**Eğitimlerini büyük şehirlerde tamamlayan Batmanlı gençler, artık memleketlerine hizmet veriyor. Pandemi sürecisinde tek başına her gün korona salgınına yakalanan 50 hastaya telefonla ulaşıp psikolojik destek veren Psikolog Kader Baltaş, anlamlı mesaj veriyor: “İlk dönemlerde vatandaşlarımızın salgın sürecine dair daha derin kaygıları vardı, şimdilerde ise sürece dair kabullenmişliğin, kaygıları biraz daha azalttığını gözlemliyoruz.” Bir de okurlardan gelen mesajlardan bir kesiti de sizlerle paylaşmayı bir görev biliyoruz…

ÖNEMLİ BİR HİZMET
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Psikososyal Destek Birimi, pandemi döneminde salgına yakalanan vatandaşlara ‘Psikolojik’ destek veriyor.

Bu birimde yer alan 4 Psikolog, 4 Sosyal Çalışmacı ve 2 Çocuk Gelişim uzmanı, şimdiye kadar neredeyse 6000 kişiye ulaşmış. Mesai saatleri içinde hizmet veren bu birimde görev alan başarılı Psikologlardan biri de Batmanlı Kader Baltaş.

2005-2009 Yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Baltaş, mezun olduktan sonra memleketi Batman’da 2009-2011 yıllarında özel eğitim ve rehabilitasyonda çalışmış… Baltaş, 2010-2011 yılları arasında Şanlıurfa Kadın Doğum Hastanesi’nde görev yapmış.

2011’in Kasım’dan bu yana memleketi Batman’da İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan Psikolog Baltaş, Pandemi döneminde de hem vatandaşlara hem de personele bir dizi eğitim ağırlıklı panel düzenlemiş.

Pandemi döneminde de aktif görev üstlenen Kader Baltaş, psikolojik destek verdikleri koronalı hastalardan olumlu tepkiler aldıklarına da dikkat çekiyor:
“Nisan ayından beri destek birimimiz karantina listesindeki vatandaşlara ulaşıyor. Sağlığın biyopsikososyal modeli yaklaşımıyla hastalığı geçiren her vatandaşımızı değerlendiriyoruz. Salgına yakalanan vatandaşların yanı sıra aileleriyle de görüşmelerimiz oluyor. Çok da yararlı oluyor.  Vatandaşlarımızdan olumlu tepkiler alınca mutlu oluyoruz. Her şeyden önce ilk dönemlerde vatandaşlarımızın salgın sürecine dair daha derin kaygıları vardı, şimdilerde ise sürece dair kabullenmişliğin, kaygıları biraz daha azalttığını görüyoruz.”

Kader Baltaş sağ olsun, salgına yakalandığım dönemde; birkaç kez aradı.

Psikolojik destek verdi.

Batmanlı Psikolog Baltaş, karantina altındaki ailelerin tümüne ulaşmak için de telefon numaralarını doğru vermelerini anımsatmadan da edemiyor.

İşte pandemi sürecinde Sağlık çalışanlarının hastalarla nasıl ilgilendiklerinin kısa bir hikayesi.

Doktorundan Psikologuna, Hemşiresinden ambulans sürücüsüne kadar sağlık çalışanları sanki hastaların her birine annesi, babası ve kardeşi gibi bakıyorlar…

Kısacası sağlıkçılar hizmetle sağlık verir, can kurtarırlar…

******

SİZLERDEN GELENLER
M.M; “Sayın Valim, yeni imar çalışmalarını başlatmanızla birlikte bizi pahalı arsa ve konutlardan kurtardınız.”

Dilan A: “Araştırma-İhtisas hastanesi de Batman’a gerekli. Ancak 440 Yatak kapasiteli yeni hastanenin bir bölümünün Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne dönüşmesinde yarar var. Doğum yapanlardan 3-4 kadın aynı odaya alınıyor. Yeni hastanenin bir bölümünün Doğum Hastanesi olarak düzenlenmesi gerek.”

B.B: “Seyitler Mahallesi Muhtarı Süleyman Rüzgar canını dişine takan bir muhtardır. Gerçekten bu mahalledeki uyuşturucu sorunu çözülmelidir. Emniyet Müdürümüz Köroğlu Kıraç’ın bu işi çözeceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.”

G.B: “Emniyet Müdürümüz sayın Köroğlu Kıraç’ın, bu uyuşturucu belasını Batman’dan söküp atacağına inanıyoruz. Batman halkı uyuşturucuyla mücadele edenlere duacıdır.”

İbrahim Eroğlu: “Uyuşturucu en büyük terördür. Bu illetle mücadele edenlerden Allah razı olsun.”

Ercan Ç: “Bir yıldır işsizim. İşKur’a gide-gele yollar aşındı. TYP’ye yazıldım. O da çıkmadı. 43 yaşında evli bir çocuk babasıyım. Kuraya güvendik, o da olmadı.”

Pınar B: “Bir daha İş-Kur’a başvurmam. Tövbe ettim. Noter huzurunda yapılan bu kura çekimini Pandemi kuralları kapsamında isteyen vatandaşlar da izleyebilirdi.”

Reşat E: “İsmim yedekler arasında bile yok. Bir hafta sonu Batman’ın en ücra köşesindeki bir eğitim yuvasında kurayı yapan İş-Kur yöneticileri, neden müracaatta bulunan işsizleri davet etmedi? Pandemi kuralları içinde bazı işsizler de kura çekimini görebilirdi. Nedense bu yapılmadı.”

Remzi A: “Batman’ın göbeğindeki Cumhuriyet ve Şirinevler Mahalle sakinleri de yıllardır kentsel dönüşümü bekliyor. “

Serkan C. “Batman-Siirt yolunda Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar Binatlı köyü gibi sağlı-sollu imara açılırsa, o bölge güzel bir görünüm alır. Şehir girişleri de kent hakkındaki izlenimler için çok önemlidir. Bu bölgeden geçince Batman’ın girişi sağlıklı bir şehir imajından uzak. En azından bu bölgede de sağlı-sollu 250 metrekarelik alanlar imara açılmalı.”