*Bir zamanlar Batman’ı var eden TPAO gibi bu şehrin can damarlarından biri de Petrolofisi Bölge Müdürlüğüydü. 13 İl’in akaryakıt ihtiyacını karşılayan Petrolofisi Batman Bölge Müdürlüğü 800 akaryakıt bayisinin adresiydi. Petrolofisi, TPAO kadar bu şehrin önemli petrol sektörlerindendi…

*Bölgedeki akaryakıt bayileri Batman’da toplanırdı. PÜİS kurucusu Genel Başkanı ve halen ‘Onursal Başkan’ olarak görev yapan İsmail Aytemiz, bölgenin tüm akaryakıt bayilerini ‘İlçe’ döneminde Batman’da kurulan PÜİS Sendikası’na üye yaptırmıştı. Akaryakıt bayilerinin bir araya geldiği kent Batman’dı…

TPAO KADAR ÖNEMLİ BİR KURULUŞTU
Kara altın’ın başkenti Batman, bir zamanlar petrol sektörlerinin ‘Bölge Müdürlükleri’ ile ‘İrtibat Müdürlükleri’nin olduğu tek yerdi.

11 İl’in akaryakıt bayilerinin akaryakıt ihtiyaçlarını karşıladığı Petrolofisi Bölge Müdürlüğü, bu şehri var eden TPAO kadar güçlü bir petrol sektörüydü.

TPAO, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi, Petrolofisi ve BOTAŞ, tabiri caizse bu şehrin can damarıydı.

Yüzlerce kişi bu sektörlerde çalışırdı.

O petrol sektörleri Batman’a ne verdi, ne aldı?

Bu şehirde yaşayanların büyük bölümünün gözü o petrol kuruluşlarındaydı.

O kuruluşlar hem istihdam alanıydı hem de ürünlerini pazarlayan, satışını gerçekleştiren binlerce kişinin umut kapısıydı.

O petrol kuruluşları küçüldükçe ve de özelleştirildikçe; o altın yıllar da gözümün önünden bir film şeridi gibi geçiyor.

Bugün de o eski Petrolofisi Bölge Müdürlüğü’nün iki fotoğraf karesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Batman, 1990 öncesinde kabuğuna sığmayan bir ‘İlçe’ idi. Ancak bu şehri canlı tutan, karaaltın’ın yan ürünleriydi. Yüzlerce yakıt dolu tanker ve tır kuyrukları bu şehrin ekonomisini öyle bir canlı tutuyordu ki, sormayın gitsin.

Üst düzey bürokratlar, akaryakıt bayileri ve petrol sektörüyle iç içe olanlar soluğu bu şehirde alırdı.

Batman piyasası o petrolcülerle canlıydı.

Bölgede ekonomisi belki en iyi şehirlerden biri Batman’dı…

BU KAREYE DİKKAT
1990 Öncesinde Batman’ın tek 3 yıldızlı oteli ‘Hotel İlihan’dı.

Şimdilerde Medical Park Hastanesi olan o bina, bu şehrin konaklama mekanlarından biriydi.

O binanın dili olsa da geçmiş günleri, oraya konuk olan misafirleri anlatabilse.

Yıl 1988. Batman’ın son Kaymakamı aslen Tarsuslu merhum Ali Ülger, katıldığı PÜİS Sendikası kongresinin ardından İlihan Otelinden ayrılıyor. Kaymakam Ülger’i uğurlayan isim Petrolofisi Bölge Müdürü Ahmet Alper’di. Kaymakam Ülger’in hemen arkasında TPAO’nun ‘Efsane Müdürü’ merhum Mehmet Yamaç var.

32 Yıl öncesinden çekilen bu karede dikkat çeken bir ayrıntı var.

Hotel İlihan’ın girişinde yemek menüsünün yanı sıra fiyat listesi de dikkat çekici.

Günümüzde hangi konaklama ya da lokantalarda bu uygulama var?

O dönemlerde paralar bol sıfırlıydı. Izgara çeşitlerinin daha zengin olduğu yemek menüsünde o günün şartlarına göre fiyatlar da çok uçuk değildi?

Bakın, o dönemlerde ızgaraların fiyatlarına… Vali Kebap 10 lira, İlihan, Bağdat, Altı Ezme, İskender Kebap 5 lira, İtalyan Tava, Saç Kavurma 4 lira, Et Sote 3.5, Meze ve Meyveler 2.5 Kuruş…

Varın, siz değerlendirin bu tabloyu…

PETROLCÜLER ARASINDA DAYANIŞMA
Kim ne derse desin, geçmişte petrol sektörlerinin başındaki yöneticiler arasında ‘Dayanışma’ vardı.

Bölge ve İrtibat Müdürlüğü statüsündeki Batman’daki petrol sektörlerinin başındaki yöneticiler arasındaki ‘hoşgörü’ görülmeye değerdi.

O kuruluşların başındakiler, bu işin mutfağından gelenlerdi.

O yöneticiler çalışanlarıyla, sendika ve ilçe yöneticileriyle iç içeydi.

Petrol ürünlerini pazarlayan ve dağıtan o kuruluşların başındakiler, akaryakıt bayilerinin şikayetlerini dinlerdi.

Hatta kentin sorunlarına bile ortak olurlardı.

STK temsilcilerinin olmadığı o dönemlerde bile yöneticiler, kentin gündemindeki bazı sorunları masaya yatırırdı.

Bakın, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Batman Şubesi’nin 1988 yılındaki kongresine dönemin yöneticileri tam kadro katılmış.

Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger, son İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Başgör, TPAO eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, Petrolofisi Bölge Müdürü Ahmet Alper, TPAO eski Bölge Müdür Yardımcısı Fikret Yöndem, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski Müdürü Cevat Kocaman, Rafineri Müdür Yardımcısı merhum Selahattin Güvenç, o küçük masada hoşgörü ve dayanışmanın fotoğrafını gözler önüne sermiş.

Gazetecilikte muhabirliğimin ilk yıllarında çektiğim o karelere bakıp duygulanıyorum ve de aramızda olmayan yöneticileri rahmet anıyorum.

Kısacası; onlar başında bulundukları petrol sektörlerine samimiyet ve içtenlikle hizmet veren güzel simalardı.

Sağlıkla kalın…