Özel Yaşam Hastanesi Genel Müdürü Burhan Dinç, Batman’ın ilk özel hastaneleri arasında yer alan Yaşam’ın öyküsünü anlattı

*2006 Yılında kurulan Özel Batman Yaşam Hastanesi’nin ‘Dünü ile Bugünü’ değerlendiren Genel Müdürü Burhan Dinç, Batman Çağdaş’a konuştu. Dinç, “Gerek hastane kapasitesi gerekse de yatak kapasitesini iki katına çıkardık” dedi.

*Batman’ın özel sağlık sektöründe şanslı bir şehir olduğuna dikkat çeken Dinç, “Batman’ın bu konuda şanlı ve avantajlı bir şehir olduğunu düşünüyorum. Çünkü verilen ücretlerle alınan hizmet kalitesi diğer bölgelere göre çok daha avantajlı” diye konuştu.

-Allah rahmet eylesin, Batman'ın girişimcilerinden iş insanı merhum Ahmet Dinç, sağlık sektörüne önem veren bir isimdi. Merhum Dinç, sağlık sektörüne güzel bir yatırımla girmişti. Bize o günden bugüne Özel Yaşam Hastanesi’nin serüvenini anlatır mısınız?

Özel Batman Yaşam Hastanesi 2006’da kuruldu ve 16 yıldır hizmet vermektedir. Ailemizin büyüğü merhum Ahmet beyin de hayatta olduğu dönemde bir projemiz vardı. Bu proje kapsamında hastane kapasitesini, yatak kapasitesini iki katına çıkardık. Ekstra olarak da branşlar ekledik. Allah rahmet eylesin Ahmet bey özellikle diğer sektörler arasında sağlık alanına daha çok önem verirdi. Kendisi yatırıma ve istihdama önem verdiğinden dolayı 5 yıl kadar önce de Ankara’da özel bir hastaneyi devraldı. Bizim bu konu ile ilgili ilerlememizdeki asıl amaç; sağlık sektöründe kaliteli iş üretimi ve insanlara faydalı olacağından düşündüğümüzden dolayı bu sağlık alanında ilerledik. Merhum Ahmet beyin düşüncesi ve hayat prensibi bu şekilde olduğu için sağlık sektöründe ilerleme kaydettik.

-Merhum Ahmet Dinç’in vefatından sonra sağlık sektöründe daha da ilerleyebilmek için neler yaptınız?

O dönemlerde projelerimiz hazırdı ve üzerinde beraber çalışıyorduk. Vefatından sonra hayalini ve hedefini gerçekleştirmek için görevi devralan kardeşi Selman bey ve amcaoğlu Mehmet bey, yönetim kurulu başkanımız ve başkanvekilimiz Selman bey ve Mehmet bey bazı projeleri hayata geçirdiler.  Dört yıl önceki kapasitemiz 75 yataklı bir hastaneydik. Şuan da yüzde 50 kapasite artırımıyla yatak kapasitemizi 112’ye çıkardık. 6 bin 500 metrekare kapalı alanımız vardı. 12 bin metrekare kapalı alana çıkardık. Yüzde 100 fiziki olarak bir kapasite artırımına gittik. Ekstra branşlar ekledik ve eklemeye de devam ediyoruz.

-Dinç ailesi olarak bir çok yatırıma yöneldiniz. Tekstil ve farklı alanlar da oldu ama sağlıkta işin üzerine daha ciddiyetle gidiyorsunuz. Ankara’daki hastane ile buradaki hastane koordineli mi çalışıyor?

Daha farklı sektörlerde de iş kollarımız var. Müteahhitlik, tekstil AVM ve petrol gibi sektörlerde de varız ama asıl üzerinde durduğumuz sağlık sektörüdür. Bugün bir kıyaslama yapıldığında bir petrol sektöründe ilerlediğin zaman Türkiye’nin her şehrinde petrol istasyonun olsa da petrol istasyonlarındaki çalışan sayısının toplamı bir hastaneyi geçemez. Sağlık sektörünü seçmemiz ve üzerinde durmamızdaki bir amaç da tamamen biraz daha istihdama yönelik olmasıdır. Bize yön veren düşünce buydu.

Burhan Dinç2

-Ankara’da bulunan hastaneniz kaç kapasiteli?

22 yatak ama yatak sayısını 75’e artıracak bir projemiz de var.

-Oradaki hocaları arada bir buraya getirip eğitim veriyorsunuz. Burada personellere yönelik çok güzel seminer, panel çalışmalarınız oldu.

Evet daha önce bir eğitim ve panel gibi etkinliklerimiz oldu ama pandemiden dolayı ara vermek zorunda kalmıştık. Tabi koordineli bir şekilde oradaki işleri de yönlendirip güzel bir hizmet veriyoruz.

-Yaklaşık bir yıldır Yaşam Hastanesi bölgenin 5 yıldızlı hastanesi konumuna gelmiş durumda. Siz ek bina ile birlikte ne kadar bir yatırım gerçekleştirdiniz?

Ek bina ile birlikte mevcut binanın revizesi tabi o dönemin şartlarına göre 3 yıl kadar sürdü ve toplam 50 milyon TL civarında bir ekonomik maliyeti oldu. 50 milyon liralık bir yatırımı sağlık açısından hayata geçirdik. Şu anki dönemle kıyaslandığı zaman belki de 200 milyonun üzerinde bir yatırım.

-Batman bölgede özel sağlık sektöründe şanslı bir şehir mi?

Kesinlikle şanlı bir şehiriz. Bu konuda şehrimizin şanslı ve avantajlı olduğunu düşünüyorum çünkü verilen ücretlerle alınan hizmet kalitesi diğer bölgelere göre çok daha avantajlı.

-Tabi sadece Batman’da değil de Irak, Azerbaycan ve diğer Türki Cumhuriyetlerden de şehrimize saç ekimi ve diğer operasyonlar için geliyorlar. Buradaki kaliteli sağlık hizmetini gören yabancıların memnuniyeti nasıl ve bunun Batman’a katkısı ne?

Irak'tan ve Irak'ın sınıra yakın olan illerinden kara yoluyla misafirlerimiz oluyor. Sağlık turizmi için önemli olan bu gelişme Batman’da diğer bir çok sektöre de faydası oluyor. Oteller, lokantalar ve AVM’ler buna örnek. Batman’a artı bir ekonomik para girdisi oluyor. Tabi bu bölgede onkoloji ve organ nakli gibi olmayan tedavilerden dolayı da dışarıdan gelen hastalar, Gaziantep ve diğer önemli şehirleri ilk sırada tercih ediyor. Bizim bazı branşlarda ünitelerimizi açabilirsek sağlık turizminde istediğimiz ivmeyi yakalayabiliriz. Tabi ki bölgeye katkısı açısından ve kendi insanımızın daha iyi hizmet alabilmesi için bu ünitelerin de açılması gerekir. Yatırım açısından çok maliyetli olduğundan dolayı özel sektörün buna ön ayak olması da açıkçası zor. 700 bine yaklaşan nüfusumuzla diğer şehirlere de hitap ediyoruz. Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Irak'tan gelenler oluyor. Oralara da hitap ediyoruz ve çok hastalarımız oluyor. Eksik olan branşların da burada olması insanlar için bir avantaj.

-Dediğiniz gibi bazı alanlar da ünitelerimiz olmasa da eskiden hastaların yüzde 90'ı Diyarbakır, Gaziantep ve Elazığ'a giderdi. Şu an durum nasıl?

Azalıyor. Her geçen gün azalıyor. Batman'da “Bu hastalığın tedavisi burada yapılamaz” düşüncesi yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Gelir durumu orta ve üstü olan, bazı insanların batıda hizmet alma düşüncesi hala var.  Biz bu tabuyu yavaş yavaş yıkıyoruz. Bu tabular azaldıkça yatırım potansiyeli de artıyor. Az önce saydığım bazı branşların olmamasının temelinde “Bu iş burada olmaz, olamaz” düşüncesi yer alıyor. Talep olacak ki sağlık alanındaki eksikliklerin giderilmesi noktasında da süreklilik olsun. Yatırım devamlılığı olsun. Kısa bir süre önce Batman’da açık kalp ameliyatı yapmak istemeyen hastalarımız vardı. Burada iyi doktor ve hekimlerin olmasına rağmen bölge insanının kendi yaşadığı bölgeye yönelik bir ön yargısı var. Kaliteli hizmetlerle bu ön yargı yavaş yavaş yıkılıyor.

Burhan Dinç-1

-Hastanenizde çalışan göz hastası uzman doktorunuz çok sevilen ve sayılan bir isim. Verdiği hizmetlerle herkesin kalbinde taht kuran Filistinli bir isim. Böylesine sevilen hocaları tutmak da zor olmuyor mu?

Bölgemizde yaşadığımız bazı eksiklikler var açıkçası. Örnek sağlık alanında iyi bir eğitim alabilmek için batıya gitmek zorunda kalıyoruz. Ankara ya da başka bir ildeki eğitimin bize maliyeti oluyor. Gidiş geliş ve konaklama derken maliyetli oluyor. Bölgenin bu dezavantajlarından dolayı bir şekilde doktorları tutmak zorlaşıyor. Hekim kadromuzun çoğu 15 - 16 yıldır bizde çalışıyor. Filistinli hocamız da bizden biri olmuş. Dilimizi, örf adet ve kültürümüzü öğrenmiş. Bir taraftan insanlara iyi hizmet vermek ve kültürümüzün öğrenilmesi güzel bir şey.

-Yurt dışında çalışan hekimlerimize bir çağrınız var mı? Onlar da gelip artık memleketlerinde hizmet versin diyor musunuz?

Tabi buraya gelip hizmet vermeleri her zaman isteğimizdir. Burası onların memleketi ve hastaneleri ama bundan önce düzeltilmesi gereken bazı şeyler var. Mesleklerine gereken değerin verilmesi ve bununla ilgili yapılması gereken önlemler alındıktan sonra doktorlardan geri dönmelerini isteyebiliriz.

-Bunlar düzeltilmeden yurt dışındaki hekimleri buraya getiremezsiniz demi?

Elbette bu şartlarla çok zor ama memleketi için ‘ahde vefa’ düşüncesi ile görev yapmakta güzel bir durum. Memleketlerine geldiklerinde her türlü ortamı görebilecekler ama bizim insanımız kendi hekimine ve uzmanına değer vermeli. Bazı eksiklikler tamamlanmadan bazı şeyler de olmuyor. Biz burada hekimlerimize iyi bakmaya çalışıyoruz. Hekimlerimizin yaptıkları iş maddi değerle ölçülemez. Aldıkları riske göre bazen can sıkan olumsuz şeyler de oluyor. Özellikle sağlık çalışanlarına yapılan şiddet insanı rahatsız ediyor. Şiddetin bitmesi lazım, yakışmıyor. Biz hastalarımızı ve yakınlarını anlayışla karşılıyoruz. Haksızlığa uğrasak bile empati yapıp hoş karşılıyoruz.

-Hastanenin kapasitesi iki katına çıkarıldı. Çalışan hekim ve personel sayısı ne kadar?

Toplamda hekimler dahi 350 personel sayımız var. Yaklaşık olarak 50 civarında hekimimiz ve 300 civarında da personelimiz var. Hastanemiz 112 yatak kapasitesinde. Bunların 19’u erişkin yoğun bakım, 18 yeni doğum, 5 tane ameliyathane salonu 75 tane de yataklı servisimiz var.

-Yaşam Hastanesi olarak deprem bölgesinden gelen insanlar da oldu. Buraya gelen yaralılar verilen sağlık hizmetinden çok memnun. Yaralılar için tüm imkanları seferber ettiniz. Onlar için neler söyleyeceksiniz?

Bütün Türkiye gibi bizde seferber olmuş durumdayız. Sağlık sektöründe olduğumuzdan dolayı sağlık sektörü ile ilgili yapmış olduğumuz ilk çalışma ekiplerimizi deprem bölgesine göndermek oldu. Ambulans ekibi ve doktor gönderdik. Orada kaldılar. Yine Kızılay'ın kan bağışı kampanyasına destek olduk. Deprem de zarar görmüş depremzede insanlarımıza ücretsiz tedavi imkanı da sunuyoruz. Burada yatan 6 depremzede vatandaşımız var. Tüm imkanlarımızı onlar için kullanıyoruz. Psikolojik destekte sunuyoruz. Keza dışarıda onlarla ilgili ne yapılması gerekiyorsa herkes gibi üstümüze düşeni de yapmaya çalışıyoruz. Yönetim olarak da bizzat kendilerine ziyarette bulunduk ve onlar için yapmamız gereken ne varsa hazırız.

-Özel sağlık sektörünün bir temsilcisi olarak çağrınız nedir?

Sağlık alanında Batman’ın bir çok şehre göre iyi noktada ve avantajlı olduğunu düşünüyorum. Birde yatırımcının da sağlık alanında kaygısı var. Yatırımcıya destek olunmasını istiyorum. Asıl amacı bölgeye ve bölge halkına hizmet sunmak olan sağlık sektörüne destek verilmeli. Dışarıda sağlık sektörüne ön yargı ile bakanlar var. Ön yargı ile bakmamak lazım. Sağlık her şeyin başıdır ve bunu pandemi de gördük.  Yine acil vakalarda hastanelerin ne kadar bu şehre gereksinim olduğunu gördük. Bu gözle bakılmalı ve yatırımcının önü açılmalı. Yatırımcıya destek ve değer verilmeli. Sağlık hiç bir şeye benzemez.  Yatırımcıya moral ve destek verilmeli.