**Pazar günü, Kurban bayramını kutlayacağız. Artık bayram arifesindeyiz... Piyasada bayram hareketliliği var. Bir bayram daha kapıda. Eski bayramlar ve bayramlaşmalar, sanki şimdiye göre daha sakindi...

ESKİ KARELERİN ANLATTIKLARI
Kurban bayramı arifesindeyiz…
Bugün ve yarın bayram hazırlığı var... Piyasadaki hareketlilik, biraz olsun esnafa moral vermiş gibi. Bayram arifesinde piyasadaki alışverişten çok eski bayramlar ile eski bayramlaşma törenlerinden söz etmek istiyoruz.

Ne güzel bayramlaşmalar vardı geçmişte.

Bayramlaşmalar sadece il merkezinde olmazdı, bir de il yöneticilerinin katıldığı bayramlaşma törenleri ilçelere de kaydırılırdı.

Alın size, Batman’a yakın mesafedeki Beşiri ilçesinde bayramlaşma töreninden sararan bir kare.

Yıl 1993… Dönemin Batman Valisi Zeki Şanal’dı. Şimdi aramızda olmayan Beşiri eski Belediye Başkanı merhum Ahmet Karabulut, Kozluk eski Belediye Başkanı merhum Burhan Ayhan, Batman Barosu eski Başkanı avukat Sabih Ataç, bazı il ve il yöneticilerinin de katıldığı o bayramlaşma törenindeki kare, çok şeyi anlatıyor aslında.

O bayramlaşma herkes bir arada bulunabilmiş.

Vali Şanal ve protokoldekiler, bayramlaşmaya gelen herkesi kutlamaya gelmiş. Kaymakamlık binasındaki o bayramlaşmada bulunanlardan eski Belediye Başkanlardan Ahmet Karabulut ve Burhan Ayhan, hakkın rahmetine kavuştu. Vali Şanal, emekliliğe ayrıldı. İlçenin o eski yöneticileri de yaşam; bir bakıma onları başka yere savurdu. Fakat o bayramlaşma törenleri de iz bıraktı. O kareye bakınca, hüzünlendik ve o eski bayramlaşma törenleri bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçti...

Bizler o dönemlerde genç bir muhabirdik. Etkinlikten etkinliğe koşardık. O eski yöneticilerin bayram tadında sohbetleri bir başka olurdu.

Kısaca; zaman hızla eski gelenek ve görenekleri unutturuyor.

BAYRAM ARİFESİNDE YOLCULUK
Burası, şimdi ki SGK yeni hizmet binasının yeri… Burası bir dönemler şehirlerarası oto gardı.

Bir bayram arifesinde yolcular, büyük şehirlere akrabalarıyla bayramlaşmak için otogar’da uzun yolculuğa hazırlanıyor.

O dönemlerin ünlü Siirt Petrol firması, 80’li yılların Mercedes otobüsleriyle Batman’dan Antalya’ya gidecek yolcuları alıyor.

O eski otogar kalabalık… ‘Vizon tele’ filmi gibi yolcular araçta... Onları uğurlayanlar ise son kez izliyor. Otobüsün muavini “Yolcular kalmasın” diye bağırıyor.  Antalya’ya hareket eden o otobüs çoktan seferlerden kalktı.

Kim bilir, o yolcuların kaçı şimdi aramızda. 1985 Yılında Batman’ın o eski otogarında çekilen o karede etrafta bir 50. Yıl İlkokulu binası dikkat çekiyor.

İşte 35 yıl önce Batman’ın otogarında bir bayram heyecanının karesi.

Eski bayramlaşmalar ve arife günleri böyle geçerdi Batman’da.

Bayram tadında günlerin çoğalması dileğiyle ben de okurlarımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum…