*Batman, Beşiri ve İkiköprü karayoluna şu günlerde serimi yapılan mıcır taşları göz göre göre görünmez kazalara davetiye çıkarıyor.

*OSB'deki yatırımcılar, düzgün yola serilen mıcır taşlarına tepki gösteriyor; “Bu yol güzergahına her yıl Temmuz’un ortasında mıcır taşları dökülüyor. Keşke bu yola serimi yapılan mıcır taşları ve asfalt başka bir köy yoluna yapılsaydı…”

YATIRIMCIYI DUYAN YOK MU?
Hemen her yıl Temmuz ayı geldi mi Karayolları’nın ilk işi, Batman ile Beşiri arasındaki yol güzergahına mıcır taşını dökmek...
Önceki gün öğle saatlerinde OSB Müteşebbis Başkan Yardımcısı Hıfzullah Özoğul, telefonun ucundaydı.
Haklı olarak yakınıyordu... Yatırımcı Özoğul; “'OSB'ye nereden bakarsanız günde 4-5 bin arasında araç giriş-çıkışı var ve bu araçlar, onlarca işçi ve öğrenci taşıyor. Yol güzergahına serimi yapılan mıcır taşları resmen görünmez kazalara davetiye çıkarıyor. Özellikle mıcır taşının dökülmemesi için daha önce Karayolları Bölge Müdürlüğü'nü uyarmıştık ama maalesef uyarılarımıza aldırış eden kimse yok. Görüyorsunuz düzgün yola bile 3. Dünya ülkelerinde bile olmayan bir asfalt serimi yapılıyor.”

OSB’deki yatırımcılar dertli mi dertli…
Yolun yapımını üstlenen yüklenici firma mıcır taşlarını hemen sıkıştırmıyor. Taşları sıkıştırma yöntemi güzergahta sefer yapan araçlara kalıyor. İlkel bir yöntemle koca yola önce bir asfalt serimi yapılıyor ardından da mıcır taşları asfalt üzerine seriliyor.

Yoldan geçen araç sürücülerinin vay haline.

Uyarı işareti yok… Fren yapan araç şarampole devriliyor.. Yoldan savrulan mıcır taşları ise araçların camlarını tuz buz ediyor.

MİLLİ SERVETE YAZIK
Günümüzde sıcak asfalt serimi yapılıyor ama nedense bu yol güzergahı her yıl aynı ilkel asfalt serimine maruz kalıyor.

Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir grup yatırımcı önce yol güzergahındaki çalışmaları izliyor ardından da soluğu Karayolları Batman Şube şefliğinde alıyor.

Karayolları Şube Şefi; Batmanlı Abdullah Topkan…

Aslında Topkan'ın bu sorun nedeniyle elinde yetki yok.

Bu işi yapan tamamen Diyarbakır Karayolları Bölge Müdürlüğü…

İlk etapta tepkilerini Topkan'a ileten Batman'daki OSB'deki tesis sahipleri işin iç yüzünü öğrendiğinde çaresiz kalıyor.

Diyarbakır Karayolları Bölge Müdürlüğü yöneticileri ile telefonda görüşen OSB Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcısı Özoğul, sitem ediyordu; “Neden Diyarbakır Organize Bölgesinin caddesi sıcak asfalt ile kaplı? Neden Batman OSB'nin yoluna mıcır taşı dökülüyor? Bu çifte standart uygulamasına karşıyız. Bu mıcır taşları yüzünden her gün onlarca aracımızın camları tuz buz oluyor. Yazık günah değil mi? Olan milli bir servete oluyor. Geçen yıldan bugüne kadar onu aşkın vatandaş belki de bu mıcır taşları yüzünden hayatını kaybetti. Düzgün bir yola neden mıcır taşları dökülüyor anlamış değiliz. Biz de sıcak asfalt istiyoruz…”

Telefondaki yetkili, Özoğlu'nun yakınmalarına hak vermiyor da değildi; “O yolu koruma altına almak için böyle bir çalışmaya gidildi ama madem istenmiyor, bundan böyle o yola mıcır taşı dökmeyeceğiz. Size söz veriyoruz. O yolun daha güvenli hale gelmesi için hem sıcak asfalt programına alacağız hem de OSB girişine köprülü kavşak projesini hayata geçireceğiz.”

OSB'deki yatırımcılar karayolları bölge müdürlüğü yöneticilerinin söylemlerine ikna olmuştu. Fakat ne acı ki son yıllarda Batman'ın çevresindeki bazı yollara hala mıcır taşı seriminin yapılması bu şehrin sahipsizliğini gösteriyor.

Umarız Karayolları, Batman'ın yol ağlarının tamamını sıcak asfalt ile buluşturur. Yatırımcı da vatandaş da rahatlar.

Şu günlerde Batman-Beşiri arasındaki yol güzergahında belki de sıkça görünmez kaza haberleri ile karşılaşacağız. Belki de onlarca aracın camı mıcır taşları nedeniyle tuz buz olacak. Araç sürücüsü sanayinin yolunu tutacak ve ağır bir faturayla karşılaşacak. Hepsinden önemlisi de insan hayatı. Nice kaza da mıcır taşları nedeniyle yaşanıyor.
Umarız Batman’da bu uygulama artık son bulur.