*Bu şehrin insanları, Batman’ı ‘Kara altın’la bugünlere getiren eski kahramanları ne yazık ki tanınmıyor. Petrol kentinde ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı ve 88 yıl öncesinin ilk petrolcüsü Cevat Eyüp Taşman’ın adının şehir merkezinin bir cadde ya da sokağında olmaması büyük bir eksiklik…

*Türkiye’de ilk petrolü bulan kahramanların isimleri, Site mahallesi dışındaki güzergahlarda da yaşatılmalı.  Eski petrolcülerin adları, caddelerde, parklarda veya meydanlarda da yaşatılabilir. Çünkü, bu şehri ‘şehir’ yapan ilk petrolcülerdir…

MAYMUNİYE BOĞAZINDAN BATMAN DOĞDU
Yaklaşık 90 yıl öncesinin petrolcüleri ‘petrol şehri’  Batman olmadan ‘Maymuniye Boğazı’ndaki ilk küçük rafineri ‘Türkiye’nin ilk rafinerisini Batman’a kazandırdı’ söyleseler de ilk petrolcüler belge ve tarihi fotoğraflarla bunu ortaya koydular…

Ve tarihi kesin bir bilgidir ki Batman’ın bugünlere gelmesi, Maymuniye Boğazındaki küçük rafineri ile Raman Dağı’dır.

Bolulu Cevat Eyüp Taşman’dan İhsan Ruhi Berent’e, Abdurrahman Durukal’dan Necdet Egeran’a kadar Türkiye’nin ilk diplomalı petrolcüleri bu modern şehrin oluşmasında öncülük eden isimlerdi.

Onlar ‘kara altın’ın şahları olarak anıldılar.

‘Raman’da petrol yok’ dedikleri yabancı petrol mühendislerine direndiler.

Ömürlerinin sonuna kadar petrol sahalarında görev yaptılar.

TPAO 1955 yılında kurulduğunda adı ‘Batman Bölge Müdürlüğü’ne geçen Abdurrahman Durukal, kırgın bir şekilde buradan ayrılmıştı.

15 Yıl önce Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş’le birlikte başkentte ziyaret ettiğimiz merhum Abdurrahman Durukal, dertliydi.

“Yıllarımızı Batman’a verdik ama ne yazık ki ismimiz petrol şehrinin bir sokağında yada bir parkında yok. Yıllar önce petrol arama çalışmaları için o coğrafyanın dağlarına çıktığımızda köylülerin düğün ve taziyelerinde olurduk. Sevinç ve üzüntü günlerinde bir aradaydık” diyordu Durukal.

Evet, Durukal bir süre önce yaşama veda etti.

Belki de gözü açık gitti.

Son isteği yerine getirilmedi.

O, Raman ve Garzan’da yeni petrol sahalarını keşfetti.

Durukal, Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün malzemelerini TPAO’ya teslimatını alan önemli petrolcüydü.

Adının geçtiği TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne iş olmayınca, eylem yapmak isteyen eski petrol emekçilerini vazgeçirtti ve “Biz ülkemize kara altını çıkarmak zorundaydık. Benim bu koltuğa gelip gelmem önemli değil” deyip TPAO’dan istifa edip Etibank’a geçiş yapmıştı Abdurrahman Durukal…

KÖYDEKİ KIZ ÇOCUKLARI OKULLU YAPMIŞLARDI
Maden Teknik Arama Enstitüsü’nde sadece Durukal değil, Kahramanmaraşlı Rıfat Bayazıt, Ali İhsan Ruhi Berent, Necdet Egeran ve Artvinli Fahri Uzuner, 1940 ve 50’li yıllarda bu coğrafyada köylülere hayvan sevgisi öğretmişti hem de onlarca kız çocuğun okumasına öncülük yapan örnek simalardı.

O, ilk petrolcüler buradan sessiz-sedasız ayrıldı.

Yine bu şehrin ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı ve ardından iki dönem Belediye Başkanlığını yapan avukat merhum Mustafa Ramanlı da bu şehrin temelini atan önemli simalardır.

Ve ne yazık ki bu şehrin insanları, bu şehrin bugünlere gelmesindeki büyük kahramanları tanımıyor.

Bu şehirde ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı’nın adını taşıyan bir cadde yok.

Yine ilk petrolcü Bolulu Cevat Eyüp Taşman ile çevredeki petrol dağlarında tarih yazan eski petrolcülerin adlarını bırakın bir caddeye bir sokağa bile vermeyi çok görmüşüz.

Batman’ın Site Mahallesi’nde bazı park ve cadde-sokaklarda o eski petrolcüler unutulmamış, TPAO Bölge Müdürlüğü’nde ahde-vefa var.

Şehir merkezi de ahde vefa görevini yapmalı.

O kahramanların adı yaşatmalı…

Eski kahramanlara bunu çok görmemeliyiz.

Bu şehirde nerelere kimlerin isimleri verilmedi ki?

Kısacası, bu şehrin temelinde harcı olanların adları büyük caddede, bir büyük parkta, bir meydanda yaşatılabilir…

Sağlıkla kalın…