*Sağlık camiasındaki uzman hekimden hemşireye ve diğer görevlilere kadar bu teşkilatta çalışanların tümü gerçekten birer kahraman. O Kahramanlara en iyi şartları sunmalıyız. Haftalardır evlerine gitmeyen o kahramanlar, günlerce hastaneden ayrılmadan görev yaparken bundan hiç şikayet etmiyorlar…

*İnsanlar elbette ihtiyaçlarını karşılamak için pazara akın ediyorlar ama farkında olmadan salgın ortama da davetiye çıkarıyorlar. Genelgeler, sosyal mesafe kurallarına maalesef aldırış eden yok. Yine duyarlı okurlarımızdan gelen anlamlı mesajlara da yer veriyoruz…

KAHRAMANLARI UNUTMAMAK
Kendi canlarını hiç düşünmeden, başkalarını kurtarmak için seferber olan o kahramanlara en iyi şartları sunmamız gerekiyor. Aralarında ambulansla hastayı evinden alan sürücü de var, uzman doktor da.

Kapıda nöbet tutan güvenlikçi de laboratuar da çalışan laborant da, yoğun bakım hemşiresi de, hastanenin temizliğini yapan temizlik personeli de bu virüsle mücadele eden herkes birer kahraman.

Sağlık teşkilatındakilerin çoğu haftalardır evlerine gidemiyor.

Bir gün virüsün kendilerine de bulaşacağından emin olmaların rağmen hiç kendilerini geri çekmeden görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar.

Günlerce hastaneden ayrılmadan görev yaparken bundan hiç şikayet etmiyorlar.

DAHA İYİ İMKAN SAĞLANMALI
Bunca mücadeleye rağmen başlarını koyup birkaç saat dinlenmeleri için kendilerine tahsis edilen yerler ise yetersiz.

Batman’da bazı kamu kurumlarının misafirhaneleri, Öğretmenevi ve yıldızlı iki otel kapılarına sağlık çalışanlarına açmış.

Ancak yeterli değil.

Batman’da otellerin tümü boş şimdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, kapılarını sağlık çalışanlarına açan iki otel sahiplerine teşekkür ediyordu ve ekliyordu:

“Şu günlerde kahramanlarımızı unutmayan, yanımızda olan ve o kahramanlarımızı otellerinde ağırlayan otellere minnettarız.”

Batman’da iki otelin başlattığı örnek uygulamaya diğer otellerin de katılacağına inanıyoruz.

O kahramanların bulaşıcı tedbirleri alarak, en iyi şartlarda dinlenmeleri de sağlanmalıdır.

PAZARLARA DİKKAT
Geçen hafta sonu tüm risklere rağmen sahada çalışan muhabirlerimizin semt pazarı ile Alo Tevşo köy pazarında çektikleri fotoğraflar dikkat çekiciydi.

O fotoğraflar eşliğinde denetimsiz alış-veriş manzarasını haberleştirmiştik.

Tamam insanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı-pazara gelecek ama ‘sosyal mesafe’ kuralını da ihmal etmemeli.

Maalesef pazarlar bu hayliyle güvenli değil.

Denetimler daha da sıklaştırılmalı.

Hele hafta sonu Atatürk Parkı’nda öyle yakın mesafede duran vatandaşlar vardı ki, sormayın gitsin.

Fotoğraflarının çekildiğini fark eden bazı vatandaşların uyarısıyla da karşılaşmadık değil.

Bunca genelgeler, sosyal mesafe kuralları maalesef hiç sayılıyor.

Yazık değil mi ‘salgın geçsin’ diye haftalardır evlerine kapananlara?

*****

SİZDEN GELENLER
Batman Çağdaş okurlarından da çok sayıda anlamlı mesaj geldi. İşte o iletilerden bir kaçı:

D.A: “Sayın Emniyet Müdürüm, yaptıklarınız takdire şayandır. Ayağınıza taş değmesin. Allah sizi ve tüm birimlerinizi korusun. Sizden ricam, 1205 sokakta son günlerde uyuşturuculardan geçilmiyor. Mahalleli olarak özel ekip görevlendirmeniz talebimizdir. Saygılarımızla.”

B.S: “Eczanelerde güzel uygulama oldu ancak yetmez. Kaldırımda yığınla insanlar iç içe yürüyor. Mazereti olmadıkça insanların dışarıda olması yanlış. Ve uyarmak gerek. Herkes arkadaşını akrabasını uyarsın. İnsanlık görevimiz bu. Başkalarının hayatını riske atmamak için evde kalalım.”

H.E: “Biz içeride dururken, bazılarının gereksiz yere insanların içinde gezip halkımızı riske atması zoruma gidiyor. Yok mu buna ‘dur’ diyecek.”

G.G: “Bu örnek uygulama sadece eczane ile sınırlı kalmamalı. Her yer sınırlandırılmalı. Sorumsuzlar yüzünden yayıldıkça yayılıyor bu hastalık. Daha sert tedbirler alınmalı.”

Hayrettin H: “Dün işlek caddelerdeki bazı işyerleri tıklım tıklımdı. Artık, buna ‘dur’ deme zamanı geldi.  Daha fazla geç olmadan daha fazla Batmanlıya virüs bulaşmadan yetkililere sesleniyoruz, tedbirler daha da artırılmalı.”

Ahmet Pars: “Batman’da bazı sokaklarda son günlerde bekçilerin nakdi para dağıtımı nedeniyle sayıları azaldı. Bekçilerin tekrar eski görev yerlerine dönmelerini istiyoruz.”

V.Y: “İnsanlarımız korona virüsünü nedense ciddiye almıyor. Allah rızası için lütfen, lütfen, lütfen kurallara uyalım. Turgut Özal Bulvarını yürüyüşe kapatmazsanız vakalar yükselir. Neden yasaklara uymuyor insanlarımız anlamış değilim.”

Sevda Koyuncu: “Eczaneler için yerinde bir karar olmuş.”

S.A: “Valla bu denetimleri kentin dört bir yanına yaymak lazım. Böyle giderse virüs yayılacak. Çünkü çarşı-pazarda hiçbir kural yok. Maskesiz ve eldivensiz, iç içe ve sosyal mesafe tamamen ihlal edilmiş durumda bir manzara var Batman’da. İnsanlar sokakta. Gençler, çocuklar ve 65 yaş üstü insanlar kural dinlemiyor. Yetkililerin denetimleri sıklaştırmaları gerek.”

Çetin Baran: “Umarım alınan bu önemli kararlar havada kalmaz. Özellikle çarşı-pazarda Zabıta ekiplerine de büyük görevler düşüyor.”