*Yarım asır öncesinin yılbaşı geleneği çok farklıydı. Özellikle kökleri çok derinlerde olan Rumi takvime göre kutlanan yılbaşlarında gelenek-görenekler çok yoğun ve çok güçlüydü. O yüzden o günleri yaşayan bizlerin beyninde, geleneğin sarmalayıcı ve büyüleyici etkisini, her yılbaşı gecesi aynı yoğunlukla yaşıyoruz. O yılbaşı gecelerinin en sevimli geleneği; Yöresel kıyafetler giyinmiş çocuk gruplarının kapı kapı dolaşıp ‘Sere sale, bine sale Hude Zoreke bide we male" (Yeni yılda Allah, bu eve bir çocuk versin) sözleriyle bahşiş toplayarak, geceye unutulmaz ve sevimli anı yaşatırlar. Ne yazık ki o şirin ve sempatik geleneğimiz de yitip gidecekler arasındadır. Umarız gelecek nesillere anlatıp, bu geleneği tekrar yaşatma şansına sahip oluruz…
*Evet yarım asır önce TPAO’nun yılbaşı özel programlarına ülkenin yıldız sanatçıları davet edilir, gelen ünlüler o etkinliklere renk katardı. Diyarbakır’ın protokolü, Batman’daki programlara katılırdı. Eskiden kışların çok sert geçtiği Batman’da evlerde büzülerek oturmak yerine, TPAO yöneticileri de başta olmak üzere müzik grupları, hem Site’de hem de şehirde etkinlik havası estirirdi…
O ESKİ YILLAR…
Yeni yılı karşılığımız ve dilimizde yılbaşı gecesi olarak yer etmiş ‘Yılbaşı’ günü…
Dönüp geriye baktığımızda bir geceyle sınırlı olan ama tüm bir yıla yayılan ve bir sonraki yılbaşını heyecanla bekleme duygusu…
Yılbaşı gün ve gecelerinde kaybettiğimiz ne çok alışkanlık ve geleneğimizin olduğunu bilmek çok üzücü.
Çünkü insanoğlu, korunaksız dünya çölünde kendini korumasını sağlamak için insanların arasında olmayı seçmiştir hep.
O yüzden hep birlikte yapılan sohbetler, oyunlar ve eğlenceler yaratmış.
Bir de kültürel ve tarihi süreçlerde kendiliğinden oluşan gelenekleri devam ettirmiş.
Önceki yılbaşı akşamları da ailecek ve ya arkadaş grupları arasında olma ihtiyacı da bu örneklerden biridir.
Eski yılın son yazısını önceki gün sizlerle paylaşmıştık.
Bugün de yeni yılın ilk yazısıyla sizlere ‘merhaba’ derken… bir anda o eski yıllara dalıp gittik.
Eskiden ulusal gazeteler eski ile yeni karikatürlerle çıkardı.
Milli Piyango, hayalleri süsleyen vazgeçilmez bir ritüeldi.
Gerek yılbaşı gerekse de Rumi yılbaşında çocuklar, ev-işyeri dolaşıp harçlık toplayıp bir de evlere; “Sere sale, bine sale Hude zoreke bide we male.” (Yeni yılda Allah bu eve bir çocuk versin) diye çok sevimli dilekte bulunurlardı.
Yöresel kıyafetler içinde gece geç saatlere kadar dolaşan çocuk grupları da neredeyse tarih oldu.
O yıllar hızla değişti.
TV’lerin eski sunucularından Kozluk ilçesinin ilk hakimlerinden Halit Kıvanç, Batman TPAO orkestrasına Kelebek Altın yarışmasında ‘altın mikrofonu’ duyuran Orhan Boran ve Orhan Yolaç gibi üstatlar ekranlarda ilgiyle izlenilirdi.
BÖLGE PROTOKOLÜ BURADA AĞIRLANIRDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1 Nolu Misafirhanesi, Raman Dağı’ndaki kamp ve Kristal Park’ta ülkenin tanınan sanatçıları ‘özel yılbaşı’ programlarına katılırdı.
Diyarbakır’daki protokol bile Batman’daki etkinlikleri kaçırmazdı.
Eskiden kışların çok sert geçtiği Batman’da uzun gecelerde TPAO’nun yerleşkesindeki Site Mahallesinde etkinliklerin başını Bölge Müdürleri ile ünite yöneticileri çekerdi.
O etkinlikler tam yarım asır öncesiydi.
Şimdi o etkinlikler tarih oldu gibi.
50 Yıl öncesinin eğlence ve geleneksel etkinliklerinin olması karşısında, bugünü düşündüğümüzde geriye doğru nasıl yol aldığımız açık bir şekilde görülmekte.
Aslında bu durum, çok renkli olan yaşamın nasıl solduğunun da en büyük göstergesidir.
YEREL SANATÇILARIN PROGRAMLARI
Batman’da geçmişten günümüze iyi sanatçılar yetişti.
Yılmaz Kurt, Murado, Kemençeci Sülo, Mam Celal, İsa Bürü ve Doğan Binici gibi önemli sanatçılar hem yılbaşı hem de diğer özel günlerin aranılan isimleriydiler.
O sanatçıların çoğu aramızda yok ama o eski yıllarda yaptıkları özel programlar ile konserler hala belleklerimizde.
Yeni bir yıldan beklentilerimizi yazmayı düşünürken, eski günlerin sıcaklığı sardı bizi ve yeni yıldan beklentileri bir günlüğüne kenara bırakıp sizlerle bu sıcaklığı paylaşmak istedik.
Birbirimizden uzaklaştığımız değil, birbirimize her zamankinden daha yakın olmak dileğiyle…
Sağlıcakla kalın.