığı EKAP’ta şartname detaylarını da okurlarına duyuran tek gazeteydi…

Güney çevre yolunda yatay mimari olarak tasarlanan ve 12 bloktan oluşacak 500 yataklı hastane 1000 günde tamamlanacak.

Hafta sonu da Vali ve Başkanvekili Hulusi Şahin’in yoğun mesaisi vardı.

Geçen Cuma Başkan Yardımcıları ve İmar Müdürlüğü yetkilileri ile ‘Güney-Batı’ bölgesinin imarını masaya yatıran Vali ve Başkanvekili Şahin, hastane yol güzergahı üzerinde de çalıştıklarını anlatıyordu ve ekliyordu; “Keşke çevredeki arazilerden de biraz daha alıp hastane alanını 120 dönümden daha fazlasını yapsaydık. Yine de bu kadar alan yeni hastaneye yeter…”

Tekrar yeni hastane sürecinin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkese teşekkürler.