*Lobisi olmayan Batman’da ne yazık ki, toplu taşımacılıkta konforuyla bilinen ‘Raybüs’ hizmetinden uzak. Günümüzde Batman-Diyarbakır arasında 40 ve 50 yıllık banliyö vagonlar kullanılıyor. Batman nüfusu hızla artan bir şehir ve raybüse ihtiyacı var…

*Nazlı çiçek olarak bilinen ‘Ters Lale’nin diyarlarından biri de Batman’dır. Nedense hüznün sembolü olarak bilinen ‘Ters Lale’yle ön plana çıkan başka iller de var. Batman ‘Ters Lale’nin yetiştiği şehirdir. Ancak özel bitkiyi daha çok Van ve Hakkari sahipleniyor…

RAYBÜS UNUTULDU GİBİ
Raybüslerin DDY Batman’a gelebilmesi için birkaç yıldır yoğun çaba oluştu.

Batman’ın lobisi yok, Raybüs seferleri de bir türlü gerçekleşmedi.

Batman giderek nüfusu hızla artan bir şehir.

Ve Batman DDY Gar’ının raybüslere ihtiyacı var...

Ancak şehrin STK’ları olarak görünenlerin, gündemine ne hava limanındaki seferler ne de raybüsler hiç girmiyor...

“Batman’a neden raybüsler gelmiyor?” diye sorarken olmayacak duaya ‘amin’ diyemiyoruz...

Biz kalkıp da rayları hızlı trenlere göre alt yapısı tamamlanan Adana-Mersin arasında çalışan raybüslerin, Batman- Diyarbakır mesafesini kısaltacak gibi bir iddiayı da ortaya atmıyoruz...

Raybüslerle sadece konforlu bir yolculuk yapılabilecek...

1943 Yılından beri tren seferlerinin yapıldığı Batman Gar Müdürlüğü hala eski yolcu vagonlarıyla hizmet veriyor...

Batman’da yarım milyonu aşkın nüfus var, hala DDY rayları belki de yenilenmeyen illerden biri...

Bu şehrin tarihi garının kullanışlı bir hale getirilmesi gerekiyor.

Buraya konulacak raybüsler büyük bir ihtiyacı karşılayabilir...

Bu yapılırsa hem Batman hem de çevredeki yerleşim birimleri tren yolculuğuna büyük bir ilgi gösterir.

Bir de tren seferleri ikiye, hatta üç’e katlanmış olur…

TERS LALENİN ASIL HİKAYESİ!

Batman’ın Sason ile Kozluk ilçelerinin dağlarında yetişen ‘Ters Lale’ler, bahar mevsiminin şu günlerinde görenleri adeta büyülüyor.

Farklı yapısı ve kendine özgü hikayesi ile göz kamaştıran ‘Ters Lale’ her yaştan insanın ilgisini çekiyor.

‘Hüznün sembolü’ olarak ifade edilen ‘Ters Lale’ en eski süs bitkisi olarak da biliniyor.

‘Ters Lale’ birden farklı hikaye ve efsanede kendine yer bulan özel çiçeklerden biri.

19. Yüzyıldan günümüze kadar gelen ‘Ters Lale’yi farklı dönemlerin hikayelerden öğrenebilmek mümkün.

Eski Mezopotamya bölgesini de içine alan ve Anadolu Coğrafyası ile toprağına has olan ters lale; endemik bir süs bitkisi.

Yüksek meyilli dağlarda kendine yer bulan ‘Ters lale’ Batman’da en yüksek dağların olduğu Sason ile Kozluk kırsalında şu günlerde boy gösterir.

Ters Lale; aynı zaman da tüm acıları simgeleyen bir çiçek türü.

Ters lalenin yapısı ve ‘Kırmızı’ renginin Anadolu topraklarında geçmişte yaşanan felaketlerden dolayı böyle olduğuna inanılıyor.

Köklü geçmişi ve farklı yapısı ile hayatımızda yerini alan ‘Ters Lale’nin asıl hikayesini merak ediyorsanız, Google’den öğrenebilirsiniz.

İşte efsanelere konu olan ve kültürel geçmişiyle varlığını hissettiren ters lalenin hikayesini okuyalım;
“Rivayete göre, Şirin ve Ferhat kavuşmadığı için bu ters lale ters bir yapıya bürünmüş ve kırmızı renge dönüşmüştür. Ters lale ağlayan gelinlerin ve mutlu olamayan insanların çiçeği olarak da tasvir ediliyor. Ters lalenin yapısı boynu bükük bir şekilde olduğu için ağlayan bir kişiye benzetiliyor. Boynu bükük olan lalenin üzerine gelen su damlaları direk aşağıya doğru akıyor. Bu nedenle de boynu bükük ve damlayan sular nedeniyle bu çiçeğe ‘Ağlayan Gelin’ adı veriliyor. Bir başka rivayete göre Selimiye Camisi’nin yapılacağı yer alan bir kadının evidir. Mimari alanda öncü olan Mimar Sinan camiyi bu alanda yapmak istediğini söyler. Kadın yapılan eserde kendine ait bir parçanın bulunmasını ister. Bunun üzerine Mimar Sinan camide yer alan müezzinler mahfilindeki mermer ayağa ters lale motifini ekletir…”

Batman’ın il sınırlarında da yetişen ters laleyi Hakkari ve Van Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, o kadar güzel sahipleniyorlar ki; sanki bu nazlı çiçek bu iki İl’e özgü.

Oysa Batman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, hizmet binasının girişindeki zemine yansıyan ‘Ters Lale’nin bu şehrin çok nadir yetişen bitkisi olduğunu ne yazık ki sahiplenemiyor.

Sağlıkla kalın…